Dietetyczka przekonuje, żeby jeść brokuły na surowo. Jest kilka ważnych powodów

Brokuły na surowo? Na pewno nie każdemu ten pomysł się spodoba. Te warzywa mają dość specyficzny smak, najczęściej je krótko gotujemy. Jednak warto wiedzieć, jakie argumenty ma ekspertka i może chociaż spróbować ich w takiej wersji?

Dietetyczka radzi, by jeść surowe brokułyDietetyczka radzi, by jeść surowe brokuły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr
Dorota Gepert

Brokuły kojarzą się ze zdrowym stylem odżywiania. I słusznie, bo mają mnóstwo składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na naszą kondycję i samopoczucie.

Brokuły mają cenne witaminy

Brokuły są szczególnie cenione za swoje wartości odżywcze. Zawierają one dużą ilość witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, wspierającym układ odpornościowy. Jedna filiżanka brokułów może dostarczyć nawet ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Brokuły są także bogate w witaminę K, niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. To warzywo jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego i wspiera utrzymywanie zdrowej wagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Jest bogaty w siarkę

Jednak to nie wszystko. Hanna Stolińska, doktor nauk o żywieniu i dietetyczka kliniczna zwraca uwagę na to, że brokuł to warzywo zaliczane do grupy produktów o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym. Prozdrowotny charakter zawdzięczają sulforafanowi. To bogaty w siarkę związek organiczny pochodzenia naturalnego, a jego największe ilości znajdują się w warzywach z rodziny kapustnych, a wśród nich są właśnie brokuły.

Sulforafan jest składnikiem aktywnym, który działa prozdrowotnie. Ma właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające oraz przeciwbakteryjne. Badania przeprowadzane przez naukowców z Australii wykazały, że sulforafan może skutecznie zapobiegać udarom mózgu oraz wspomagać działanie leków rozbijających skrzepy. Badacze podkreślają także antynowotworowe działanie tego związku.

Czy dasz się przekonać do brokułów w takiej wersji?
Czy dasz się przekonać do brokułów na surowo? © Adobe Stock | OlgaKriger

Kiełki brokułów. Czy warto po nie sięgać?

Najwięcej korzyści mają surowe brokuły, bo podczas obróbki termicznej sulforafan traci swoje właściwości. Ale kto jada w ten sposób brokuły? Zastanawia się dietetyczka i przekonuje, że właśnie ona. Może warto wziąć przykład z ekspertki i spróbować? Jeśli smak tych warzyw na surowo nam nie odpowiada, dr Stolińska ma podpowiedź. Sulforafan mają także kiełki brokuł.

— Kiełki zawierają znaczną ilość witamin i składników odżywczych, więcej niż w postaci "dorosłych’" warzyw. Zazwyczaj, tydzień po wykiełkowaniu, kiełki mają najwyższe stężenie i biodostępność składników odżywczych — podkreśla dietetyczka na swoim profilu na Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej