Nie susz tych grzybów. Wielu to robi i popełnia błąd, bo tracą nie tylko smak, ale i wartości

Suszenie to popularna metoda przechowywania grzybów, która pozwala zachować ich smak i aromat na dłużej. Proces ten ma wiele zalet, ale istnieją okazy, którym suszenie nie służy.

Tych grzybów nie powinno się suszyćTych grzybów nie powinno się suszyć
Źródło zdjęć: © Pixabay

Suszenie grzybów to proces polegający na odparowywaniu wody z ich tkanek. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wilgoci, co sprawia, że grzyby stają się mniej podatne na rozwój pleśni i innych mikroorganizmów. Suszone grzyby są również bardziej skoncentrowane w smaku, przez co stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do suszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Jakich grzybów nie suszyć?

Suszyć można prawie wszystkie jadalne grzyby - ważne, by były jędrne i zdrowe. Prawie, bo istnieje kilka gatunków, którym suszenie po prostu nie służy. Dajmy na to opieńki - warto mieć na względzie fakt, że grzyby te mogą utracić wiele naturalnych walorów po ususzeniu.

Do suszenia nie nadają się grzyby blaszkowe, ponieważ zawierają w sobie mało wody. Przez to z jednej strony suszą się szybciej niż grzyby gąbczaste, ale z drugiej mogą mocno się kruszyć. Ponadto kurki stają się gorzkie, a kanie całkowicie tracą smak i aromat po ususzeniu.

Grzyby zawierające dużo wody, o miękkiej konsystencji i dużych, otwartych kapeluszach również nie są najlepszym wyborem do suszenia. Przykładem takich grzybów są np. maślaki oraz niektóre odmiany kozaków.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Te grzyby nie nadają się do suszenia. Uważaj na rydze

Do popularnych i odpowiednich do suszenia grzybów należą borowiki, podgrzybki i koźlarze - zachowają maksimum aromatu i smaku, nie będą się kruszyć oraz nie przeobrażą się w toksyczne bomby po ususzeniu. Inaczej sprawa wygląda w przypadku rydzów. Grzybów tych kategorycznie nie suszymy. Dlaczego?

Rydze są bogate w białko, a to podczas suszenia ulega degradacji. W wyniku tego procesu uwalnia się wiele toksyn, dlatego też rydze najlepiej jest zjeść od razu, póki są świeże.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości