Gospodynie z Podkarpacia robią sowy w słoikach na zimę. Receptura jest znana od pokoleń

Sowy w słoikach? Kto na to pozwolił? Spokojnie, w tym przepisie nie ucierpiała żadna płomykówka czy puchacz. W rzeczywistości "sowy" to popularne w Polsce i chwalone za smak grzyby. Gospodynie z Podkarpacia umieszczają je w słoikach i zalewają precyzyjnie skomponowaną miksturą.

Czym są sowy ze słoika? Oto zagadka!Czym są sowy ze słoika? Oto zagadka!
Źródło zdjęć: © via Getty Images | Job Thomas Moolan

Hartacze, hałuszki, małdrzyki, proziaki, fuczki, hrybna juszka... Czy kto tu wymawia jakieś starożytne zaklęcie? Spokojnie, to żadna czarna magia, a nazwy kilku z kolei dań kuchni podkarpackiej. Obfitość kulinarna tego regionu jest ogromna, dlatego już dawno temu założyliśmy, że już nic nie powinno nas zdziwić. I tak rzeczywiście było — do momentu, w którym usłyszeliśmy o "sowach w słoiku".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Pierwsza reakcja? Przerażenie. Ciekawość nadeszła dopiero w momencie, w którym zorientowaliśmy się, że ta nazwa nie dotyczy leśnych ptaków, lecz grzybów; a konkretne kań, które osobiście uwielbiamy. Na Podkarpaciu (a przede wszystkim w okolicach Bieszczad) kanie smaży się, doprawia, zamyka w słoikach i zalewa marynatą z octu. Czyż to nie oryginalne?

Jesteś ciekaw, jak smakuje taka przekąska? Nie musisz jechać po nią specjalnie w góry. Oto przepis, dzięki któremu poczujesz się jak prawdziwy bieszczadzki specjalista od sów w słoiku. Okej, wiemy, jak to brzmi, ale mimo wszystko warto!

Kanie (sowy) w słoiku

Składniki:

  • 1,5 kg kani,
  • 1,25 l wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki octu z białych winogron,
  • 1/4 szklanki octu z czerwonych winogron,
  • 3 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
Kanie w słoiku, czyli przysmak z Podkarpacia
Kanie w słoiku, czyli przysmak z Podkarpacia © Canva | lengel76

Sposób przygotowania:

  1. Kanie przebierz, oczyść i pozbaw trzonków. W tym przepisie przydadzą ci się wyłącznie kapelusze. Gdyby któryś był wyraźnie większy od pozostałych, podziel go na dwie lub więcej części.
  2. Jajka rozbij, rozmąć, dopraw solą i pieprzem. Kanie panieruj najpierw w nich, potem w bułce tartej. Usmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę, to samo zrób z marchewką. Oba warzywa przełóż do garnka i zalej wodą i octami z przepisu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  4. Kanie przełóż do czystego i wyparzonego słoika, a następnie zalej zalewą. Pomóż sobie łyżką, tak, żeby wraz z płynem w słoiku wylądowały przyprawy i warzywa. Pasteryzuj 15 minut i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe