Mój dziadek zawsze wrzucał do worka z ziemniakami. Nigdy nie kiełkowały i były jędrne do wiosny

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Większość z nas przechowuje je w domu. Zdarza się, że po kilku dniach zaczynają kiełkować. Można tego uniknąć. Wystarczy, że wrzucisz do worka pewien owoc, a ziemniaki zachowają świeżość na dłużej.

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniak to niekwestionowany król warzyw zwłaszcza w naszym kraju. Można go ugotować, upiec, usmażyć czy wykorzystać do przygotowania klusek, kopytek lub placków. Możliwości są niemal nieograniczone. Nic więc dziwnego, że większość z nas ma w domu co najmniej kilka bulw.

Choć ziemniaki uznawane są za wytrzymałe, nieodpowiednio przechowywane mogą zacząć przedwcześnie kiełkować, a nawet gnić. Jak przechowywać ziemniaki, żeby były świeże jak najdłużej? Poznaj prosty trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przechowywać ziemniaki w domu?

Ziemniaki można kupić w każdym sklepie. Zwykle sprzedawane są w dużych, 1,5 kg lub 3 kg workach. Wykorzystujemy tylko część z nich. Reszta ląduje w szafce kuchennej czy na balkonie. Mogłoby się wydawać, że to dobre miejsce, bowiem jest suche i ciemne, jednak prawda jest taka, że panuje w nich zbyt wysoka temperatura. Zwłaszcza w sezonie wiosenno -zimowym.

Wysoka temperatura przyśpiesza procesy gnilne i powoduje, że na ziemniakach pojawiają się charakterystyczne kiełki. Takie bulwy nie nadają się już do spożycia. Jak przechowywać ziemniaki w domu? Trzymaj się trzech zasad. Pierwsza z nich dotyczy miejsca przechowywania. Powinno być ciemne i stosunkowo chłodne. Jeśli masz taką możliwość, schowaj je w piwnicy bądź ciemnym pomieszczeniu gospodarczym.

Mieszkasz w bloku? Włóż je do szafy, np. w przedpokoju, która jest oddalona od źródła ciepła czy promieni słonecznych. Trzymane w takich warunkach zachowają świeżość nawet przez kilkanaście dni.

Włóż do worka z ziemniakami. Będą dłużej świeże

Odpowiednie miejsce to postawa. Ważny jest także materiał, w jakim przechowujemy ziemniaki. Musi być lekki i oddychający, aby warzywa miały stały dostęp do świeżego powietrza. Nada się zarówno worek lniany jak i jutowy o grubym splocie. Można też włożyć je do drewnianej skrzynki, pamiętając o tym, aby bulwy miały dużo miejsca.

Jest jednak sposób, który jeszcze bardziej wydłuży ich świeżość. Wystarczy, że wrzucisz do ziemniaków kilka jabłek. Owoce produkują etylen, substancje, która spowalnia procesy gnilne i zapobiega kiełkowaniu. Zastosuj się do tych zasad, a ziemniaki będą świeże przez długi czas.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Eleganckie danie, które robi się prościej, niż wygląda. Goście na pewno docenią
Eleganckie danie, które robi się prościej, niż wygląda. Goście na pewno docenią