Do farszu na pierogi dodaję placki ziemniaczane. Teściowa była zdumiona

Przepisów na pierogi jest cała masa, a moim ostatnim faworytem są te z Podlasia. W ich wnętrzu nie ma grzybów, kapusty, mięsa czy twarogu, a placki ziemniaczane. Chociaż brzmi to dość nietypowo, to szybko skradly serca moich bliskich.

A plate with Ukrainian Pierogi (filled dumplings) topped with fried onions served at a milk bar in Krakow.
As a result of current events in Ukraine (2022 Russian invasion of Ukraine), many restaurateurs from all over Poland are removing 'Russian dumplings' from the menu and change the name  to 'Ukrainian' dumplings'.
On Wednesday, May 23, 2022, in Krakow, Lesser Poland Voivodeship, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)Pierogi
Źródło zdjęć: © GETTY | NurPhoto
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane i pierogi to dwa dania, które nieodzownie kojarzą się z polską, domową kuchnią. Na Podlasiu serwuje się je razem, wkładając do ciasta pierogowego zmiksowane placki ziemniaczane. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak profanacja dwóch uwielbianych klasyków, to po spróbowaniu szybko zmienisz zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Pierogi z plackami ziemniaczanymi

Chociaż próżno szukać ich w restauracjach, to znać je mogą mieszkańcy Siedlec i Sokołowa Podlaskiego. Farsz składa się z tartych ziemniaków, cebuli, boczku oraz soli i przypraw i podaje z okrasą. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1-2 cebule,
  • 150-200 g wędzonego boczku,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto

  • 500 g mąki,
  • 1 jajo,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, ścieram na tarce wraz z cebulą i odciskam nadmiar wody.
  2. Boczek oraz cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż się zarumienią.
  3. Dorzucam odciśnięte, surowe ziemniaki i smażę, aż masa straci trochę surowizny i nabierze szary kolor. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i odstawiam do wystudzenia.
  4. Do przesianej mąki dodaję jajko, sól oraz stopniwo wlewam wodę, wyrabiając ciasto na pierogi.
  5. Rozwałkowuję je na blacie i przy pomocy szklanki wycinam krążki.
  6. Nakładam porcje ziemniaczanej pasy i formuję pierogi, zalepiając dobrze brzegi.
  7. Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję przez 3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.


Pierogi podlaskie- Pyszności
Pierogi podlaskie- Pyszności © Canva

Gotowe pierogi podaję z okrasą z cebuli i boczku. Jeśli zostały ci placki ziemniaczane z poprzedniego dnia, to śmiało możesz wykorzystać je do przygotowania farszu. Przepuść je przez maszynkę lub zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kuchnia zero waste w regionalny wydaniu potrafi zaskoczyć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"