Rosół pięciu przemian. Idealny na jesień kolagenowy bulion, który od razu stawia na nogi
Rosół pięciu przemian to zdrowy, kolagenowy bulion, który błyskawicznie stawia na nogi. Niezastąpiony jesienią i zimą, lekarstwo na osłabienie organizmu.
11.10.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:16
Bulion kolagenowy
Mocno kolagenowy wywar pięciu przemian to niezastąpiona zupa jesienią i zimą. Idealnie sprawdzi się podczas zmiany pogody, gdy jesteśmy podatni na przeziębienia. Wzmacnia nasz organizm od środka i rozgrzewa. Ten przepis od lat znają zawodowi sportowcy- pomaga on w regeneracji mięśni i odbudowie organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.
Nasza zupa pochodzi z kuchni pięciu przemian- opiera się na sezonowości i łączeniu smaków z całej palety. Według niej potrawy dzielą się na wychładzające (do jedzenia wiosną i latem) oraz rozgrzewające (po które warto sięgać jesienią oraz zimą).
Nasz rosół przygotowaliśmy w Multicookerze marki Philips. Dzięki specjalnej technologii ciśnieniowej czas gotowania jest krótszy, a zupa bardziej aromatyczna.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rosół pięciu przemian
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z indyka
- 400 g mięso wołowe z kością
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka całego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Całe danie przygotujesz w jednym urządzeniu. W Multicookerze umieść porcję rosołową z indyka oraz mięso wołowe wraz z kością. Świetnie sprawdzi się tutaj pręga, szponder lub antrykot z kością. Do mięs dodaj przyprawy: suszony tymianek, kminek, kurkumą i sól. Całość polej octem jabłkowym. Gotuj w programie zupa.
Zalej całość wodą i włącz program "zupa". Po minutach dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz czosnek. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw całość pieprzem cayenne. Gotuj, aż wybrany program skończy się.
Po tym czasie nasz kolagenowy bulion jest już gotowy. Możesz serwować go samodzielnie, z pokrojonymi warzywami i natką pietruszki lub z ulubionym makaronem. Taka zupa to witaminowa bomba, która pomoże zadbać Ci o odporność w czasie jesiennej zmiany pogody. Przyjemnie rozgrzeje od środka i poprawi nawet najsłabszy humor.
Smacznego!