Buraczki na zimno do obiadu. Są tak pyszne, że nie będziesz chciał innych surówek

Buraczki to pyszny tradycyjny dodatek do obiadu. Pasują do mielonych, schabowych czy pieczeni. Jednak można je też podawać do kolacji, bo świetnie współgrają na przykład z humusem. Podpowiadamy, jak je przygotować i czym doprawić, by były najlepsze.

Danie obiadowe z buraczkami na zimnoDanie obiadowe z buraczkami na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Buraki są jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw. To z nich gotujemy wspaniały barszcz na Boże Narodzenie, ale też nadają się do koktajli i soków. Wielu zwolenników mają też surówki z nimi w roli głównej. Warto je jeść pod każdą postacią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Buraczki mają intensywny kolor i mnóstwo zalet

Buraki, znane ze swojego intensywnego czerwonego koloru, mają świetny wpływ na zdrowie. Ten kolor zawdzięczają betainie – substancji o silnych właściwościach przeciwutleniających. Betaina może pomóc w neutralizacji wolnych rodników, wspierając tym samym walkę organizmu z chorobami przewlekłymi oraz opóźniając procesy starzenia się. Te warzywa są także bogate w wiele witamin i minerałów, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Zawierają witaminy A i C, które wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry. Ponadto w burakach znajdują się witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez oraz wiele innych niezbędnych mikroelementów.

Ważne, gdy masz podwyższone ciśnienie

Buraki są korzystne dla serca. Zawarty w nich azotan przekształca się w organizmie w tlenek azotu, który rozszerza i rozluźnia naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawia się przepływ krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z nadciśnieniem. Buraki są też świetnym źródłem folianu (kwasu foliowego), który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Pomagają również w obniżeniu poziomu homocysteiny, aminokwasu związanego z ryzykiem chorób serca.

Przepis jest prosty

Buraczki na zimno to jeden z najprostszych sposobów na te warzywa. Wystarczy je ugotować, a gdy ostygną zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podstawa surówki gotowa. Teraz wystarczy je doprawić i można dodać drobno posiekaną cebulę. Ich naturalną słodycz podbije odrobina kwaskowości. Idealnie sprawdzi się tu sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny, na przykład jabłkowy lub malinowy.

Buraczki na zimno

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, koperek, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj burak, a potem odcedź je, ostudź i obierz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do startych buraków.
  2. Wymieszaj ocet winny, oliwę z oliwek i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Wlej marynatę do buraków z cebulą i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Ważne!

  • Buraczki na zimno najlepiej podawać schłodzone, można posypać je natką lub koperkiem.
  • Można przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni. Dzięki temu na dłużej zachowają świeżość i walory smakowe. Buraczki zawsze muszą być starannie przykryte, aby nie przejęły innych zapachów z lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny