Nie susz tych grzybów. Wielu to robi i popełnia błąd, bo tracą nie tylko smak, ale i wartości

Suszenie to popularna metoda przechowywania grzybów, która pozwala zachować ich smak i aromat na dłużej. Proces ten ma wiele zalet, ale istnieją okazy, którym suszenie nie służy.

Tych grzybów nie powinno się suszyćTych grzybów nie powinno się suszyć
Źródło zdjęć: © Pixabay

Suszenie grzybów to proces polegający na odparowywaniu wody z ich tkanek. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wilgoci, co sprawia, że grzyby stają się mniej podatne na rozwój pleśni i innych mikroorganizmów. Suszone grzyby są również bardziej skoncentrowane w smaku, przez co stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do suszenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Jakich grzybów nie suszyć?

Suszyć można prawie wszystkie jadalne grzyby - ważne, by były jędrne i zdrowe. Prawie, bo istnieje kilka gatunków, którym suszenie po prostu nie służy. Dajmy na to opieńki - warto mieć na względzie fakt, że grzyby te mogą utracić wiele naturalnych walorów po ususzeniu.

Do suszenia nie nadają się grzyby blaszkowe, ponieważ zawierają w sobie mało wody. Przez to z jednej strony suszą się szybciej niż grzyby gąbczaste, ale z drugiej mogą mocno się kruszyć. Ponadto kurki stają się gorzkie, a kanie całkowicie tracą smak i aromat po ususzeniu.

Grzyby zawierające dużo wody, o miękkiej konsystencji i dużych, otwartych kapeluszach również nie są najlepszym wyborem do suszenia. Przykładem takich grzybów są np. maślaki oraz niektóre odmiany kozaków.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Te grzyby nie nadają się do suszenia. Uważaj na rydze

Do popularnych i odpowiednich do suszenia grzybów należą borowiki, podgrzybki i koźlarze - zachowają maksimum aromatu i smaku, nie będą się kruszyć oraz nie przeobrażą się w toksyczne bomby po ususzeniu. Inaczej sprawa wygląda w przypadku rydzów. Grzybów tych kategorycznie nie suszymy. Dlaczego?

Rydze są bogate w białko, a to podczas suszenia ulega degradacji. W wyniku tego procesu uwalnia się wiele toksyn, dlatego też rydze najlepiej jest zjeść od razu, póki są świeże.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie