Już po jednej porcji metabolizm wskakuje na wyższe obroty. Jedz zamiast ziemniaków, jeśli chcesz schudnąć

Czym zastąpić ziemniak? Pomysłów jest sporo, ale ten można uznać za najlepszy, zwłaszcza gdy jesteś na diecie redukcyjnej. Ta kasza pobudza pracę jelit, jest dobrym źródła białka i błonnika. Domyślasz się, o którą z kasz chodzi?

Często zapominamy, jak cenna jest ta kasza. Często zapominamy, jak cenna jest ta kasza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Rutkowski
Dorota Gepert

Kasza jaglana to produkt często polecany przez dietetyków. Można śmiało powiedzieć, że znowu staje się modna i popularna, bo można z niej przygotować ciekawe potrawy, a do tego jest bardzo zdrowa, a także pomocna przy odchudzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Kilogramy w dół

Na jakie składniki warto postawić, gdy zależy nam na utracie kilogramów? Na pewno jest to białko i błonnik, które zawiera kasza jaglana. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Białko z kolei sprawia, że przyspiesza metabolizm.

Cenne witaminy

Kasza jaglana jest też bogata w witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B6, kwas foliowy), które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto jest źródłem witaminy E, znanej z właściwości przeciwutleniających, wspierających walkę z wolnymi rodnikami.

Kolekcja minerałów

Niezwykle cennymi składnikami kaszy jaglanej są również minerały. Jedząc kaszę, dostarczasz sobie magnezu, fosforu, żelaza, cynku oraz krzemu. Krzem, będący rzadko spotykanym w innych zbożach, wspomaga zdrowie skóry, włosów i paznokci. Magnez z kolei jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i serca.

Orzechowy posmak

Pierwszy krok to przepłukanie kaszy przed ugotowaniem. W ten sposób usuniesz goryczkę, którą może posiadać. Najlepiej wrzucić kaszę na sito i kilkakrotnie przepłukać ją pod bieżącą, zimną wodą.

Następnie warto podprażyć kaszę na suchej patelni przez kilka minut, aż nabierze lekko orzechowego zapachu. Taki zabieg podnosi jej walory smakowe. Potem zostaje gotowanie - na jeden szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Kaszę gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu odstaw ją na kilka minut, aby "doszła" pod przykrywką i stała się bardziej puszysta.

Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟