Fasola wigilijna. Zapomniana potrawa, która wraca do łask

Czy słyszałeś kiedyś o wigilijnej fasoli? Nie? Nic dziwnego — to sprawa wielce zapomniana. Polecamy jednak nadrobić ten brak wiedzy, bo ten tradycyjny produkt od ostatnich kilku lat zaczyna wracać na stoły świętujących Boże Narodzenie Polaków. Przygotuj ją w tym roku i sprawdź, ilu członków rodziny będzie wiedziało, co to jest!

Fasola i wigilia. Czy to połączenie ma sens? Jak najbardziej!Fasola i wigilia. Czy to połączenie ma sens? Jak najbardziej!
Źródło zdjęć: © Canva | bm4221

Kapusta, grzyby, owocowy susz, ryba, mak, buraki, piernik... Każdy z tych tradycyjnych wigilijnych produktów wiąże się nie tylko z konkretną potrawą, ale również głęboko zakorzenioną w tym ważnym chrześcijańskim święcie symboliką. Dania z ich wykorzystaniem są nam doskonale znane. A czy doszły cię słuchy o tym, że w niektórych rejonach Polski na Wigilię serwuje się... fasolę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

No to na początku pomówmy nieco o wspomnianej już symbolice. Podawanie na świątecznej wieczerzy fasoli to przede wszystkim domena kuchni podkarpackiej. To właśnie w tych rejonach naszego kraju fasoli przypisywano od zawsze wyjątkowe właściwości, takie jak przyciąganie pieniędzy, płodność, zgodę, urodzaj i miłość. Te wszystkie wartości miało zapewnić zjedzenie podczas Wigilii fasoli. A w jakiej postaci?

Najpopularniejsza wersja wigilijnej fasoli zakłada podanie jej na słodko, ze śliwkami i miodem. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyna dozwolona forma użycia tego produktu. Niektóre gospodynie serwują na Boże Narodzenie fasolę z orzechami włoskimi, a jeszcze inne — z masłem i bułką tartą. Przyjrzyjmy się jednak przepisowi na wspomniany już klasyk. Ten pochodzi z bloga rodzinkawkuchni.pl.

Fasola wigilijna z miodem i śliwkami

Składniki:

  • 1 kubek ugotowanej białej fasoli (kubek 300 ml),
  • 1/2 kubka pokrojonych w paski suszonych śliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • sól do smaku,
  • odrobina soku z cytryny.
Fasola sprawdzi się doskonale jako jedna z 12 potraw na Wigilię
Fasola sprawdzi się doskonale jako jedna z 12 potraw na Wigilię © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Masło i miód rozpuść na patelni. Dodaj fasolę i przyprawy i poduś całość przez kilka chwil.
  2. Teraz wrzuć na patelnię śliwki, wymieszaj, dopraw. Tak przygotowaną potrawę musisz podać na ciepło. Gdybyś więc planował ją podgrzewać, podlej ją niewielką ilością wody po gotowaniu fasoli. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯