Sałatkę lwowską Magdy Gessler robię nie tylko od święta. Nikt nawet nie pyta o gyrosa
Na rodzinnych spotkaniach zwykle pojawia się sałatka jarzynowa albo gyros, ale ja coraz częściej stawiam na coś innego – sałatkę lwowską Magdy Gessler. To wyjątkowe połączenie śledzi, buraków, ogórków kiszonych i jabłek sprawia, że danie ma wyrazisty, niepowtarzalny smak. Aromatyczna, kolorowa i pełna charakteru – robi furorę na stole tak bardzo, że nikt nawet nie pyta o gyrosa.
To, co odróżnia sałatkę lwowską od innych popularnych sałatek, to przede wszystkim niezwykłe połączenie smaków. Z jednej strony mamy słodycz pieczonych lub gotowanych buraków i delikatnych ziemniaków, z drugiej – wyrazisty smak śledzi w oleju, kwaśne ogórki kiszone i jabłka dodające świeżości. Całość dopełnia kremowy sos na bazie kwaśnej śmietany z ostrą musztardą, kaparami i sokiem z cytryny.
To właśnie kontrasty – słodkie, kwaśne, słone i pikantne nuty – sprawiają, że sałatka lwowska ma tak charakterystyczny, głęboki smak. Nie jest ciężka jak klasyczna jarzynowa, a jednocześnie syci i pięknie prezentuje się na stole. To danie, które łączy w sobie tradycję kuchni kresowej i nowoczesne podejście do smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL
Przepis na sałatkę lwowską wg Magdy Gessler
Sałatka lwowska Magdy Gessler to połączenie śledzi, buraków i ogórków kiszonych w towarzystwie aromatycznego sosu śmietanowo-musztardowego. Wyrazista, kolorowa i sycąca – sprawdzi się zarówno na święta, jak i na codzienny obiad.
Składniki:
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 8 filetów śledziowych w oleju,
- 8 buraków,
- 8 ogórków kiszonych,
- 4 ziemniaki,
- 4 jabłka,
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- 50 g marynowanych grzybków,
- 50 g kaparów,
- 1 pęczek szczypioru,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- cukier,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od ugotowania buraków, ziemniaków, marchewki i selera – w mundurkach, aż będą miękkie. Studzę, obieram i kroję w kostkę.
- Filety śledziowe płuczę z nadmiaru oleju, osuszam i kroję w kawałki.
- Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroję w drobną kostkę. Marynowane grzybki siekam na mniejsze części.
- Wszystkie składniki łączę w dużej misce, dodaję kapary i posiekany szczypior.
- Przygotowuję sos: kwaśną śmietanę mieszam z musztardą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru, solą i pieprzem.
- Polewam sałatkę sosem i delikatnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
- Odstawiam do lodówki na minimum godzinę, by smaki się przegryzły.
Sałatka lwowska - skąd taka nazwa?
Sałatka lwowska nawiązuje do kulinarnej tradycji Kresów, a szczególnie do kuchni Lwowa – miasta, które przez wieki łączyło różne kultury i smaki. Na stołach często pojawiały się śledzie, buraki, kiszone warzywa i grzyby – produkty tanie, łatwo dostępne i bardzo charakterystyczne dla regionu. Połączenie tych składników stało się bazą dla tej wyjątkowej sałatki. Dzisiejsza sałatka lwowska w wykonaniu Magdy Gessler to nowoczesna interpretacja dawnego przepisu – pełna kontrastów smakowych i kolorów, ale nadal odwołująca się do kresowej tradycji.