Sałatkę lwowską Magdy Gessler robię nie tylko od święta. Nikt nawet nie pyta o gyrosa

Na rodzinnych spotkaniach zwykle pojawia się sałatka jarzynowa albo gyros, ale ja coraz częściej stawiam na coś innego – sałatkę lwowską Magdy Gessler. To wyjątkowe połączenie śledzi, buraków, ogórków kiszonych i jabłek sprawia, że danie ma wyrazisty, niepowtarzalny smak. Aromatyczna, kolorowa i pełna charakteru – robi furorę na stole tak bardzo, że nikt nawet nie pyta o gyrosa.

Sałatka lwowska z burakiemSałatka lwowska z burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OLHA SOLODENKO

To, co odróżnia sałatkę lwowską od innych popularnych sałatek, to przede wszystkim niezwykłe połączenie smaków. Z jednej strony mamy słodycz pieczonych lub gotowanych buraków i delikatnych ziemniaków, z drugiej – wyrazisty smak śledzi w oleju, kwaśne ogórki kiszone i jabłka dodające świeżości. Całość dopełnia kremowy sos na bazie kwaśnej śmietany z ostrą musztardą, kaparami i sokiem z cytryny.


To właśnie kontrasty – słodkie, kwaśne, słone i pikantne nuty – sprawiają, że sałatka lwowska ma tak charakterystyczny, głęboki smak. Nie jest ciężka jak klasyczna jarzynowa, a jednocześnie syci i pięknie prezentuje się na stole. To danie, które łączy w sobie tradycję kuchni kresowej i nowoczesne podejście do smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Przepis na sałatkę lwowską wg Magdy Gessler

Sałatka lwowska Magdy Gessler to połączenie śledzi, buraków i ogórków kiszonych w towarzystwie aromatycznego sosu śmietanowo-musztardowego. Wyrazista, kolorowa i sycąca – sprawdzi się zarówno na święta, jak i na codzienny obiad.


Składniki:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 8 filetów śledziowych w oleju,
  • 8 buraków,
  • 8 ogórków kiszonych,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jabłka,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • 50 g marynowanych grzybków,
  • 50 g kaparów,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od ugotowania buraków, ziemniaków, marchewki i selera – w mundurkach, aż będą miękkie. Studzę, obieram i kroję w kostkę.
  2. Filety śledziowe płuczę z nadmiaru oleju, osuszam i kroję w kawałki.
  3. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroję w drobną kostkę. Marynowane grzybki siekam na mniejsze części.
  4. Wszystkie składniki łączę w dużej misce, dodaję kapary i posiekany szczypior.
  5. Przygotowuję sos: kwaśną śmietanę mieszam z musztardą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru, solą i pieprzem.
  6. Polewam sałatkę sosem i delikatnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
  7. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę, by smaki się przegryzły.

Sałatka lwowska - skąd taka nazwa?

Sałatka lwowska nawiązuje do kulinarnej tradycji Kresów, a szczególnie do kuchni Lwowa – miasta, które przez wieki łączyło różne kultury i smaki. Na stołach często pojawiały się śledzie, buraki, kiszone warzywa i grzyby – produkty tanie, łatwo dostępne i bardzo charakterystyczne dla regionu. Połączenie tych składników stało się bazą dla tej wyjątkowej sałatki. Dzisiejsza sałatka lwowska w wykonaniu Magdy Gessler to nowoczesna interpretacja dawnego przepisu – pełna kontrastów smakowych i kolorów, ale nadal odwołująca się do kresowej tradycji.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯