Panierka sama odchodzi od kotleta? Babcia zdradziła mi świetny patent, by temu zapobiec

Odpadająca panierka od kotleta schabowego potrafi zrujnować pieczołowicie przygotowane danie. Przede wszystkim wygląda nieapetycznie, ale zapewne wiele osób zgodzi się, że kotlet bez chrupiącej panierki - nawet idealnie doprawiony - zupełnie traci na atrakcyjności. Jak raz na zawsze uporać się z tym problemem?

ObrazekOdchodząca panierka od kotleta - jak raz na zawsze uporać się z tym problemem? - Pyszności; Fot. Pixabay

Kiedy pojawiają się na stole, ślinianki zaczynają ostro pracować. Kotlety schabowe nigdy się nie nudzą - pod warunkiem, że są prawidłowo przyrządzone. Ważna jest odpowiednia grubość kotleta, jego soczystość oraz oczywiście panierka. Ta powinna mocno przylegać do mięsa i być przyjemnie chrupka. Kiedy odpada i zaczyna "żyć swoim życiem" na talerzu, to znaczy, że przy przygotowywaniu schabowych został popełniony błąd.

Odpadająca panierka od kotleta. Babciny trik

Chcąc poradzić sobie z niesforną panierką, możesz zastosować starą, sprawdzoną metodę naszych babć. Roztrzepane jajka wymieszaj z odrobiną soli i oleju. Dzięki tym dodatkom bułka będzie lepiej przylegać do mięsa. Tym samym panierka - podczas smażenia - nie powinna oddzielać się od kotleta. Natomiast jeśli chcesz nadać jej chrupkości, do bułki tartej dodaj... sody oczyszczonej. Wystarczy większa szczypta.

Obrazek
Pixabay

Idealny schabowy. Jak panierować kotlety?

Poza powyższą, istnieje kilka innych metod, których zastosowanie daje gwarancję na idealną, przylegającą do kotleta panierkę. Zapamiętaj, że największym grzechem jest zabieranie się za panierowanie schabowych bez ich uprzedniego osuszenia. To właśnie nadmiar wody sprawia, że panierka od kotleta dosłownie odrywa się płatami. Nieważne, czy wcześniej schab był moczony w mleku, czy nie. Zawsze zbieraj nadmiar wilgoci z mięsa przed panierowaniem np. za pomocą ręcznika papierowego.

Osuszone już kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. Dodatek mąki w panierce sprawi, że ta mocniej przylgnie do mięsa. Kotlety smaż tuż po panierowaniu - im dłużej będziesz zwlekać, tym panierka bardziej nasiąknie jajkiem. Pamiętaj również, by kłaść je na rozgrzany (ale nie przegrzany) olej. W przeciwnym razie panierka zachowa się jak gąbka i pochłonie tłuszcz z patelni.

Nie dociskaj mięsa podczas smażenia. Właśnie przez tę praktykę wypływają z niego soki, co finalnie skutkuje wysuszeniem go i nierównomiernym przypieczeniem. Oczywiście, smażąc kotlety schabowe, nie przykrywamy patelni. Jeśli tak robisz, zamieniasz smażenie na duszenie. Zapomnij wówczas o chrupiącej, przylegającej do mięsa panierce.

Zobacz również przepis na soczysty i aromatyczny schab z kapustą:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie