Wigilijny barszcz czerwony z kultowego przepisu Magdy Gessler. Pyszniejszy już być nie może
Pyszny przepis na tradycyjny barszcz czerwony według Magdy Gessler. Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego smaku świetnie sprawdzi się na wigilię.
23.12.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:17
Barszcz według Magdy Gessler
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi na nowo poszukujemy przepisów na wigilijne potrawy. Dziś mamy dla Ciebie kultowy przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz w naszej ekspresowej odsłonie. Nie musisz gotować go kilka godzin- ekspresowy barszczyk przygotujesz w zaledwie 30-40 minut. Świetnie smakują w towarzystwie pasztecików, kóre przygotowaliśmy na wafelkowej bazie. Rozgrzeje Cię w gorące dni i wypełni przyjemnym ciepłem.
Nasz barszczyk przygotowaliśmy w Multicookerze marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a zupa bardziej aromatyczna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Barszcz czerwony
Składniki:
- 6 średnich buraków czerwonych
- 3 cebule
- 2-3 łyżki octu spirytusowego
- 6-7 liści laurowych
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4 kwaśne jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- sól do smaku
Paszteciki 8 szt.
- 2 piersi z kurczaka - ugotowane
- 200 g pieczarek - usmażonych
- 1 cebula - podsmażona
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szkl. bulionu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 8 małych rożków waflowych
- 3 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Buraki obierz i podziel na mniejsze części. Wrzuć je do Multicookera, dodaj przekrojoną i umytą cebulę w łupinie, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i zalej wszystko wodą. Ustaw program "Special Recipe" na 20 minut i zamknij urządzenie.
Po tym czasie wlej do środka jeszcze ocet jabłkowy, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Wyciągnij buraki oraz cebulę i dodaj do wywaru pokrojone na ćwiartki jabłka (usuń z nich gniazda nasienne) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, zamknij i ustaw program "Soup".
Przejdź do przygotowania pasztecików. Do miski przełóż porwaną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Dodaj do niej usmażone pieczarki oraz podsmażoną cebulę i ząbek czosnku. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zalej bulionem. Zblenduj na jednolitą masę.
Powstałym farszem wypełnij waflowe rożki. Obtocz je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Włóż do Ovi Smart i polej odrobiną oleju. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Ugotowany barszcz przelej do talerze. Możesz serwować go samodzielnie lub z dodatkiem natki pietruszki i uszek. Na talerzyku obok umieść chrupiące paszteciki.
Smacznego!