PrzepisBoże NarodzenieKarp smażony na Wigilię. Panierując, nie możesz pominąć tego składnika

Karp smażony na Wigilię. Panierując, nie możesz pominąć tego składnika

Karp smażony na Wigilie jeszcze nigdy nie był lepszy
Karp smażony na Wigilie jeszcze nigdy nie był lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto
27.11.2023 10:12

Przygotowania karpia na Wigilię to bułka z masłem, ale warto wiedzieć, jaka panierka sprawdza się w tym przypadku najlepiej. To nie tylko mąka i jajka. Zobacz przepis i sam się przekonaj, jak bardzo chrupiąca potrafi być ta smaczna świąteczna ryba!

Ryba na wieczerzy wigilijnej to rzecz niemal święta, a ze wszystkich popularnych w tym okresie gatunków, najczęściej stawiamy na karpia. Już na wstępie warto wiedzieć, że wcale nie musimy serwować go w postaci dzwonków. Jakiś czas temu opisywaliśmy tutaj, jak w prosty i przyjemny sposób filetować karpia i pozbywać się z niego większości ości za jednym pociągnięciem noża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nieważne jednak na który sposób krojenia karpia się zdecydujesz, musisz jeszcze dobrze go usmażyć. Ważną rolę odgrywa tu panierka i jej chrupkość, dlatego pamiętaj, by przed smażeniem całkowicie rozmrozić rybę i mocno nagrzać tłuszcz na patelni. W innym przypadku panierka będzie odchodziła od mięsa, stanie się też miękka i nasiąknie olejem.

Karp smażony na Wigilię powinien być również opatrzony dodatkowymi nutami smakowymi. Doskonale sprawdza się tu cytryna, którą należy skropić rybie mięso. My proponujemy dodać jeszcze do panierki posiekaną natkę pietruszki. Sprawi ona, że karp nabierze ciekawej świeżości, a także będzie naprawdę smakowicie wyglądał. Powodzenia!

Karp smażony na Wigilię

Składniki:

  • 1 karp,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna i ziemniaczana,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 cytryny.
Karp smażony na Wigilię. Chrupiący i pyszny!
Karp smażony na Wigilię. Chrupiący i pyszny!© Canva | zi3000

Sposób przygotowania:

  1. Karpia umyj i bardzo dokładnie osusz. Podziel na filety lub na 1,5 - 2 cm dzwonki.
  2. Dopraw solą i białym pieprzem, delikatnie wklep te przyprawy w mięso. Skropl sokiem z połowy cytryny i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie obtocz rybę w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcjach 2:1). Włóż do roztrzepanych (możesz je również zmiksować, dzięki czemu panierka będzie lepiej napowietrzona) jajek. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także