Nie chcesz, żeby suszone grzyby straciły swój aromat? Zrób jedną rzecz
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, ale czy na pewno wiesz, jak się nimi zająć w odpowiedni sposób? Jak je przechowywać, aby nie straciły genialnego aromatu? To takie proste!
17.09.2023 15:57
Uwielbiam spacerować po lesie we wrześniu. Drzewa przybierają piękne odcienie złota i brązu, a jeśli dobrze się rozejrzysz, to możesz znaleźć cenne skarby. Oczywiście mowa tu o leśnych grzybach, które pomogą wyczarować w kuchni wiele genialnych dań i przekąsek.
Oczywiście z lasu wracamy tylko z takimi grzybami, co do których mamy pewność w 100 proc. Ponadto, zanim zaczniemy je suszyć lub marynować, należy wnikliwie je obejrzeć i dokładnie oczyścić. Dopiero wtedy, możemy przejść do kolejnego etapu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszone grzyby — o czym należy pamiętać?
Na pewno zgodzisz się ze mną, że suszenie grzybów to najczęściej wybierana metoda przechowywania ich w naszych domach. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo grzyby w takiej postaci mogą stać się niezastąpionym elementem przy całej masie przepisów.
Należy jednak pamiętać, że wszystko pójdzie na marne, jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób. Jeśli pominiemy jedną, bardzo ważną czynność, możemy rozczarować się za jakiś czas. Dlaczego? Otóż z czasem może okazać się, że po wspaniałym aromacie grzybów nie ma już śladu. A to naprawdę duże utrudnienie i ogromna strata.
Jak zachować aromat suszonych grzybów na dłużej?
Oczywiście nie ma co od razu wpadać w panikę, albo rezygnować z suszenia grzybów. Możesz to zrobić, pamiętaj jednak, aby trzymać się poniższej instrukcji. Ona nigdy cię nie zawiedzie, a otrzymane efekty będą na pewno satysfakcjonujące. Po prostu nie ma innej opcji!
Pierwsza kluczowa kwestia to miejsce, w którym będziesz przechowywać suszone grzyby. Musi być to zaciemnione i suche miejsce. Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej sprawdzi się słoik z zakrętką. Należy jednak pamiętać o konkretnej czynności, której nie należy pomijać pod żadnym pozorem. Otóż po umieszczeniu suszonych grzybów w słoiku i zakręceniu wieczka, wstaw je na 10 minut do piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 100 stopni Celsjusza.
Po co to robić? Otóż dzięki tej prostej metodzie sprawisz, że aromat grzybów pozostanie w środku słoika. Kiedy więc będziesz chciał już ich użyć i odkręcisz wieczko, aromat grzybowy na pewno będzie mocno wyczuwalny. I to wszystko!