Panierka sama odchodzi od kotleta? Babcia zdradziła mi świetny patent, by temu zapobiec

Odpadająca panierka od kotleta schabowego potrafi zrujnować pieczołowicie przygotowane danie. Przede wszystkim wygląda nieapetycznie, ale zapewne wiele osób zgodzi się, że kotlet bez chrupiącej panierki - nawet idealnie doprawiony - zupełnie traci na atrakcyjności. Jak raz na zawsze uporać się z tym problemem?

ObrazekOdchodząca panierka od kotleta - jak raz na zawsze uporać się z tym problemem? - Pyszności; Fot. Pixabay

Kiedy pojawiają się na stole, ślinianki zaczynają ostro pracować. Kotlety schabowe nigdy się nie nudzą - pod warunkiem, że są prawidłowo przyrządzone. Ważna jest odpowiednia grubość kotleta, jego soczystość oraz oczywiście panierka. Ta powinna mocno przylegać do mięsa i być przyjemnie chrupka. Kiedy odpada i zaczyna "żyć swoim życiem" na talerzu, to znaczy, że przy przygotowywaniu schabowych został popełniony błąd.

Odpadająca panierka od kotleta. Babciny trik

Chcąc poradzić sobie z niesforną panierką, możesz zastosować starą, sprawdzoną metodę naszych babć. Roztrzepane jajka wymieszaj z odrobiną soli i oleju. Dzięki tym dodatkom bułka będzie lepiej przylegać do mięsa. Tym samym panierka - podczas smażenia - nie powinna oddzielać się od kotleta. Natomiast jeśli chcesz nadać jej chrupkości, do bułki tartej dodaj... sody oczyszczonej. Wystarczy większa szczypta.

Obrazek
Pixabay

Idealny schabowy. Jak panierować kotlety?

Poza powyższą, istnieje kilka innych metod, których zastosowanie daje gwarancję na idealną, przylegającą do kotleta panierkę. Zapamiętaj, że największym grzechem jest zabieranie się za panierowanie schabowych bez ich uprzedniego osuszenia. To właśnie nadmiar wody sprawia, że panierka od kotleta dosłownie odrywa się płatami. Nieważne, czy wcześniej schab był moczony w mleku, czy nie. Zawsze zbieraj nadmiar wilgoci z mięsa przed panierowaniem np. za pomocą ręcznika papierowego.

Osuszone już kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. Dodatek mąki w panierce sprawi, że ta mocniej przylgnie do mięsa. Kotlety smaż tuż po panierowaniu - im dłużej będziesz zwlekać, tym panierka bardziej nasiąknie jajkiem. Pamiętaj również, by kłaść je na rozgrzany (ale nie przegrzany) olej. W przeciwnym razie panierka zachowa się jak gąbka i pochłonie tłuszcz z patelni.

Nie dociskaj mięsa podczas smażenia. Właśnie przez tę praktykę wypływają z niego soki, co finalnie skutkuje wysuszeniem go i nierównomiernym przypieczeniem. Oczywiście, smażąc kotlety schabowe, nie przykrywamy patelni. Jeśli tak robisz, zamieniasz smażenie na duszenie. Zapomnij wówczas o chrupiącej, przylegającej do mięsa panierce.

Zobacz również przepis na soczysty i aromatyczny schab z kapustą:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥