Nie susz tych grzybów. Wielu to robi i popełnia błąd, bo tracą nie tylko smak, ale i wartości

Suszenie to popularna metoda przechowywania grzybów, która pozwala zachować ich smak i aromat na dłużej. Proces ten ma wiele zalet, ale istnieją okazy, którym suszenie nie służy.

Tych grzybów nie powinno się suszyćTych grzybów nie powinno się suszyć
Źródło zdjęć: © Pixabay

Suszenie grzybów to proces polegający na odparowywaniu wody z ich tkanek. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wilgoci, co sprawia, że grzyby stają się mniej podatne na rozwój pleśni i innych mikroorganizmów. Suszone grzyby są również bardziej skoncentrowane w smaku, przez co stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do suszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Jakich grzybów nie suszyć?

Suszyć można prawie wszystkie jadalne grzyby - ważne, by były jędrne i zdrowe. Prawie, bo istnieje kilka gatunków, którym suszenie po prostu nie służy. Dajmy na to opieńki - warto mieć na względzie fakt, że grzyby te mogą utracić wiele naturalnych walorów po ususzeniu.

Do suszenia nie nadają się grzyby blaszkowe, ponieważ zawierają w sobie mało wody. Przez to z jednej strony suszą się szybciej niż grzyby gąbczaste, ale z drugiej mogą mocno się kruszyć. Ponadto kurki stają się gorzkie, a kanie całkowicie tracą smak i aromat po ususzeniu.

Grzyby zawierające dużo wody, o miękkiej konsystencji i dużych, otwartych kapeluszach również nie są najlepszym wyborem do suszenia. Przykładem takich grzybów są np. maślaki oraz niektóre odmiany kozaków.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Te grzyby nie nadają się do suszenia. Uważaj na rydze

Do popularnych i odpowiednich do suszenia grzybów należą borowiki, podgrzybki i koźlarze - zachowają maksimum aromatu i smaku, nie będą się kruszyć oraz nie przeobrażą się w toksyczne bomby po ususzeniu. Inaczej sprawa wygląda w przypadku rydzów. Grzybów tych kategorycznie nie suszymy. Dlaczego?

Rydze są bogate w białko, a to podczas suszenia ulega degradacji. W wyniku tego procesu uwalnia się wiele toksyn, dlatego też rydze najlepiej jest zjeść od razu, póki są świeże.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥