Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę
Chociaż pierogi kojarzą się przede wszystkim z farszem z ziemniaków i twarogu czy też kapusty z grzybami, to ta jesienna dyniowa odsłona zdecydowanie zasługuje na uwagę. Pysznie pierożki wypełnione serowym farszem.
30.10.2023 08:15
Jesienne pierogi dyniowe nadziałam prostym farszem ze słodkiego twarogu. Świetnie komponuje się on z delikatnym ciastem z dodatkiem dyni, która nadaje lekkości i delikatnie słodkiego smaku. Prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej.
Gdy je przygotowuję, nie mogę opędzić się od próśb o dokładki. Polane masłem i posypane prażonymi orzechami laskowymi śmiało mogłyby gościć w menu naprawdę dobrych restauracji. Polecam spróbować, bo dodatek dyniowego purée zdecydowanie robi tutaj robotę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe pierogi z serem
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 140 ml ciepłej wody,
- 1/2 szklanki purée z dyni.
Nadzienie:
- 400 g twarogu półtłustego,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Do podania:
- orzechy laskowe do posypania,
- masło do polania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania purée. Dynię kroję na mniejsze kawałki, usuwam gniazdo nasienne z pestkami i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.
Krok 2: Twaróg rozgniatam widelcem. Dodaję jajko oraz cukier i mieszam. Opcjonalnie możesz do słodkiego nadzienia dorzucić cynamon, rodzynki lub ziarenka z laski wanilii.
Krok 3: Po upieczeniu dyni wydrążam miąższ i przekładam do miski i blenduję.
Krok 4: Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, dodaję sól, olej oraz stopniowo dodaję ciepłą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto. Dodaję purée z dyni i zagniatam.
Krok 5: Ciasto dzielę na dwie części, podsypuję mąką i rozwałkowuję na blacie. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinam kawałki.
Krok 6: Na środku ciasta układam porcje przygotowanego farszu i zalepiam brzegi.
Krok 7: Gotowe pierogi polewam roztopionym masłem i posypuję pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego!