Mój dziadek zawsze wrzucał do worka z ziemniakami. Nigdy nie kiełkowały i były jędrne do wiosny

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Większość z nas przechowuje je w domu. Zdarza się, że po kilku dniach zaczynają kiełkować. Można tego uniknąć. Wystarczy, że wrzucisz do worka pewien owoc, a ziemniaki zachowają świeżość na dłużej.

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniak to niekwestionowany król warzyw zwłaszcza w naszym kraju. Można go ugotować, upiec, usmażyć czy wykorzystać do przygotowania klusek, kopytek lub placków. Możliwości są niemal nieograniczone. Nic więc dziwnego, że większość z nas ma w domu co najmniej kilka bulw.

Choć ziemniaki uznawane są za wytrzymałe, nieodpowiednio przechowywane mogą zacząć przedwcześnie kiełkować, a nawet gnić. Jak przechowywać ziemniaki, żeby były świeże jak najdłużej? Poznaj prosty trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przechowywać ziemniaki w domu?

Ziemniaki można kupić w każdym sklepie. Zwykle sprzedawane są w dużych, 1,5 kg lub 3 kg workach. Wykorzystujemy tylko część z nich. Reszta ląduje w szafce kuchennej czy na balkonie. Mogłoby się wydawać, że to dobre miejsce, bowiem jest suche i ciemne, jednak prawda jest taka, że panuje w nich zbyt wysoka temperatura. Zwłaszcza w sezonie wiosenno -zimowym.

Wysoka temperatura przyśpiesza procesy gnilne i powoduje, że na ziemniakach pojawiają się charakterystyczne kiełki. Takie bulwy nie nadają się już do spożycia. Jak przechowywać ziemniaki w domu? Trzymaj się trzech zasad. Pierwsza z nich dotyczy miejsca przechowywania. Powinno być ciemne i stosunkowo chłodne. Jeśli masz taką możliwość, schowaj je w piwnicy bądź ciemnym pomieszczeniu gospodarczym.

Mieszkasz w bloku? Włóż je do szafy, np. w przedpokoju, która jest oddalona od źródła ciepła czy promieni słonecznych. Trzymane w takich warunkach zachowają świeżość nawet przez kilkanaście dni.

Włóż do worka z ziemniakami. Będą dłużej świeże

Odpowiednie miejsce to postawa. Ważny jest także materiał, w jakim przechowujemy ziemniaki. Musi być lekki i oddychający, aby warzywa miały stały dostęp do świeżego powietrza. Nada się zarówno worek lniany jak i jutowy o grubym splocie. Można też włożyć je do drewnianej skrzynki, pamiętając o tym, aby bulwy miały dużo miejsca.

Jest jednak sposób, który jeszcze bardziej wydłuży ich świeżość. Wystarczy, że wrzucisz do ziemniaków kilka jabłek. Owoce produkują etylen, substancje, która spowalnia procesy gnilne i zapobiega kiełkowaniu. Zastosuj się do tych zasad, a ziemniaki będą świeże przez długi czas.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej