Gospodynie z Podkarpacia robią sowy w słoikach na zimę. Receptura jest znana od pokoleń

Sowy w słoikach? Kto na to pozwolił? Spokojnie, w tym przepisie nie ucierpiała żadna płomykówka czy puchacz. W rzeczywistości "sowy" to popularne w Polsce i chwalone za smak grzyby. Gospodynie z Podkarpacia umieszczają je w słoikach i zalewają precyzyjnie skomponowaną miksturą.

Czym są sowy ze słoika? Oto zagadka!Czym są sowy ze słoika? Oto zagadka!
Źródło zdjęć: © via Getty Images | Job Thomas Moolan

Hartacze, hałuszki, małdrzyki, proziaki, fuczki, hrybna juszka... Czy kto tu wymawia jakieś starożytne zaklęcie? Spokojnie, to żadna czarna magia, a nazwy kilku z kolei dań kuchni podkarpackiej. Obfitość kulinarna tego regionu jest ogromna, dlatego już dawno temu założyliśmy, że już nic nie powinno nas zdziwić. I tak rzeczywiście było — do momentu, w którym usłyszeliśmy o "sowach w słoiku".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Pierwsza reakcja? Przerażenie. Ciekawość nadeszła dopiero w momencie, w którym zorientowaliśmy się, że ta nazwa nie dotyczy leśnych ptaków, lecz grzybów; a konkretne kań, które osobiście uwielbiamy. Na Podkarpaciu (a przede wszystkim w okolicach Bieszczad) kanie smaży się, doprawia, zamyka w słoikach i zalewa marynatą z octu. Czyż to nie oryginalne?

Jesteś ciekaw, jak smakuje taka przekąska? Nie musisz jechać po nią specjalnie w góry. Oto przepis, dzięki któremu poczujesz się jak prawdziwy bieszczadzki specjalista od sów w słoiku. Okej, wiemy, jak to brzmi, ale mimo wszystko warto!

Kanie (sowy) w słoiku

Składniki:

  • 1,5 kg kani,
  • 1,25 l wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki octu z białych winogron,
  • 1/4 szklanki octu z czerwonych winogron,
  • 3 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
Kanie w słoiku, czyli przysmak z Podkarpacia
Kanie w słoiku, czyli przysmak z Podkarpacia © Canva | lengel76

Sposób przygotowania:

  1. Kanie przebierz, oczyść i pozbaw trzonków. W tym przepisie przydadzą ci się wyłącznie kapelusze. Gdyby któryś był wyraźnie większy od pozostałych, podziel go na dwie lub więcej części.
  2. Jajka rozbij, rozmąć, dopraw solą i pieprzem. Kanie panieruj najpierw w nich, potem w bułce tartej. Usmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę, to samo zrób z marchewką. Oba warzywa przełóż do garnka i zalej wodą i octami z przepisu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  4. Kanie przełóż do czystego i wyparzonego słoika, a następnie zalej zalewą. Pomóż sobie łyżką, tak, żeby wraz z płynem w słoiku wylądowały przyprawy i warzywa. Pasteryzuj 15 minut i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟