WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

W szkolnej stołówce była co tydzień. Dziś mało kto pamięta przepis

Pamiętasz jeszcze taką prehistoryczną zupę jak... zacierkowa? Cóż to był za smak! Na szkolnych stołówkach pokazywała się często, w domu raczej rzadziej. Dzisiaj, jak dochodzą nas słuchy, dzieciaki już totalnie nie wiedzą, czym jest ten rarytas wśród zup. Co ty na to, żeby im to pokazać?

Zupa zacierkowa - kto pamięta?Zupa zacierkowa - kto pamięta?
Źródło zdjęć: © canva.com

Jeśli o smaki ze szkolnych lat chodzi, zupa zacierkowa kojarzy nam się nad wyraz dobrze. Właściwie to znajduje się dokładnie w opozycji do "kulinarnych cudów" spod znaku szpinakowej paćki z jajkiem czy kompotu z kluskami (w niektórych kręgach nazywanego ponoć zupą). Zacierkowa cieszyła się wśród uczniów, jakby to w nowoczesny sposób określić, dużym szacunkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami bez pieczenia. Smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Jest to rzecz niejako paradoksalna. Zupa zacierkowa to przecież nic innego, jak prosty bulion z warzywnego miszmaszu i te tajemnicze, nieznane dzieciom z pochodzenia kluski. No właśnie, zacierki. Dzisiaj oczywiście można kupić je gotowe w sklepie; kiedyś zaś gospodynie czy kucharki ze stołówek robiły je same. Ponieważ niniejszy artykuł jest w ramach tak zwanego "back to oldschool", to właśnie taki sposób na zacierkową dzisiaj przedstawimy.

Tym krótkim słowem wstępu przechodzimy do najważniejszej części — przepisu. A może wcale nie trzeba ci go przypominać, bo zacierkową robisz w domu do dziś? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!

Zupa zacierkowa jak za dawnych lat

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Zacierki:


  • 5 łyżek mąki pszennej + do podsypywania,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa cieszyła się w stołówkach sporym powodzeniem
Zupa zacierkowa cieszyła się w stołówkach sporym powodzeniem © canva.com
  1. Najpierw wstaw zupę. Boczek pokrój w kostkę i wytop go w garnku. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew i selera zetrzyj na tarce. Dorzuć te składniki do posmażonej cebuli i boczku.
  2. Całość podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Dopraw listkami laurowymi i zielem angielskim. Jeśli używasz grzybów, dodaj je teraz do zupy. Gotuj przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Czas na zacierki. Mąkę, jajko i szczyptę soli połącz w miseczce za pomocą widelca. Następnie zagnieć ciasto. Z tak przygotowanej masy stwórz zacierki — wystarczy "skubać" odrobinę ciasta i rozwałkować je w palcach. Zacierki przełóż na talerz i podsyp niewielką ilości mąki, żeby się nie skleiły.
  4. Zacierki wrzuć do zupy. Powinny się w niej gotować przez około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo