Karp smażony na Wigilię. Panierując, nie możesz pominąć tego składnika

Przygotowania karpia na Wigilię to bułka z masłem, ale warto wiedzieć, jaka panierka sprawdza się w tym przypadku najlepiej. To nie tylko mąka i jajka. Zobacz przepis i sam się przekonaj, jak bardzo chrupiąca potrafi być ta smaczna świąteczna ryba!

Karp smażony na Wigilie jeszcze nigdy nie był lepszyKarp smażony na Wigilie jeszcze nigdy nie był lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Ryba na wieczerzy wigilijnej to rzecz niemal święta, a ze wszystkich popularnych w tym okresie gatunków, najczęściej stawiamy na karpia. Już na wstępie warto wiedzieć, że wcale nie musimy serwować go w postaci dzwonków. Jakiś czas temu opisywaliśmy tutaj, jak w prosty i przyjemny sposób filetować karpia i pozbywać się z niego większości ości za jednym pociągnięciem noża.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Nieważne jednak na który sposób krojenia karpia się zdecydujesz, musisz jeszcze dobrze go usmażyć. Ważną rolę odgrywa tu panierka i jej chrupkość, dlatego pamiętaj, by przed smażeniem całkowicie rozmrozić rybę i mocno nagrzać tłuszcz na patelni. W innym przypadku panierka będzie odchodziła od mięsa, stanie się też miękka i nasiąknie olejem.

Karp smażony na Wigilię powinien być również opatrzony dodatkowymi nutami smakowymi. Doskonale sprawdza się tu cytryna, którą należy skropić rybie mięso. My proponujemy dodać jeszcze do panierki posiekaną natkę pietruszki. Sprawi ona, że karp nabierze ciekawej świeżości, a także będzie naprawdę smakowicie wyglądał. Powodzenia!

Karp smażony na Wigilię

Składniki:

  • 1 karp,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna i ziemniaczana,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 cytryny.
Karp smażony na Wigilię. Chrupiący i pyszny!
Karp smażony na Wigilię. Chrupiący i pyszny! © Canva | zi3000

Sposób przygotowania:

  1. Karpia umyj i bardzo dokładnie osusz. Podziel na filety lub na 1,5 - 2 cm dzwonki.
  2. Dopraw solą i białym pieprzem, delikatnie wklep te przyprawy w mięso. Skropl sokiem z połowy cytryny i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie obtocz rybę w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcjach 2:1). Włóż do roztrzepanych (możesz je również zmiksować, dzięki czemu panierka będzie lepiej napowietrzona) jajek. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku