Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu

Te soczyste i pyszne kotlety są świetną propozycją na obiad, szczególnie gdy chcesz zaskoczyć najbliższych czymś specjalnym. Wszystko dzięki małej niespodziance, przez którą zwykły obiad zmienia się w prawdziwą ucztę.

Kotlety po lwowsku są idealne na sobotni obiadKotlety po lwowsku są idealne na sobotni obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Kotlety lwowskie do dziś cieszą się popularnością nie tylko w okolicach miasta, od którego wzięły swoją nazwę, ale także na Podkarpaciu, gdzie miałam okazję ich spróbować. Chociaż przygotowuje się je ze zwykłego mięsa mielonego, to znacząco różnią się od innych popularnych kotletów. W środku czeka na nas niespodzianka w postaci nadzienia z sera, które doskonale komponuje się z mięsem, nadając kotletom wyjątkowy charakter.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Kotlety lwowskie

Sekret kotletów lwowskich tkwi nie tylko w nadzieniu, ale też w odpowiednim przygotowaniu mięsa i smażeniu. Mięso mielone warto dokładnie wymieszać z przyprawami i jajkiem, a następnie lekko schłodzić, tak aby ułatwić formowanie kotletów i sprawić, że nie rozpadną się podczas smażenia. Aby uniknąć przypalenia kotletów, smaż je na średnim ogniu, aż zewnętrzna warstwa będzie złocista i delikatnie chrupiąca, a wnętrze miękkie i soczyste.

Kotlety lwowskie są pełne różnych smaków i struktur – od kremowego sera po aromatyczne mięso. Każdy kęs jest pełen kontrastów, dzięki czemu świetnie sprawdzą się nie tylko na zwykły obiad, ale także na drobne uroczystości, podczas których chcesz zaskoczyć swoich gości.

Przepis na kotlety po lwowsku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g sera gouda,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  2. Cebule i czosnek obierz, umyj i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnie i lekko podsmaż.
  3. Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw bułkę tartą z mlekiem odstaw na 10 minut.
  4. W innej misce połącz mięso, jajko, musztardę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz namoczoną bułkę, dopraw szczyptą soli i pieprzu i dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  5. Z masy formuj płaskie kotlety, na środku każdego połóż kawałek sera i dokładnie oblep go z każdej strony, aby nadzienie nie wypłynęło.
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  7. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie