PoradyNie chcesz, żeby suszone grzyby straciły swój aromat? Zrób jedną rzecz

Nie chcesz, żeby suszone grzyby straciły swój aromat? Zrób jedną rzecz

Aby suszone grzyby zachowały swój aromat, trzeba zrobić 1 rzecz
Aby suszone grzyby zachowały swój aromat, trzeba zrobić 1 rzecz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aleksandran
17.09.2023 15:57

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, ale czy na pewno wiesz, jak się nimi zająć w odpowiedni sposób? Jak je przechowywać, aby nie straciły genialnego aromatu? To takie proste!

Uwielbiam spacerować po lesie we wrześniu. Drzewa przybierają piękne odcienie złota i brązu, a jeśli dobrze się rozejrzysz, to możesz znaleźć cenne skarby. Oczywiście mowa tu o leśnych grzybach, które pomogą wyczarować w kuchni wiele genialnych dańprzekąsek

Oczywiście z lasu wracamy tylko z takimi grzybami, co do których mamy pewność w 100 proc. Ponadto, zanim zaczniemy je suszyć lub marynować, należy wnikliwie je obejrzećdokładnie oczyścić. Dopiero wtedy, możemy przejść do kolejnego etapu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszone grzyby — o czym należy pamiętać?

Na pewno zgodzisz się ze mną, że suszenie grzybów to najczęściej wybierana metoda przechowywania ich w naszych domach. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo grzyby w takiej postaci mogą stać się niezastąpionym elementem przy całej masie przepisów. 

Należy jednak pamiętać, że wszystko pójdzie na marne, jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób. Jeśli pominiemy jedną, bardzo ważną czynność, możemy rozczarować się za jakiś czas. Dlaczego? Otóż z czasem może okazać się, że po wspaniałym aromacie grzybów nie ma już śladu. A to naprawdę duże utrudnienie i ogromna strata.

Suszone grzyby zachowają aromat na dłużej
Suszone grzyby zachowają aromat na dłużej © Licencjodawca | Africa Studio

Jak zachować aromat suszonych grzybów na dłużej?

Oczywiście nie ma co od razu wpadać w panikę, albo rezygnować z suszenia grzybów. Możesz to zrobić, pamiętaj jednak, aby trzymać się poniższej instrukcji. Ona nigdy cię nie zawiedzie, a otrzymane efekty będą na pewno satysfakcjonujące. Po prostu nie ma innej opcji!

Pierwsza kluczowa kwestia to miejsce, w którym będziesz przechowywać suszone grzyby. Musi być to zaciemnionesuche miejsce. Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej sprawdzi się słoik z zakrętką. Należy jednak pamiętać o konkretnej czynności, której nie należy pomijać pod żadnym pozorem. Otóż po umieszczeniu suszonych grzybów w słoiku i zakręceniu wieczka, wstaw je na 10 minut do piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 100 stopni Celsjusza

Po co to robić? Otóż dzięki tej prostej metodzie sprawisz, że aromat grzybów pozostanie w środku słoika. Kiedy więc będziesz chciał już ich użyć i odkręcisz wieczko, aromat grzybowy na pewno będzie mocno wyczuwalny. I to wszystko!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także