PrzepisZupyW szkolnej stołówce była co tydzień. Dziś mało kto pamięta przepis

W szkolnej stołówce była co tydzień. Dziś mało kto pamięta przepis

Pamiętasz jeszcze taką prehistoryczną zupę jak... zacierkowa? Cóż to był za smak! Na szkolnych stołówkach pokazywała się często, w domu raczej rzadziej. Dzisiaj, jak dochodzą nas słuchy, dzieciaki już totalnie nie wiedzą, czym jest ten rarytas wśród zup. Co ty na to, żeby im to pokazać?

Zupa zacierkowa - kto pamięta?
Zupa zacierkowa - kto pamięta?
Źródło zdjęć: © canva.com

20.09.2023 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli o smaki ze szkolnych lat chodzi, zupa zacierkowa kojarzy nam się nad wyraz dobrze. Właściwie to znajduje się dokładnie w opozycji do "kulinarnych cudów" spod znaku szpinakowej paćki z jajkiem czy kompotu z kluskami (w niektórych kręgach nazywanego ponoć zupą). Zacierkowa cieszyła się wśród uczniów, jakby to w nowoczesny sposób określić, dużym szacunkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest to rzecz niejako paradoksalna. Zupa zacierkowa to przecież nic innego, jak prosty bulion z warzywnego miszmaszu i te tajemnicze, nieznane dzieciom z pochodzenia kluski. No właśnie, zacierki. Dzisiaj oczywiście można kupić je gotowe w sklepie; kiedyś zaś gospodynie czy kucharki ze stołówek robiły je same. Ponieważ niniejszy artykuł jest w ramach tak zwanego "back to oldschool", to właśnie taki sposób na zacierkową dzisiaj przedstawimy.

Tym krótkim słowem wstępu przechodzimy do najważniejszej części — przepisu. A może wcale nie trzeba ci go przypominać, bo zacierkową robisz w domu do dziś? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!

Zupa zacierkowa jak za dawnych lat

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Zacierki:


  • 5 łyżek mąki pszennej + do podsypywania,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa cieszyła się w stołówkach sporym powodzeniem
Zupa zacierkowa cieszyła się w stołówkach sporym powodzeniem© canva.com
  1. Najpierw wstaw zupę. Boczek pokrój w kostkę i wytop go w garnku. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew i selera zetrzyj na tarce. Dorzuć te składniki do posmażonej cebuli i boczku.
  2. Całość podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Dopraw listkami laurowymi i zielem angielskim. Jeśli używasz grzybów, dodaj je teraz do zupy. Gotuj przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Czas na zacierki. Mąkę, jajko i szczyptę soli połącz w miseczce za pomocą widelca. Następnie zagnieć ciasto. Z tak przygotowanej masy stwórz zacierki — wystarczy "skubać" odrobinę ciasta i rozwałkować je w palcach. Zacierki przełóż na talerz i podsyp niewielką ilości mąki, żeby się nie skleiły.
  4. Zacierki wrzuć do zupy. Powinny się w niej gotować przez około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!