Wigilijny barszcz czerwony z kultowego przepisu Magdy Gessler. Pyszniejszy już być nie może

Pyszny przepis na tradycyjny barszcz czerwony według Magdy Gessler. Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego smaku świetnie sprawdzi się na wigilię.

Barszcz czerwony z pasztecikami- PysznościBarszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności
Ewa

Barszcz według Magdy Gessler

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi na nowo poszukujemy przepisów na wigilijne potrawy. Dziś mamy dla Ciebie kultowy przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz w naszej ekspresowej odsłonie. Nie musisz gotować go kilka godzin- ekspresowy barszczyk przygotujesz w zaledwie 30-40 minut. Świetnie smakują w towarzystwie pasztecików, kóre przygotowaliśmy na wafelkowej bazie. Rozgrzeje Cię w gorące dni i wypełni przyjemnym ciepłem.

Nasz barszczyk przygotowaliśmy w Multicookerze marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a zupa bardziej aromatyczna.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 6 średnich buraków czerwonych
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego
  • 6-7 liści laurowych
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 kwaśne jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • sól do smaku

Paszteciki 8 szt.

  • 2 piersi z kurczaka - ugotowane
  • 200 g pieczarek - usmażonych
  • 1 cebula - podsmażona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 małych rożków waflowych
  • 3 jajka
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Buraki obierz i podziel na mniejsze części. Wrzuć je do Multicookera, dodaj przekrojoną i umytą cebulę w łupinie, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i zalej wszystko wodą. Ustaw program "Special Recipe" na 20 minut i zamknij urządzenie.

Obrazek
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Po tym czasie wlej do środka jeszcze ocet jabłkowy, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Wyciągnij buraki oraz cebulę i dodaj do wywaru pokrojone na ćwiartki jabłka (usuń z nich gniazda nasienne) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, zamknij i ustaw program "Soup".

Obrazek
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Przejdź do przygotowania pasztecików. Do miski przełóż porwaną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Dodaj do niej usmażone pieczarki oraz podsmażoną cebulę i ząbek czosnku. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zalej bulionem. Zblenduj na jednolitą masę.

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Powstałym farszem wypełnij waflowe rożki. Obtocz je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Włóż do Ovi Smart i polej odrobiną oleju. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Ugotowany barszcz przelej do talerze. Możesz serwować go samodzielnie lub z dodatkiem natki pietruszki i uszek. Na talerzyku obok umieść chrupiące paszteciki.

Smacznego!

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło