Grecy i Włosi się zajadają. Te owoce obniżają ciśnienie i wzmacniają serce

Pojawiły się na straganach i choć są niewielkie naprawdę trudno ich nie zauważyć. Wszystko przez intensywnie fioletowy kolor. Kryją mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są pyszne. Można je jeść na surowo, ale wyśmienicie smakują też zapiekane.

Owoce figi rosnące na drzewkuOwoce figi rosnące na drzewku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Figi to owoce figowca, który należy do rodziny morwowatych. Mają wyjątkowy słodki smak, są przyjemnie miękkie, a w środku mają chrupiące, jadalne nasiona. Świeże figi są delikatne i nietrwałe, dlatego na straganach zawsze są w specjalnych opakowaniach. Z tego powodu też często się je suszy, by je zakonserwować. Co ciekawe, nie tracą wtedy swoich wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Pyszne i zdrowe owoce, którymi zachwycają się Grecy i Włosi

Figi to owoce ważne w kuchni śródziemnomorskiej. Grecy i Włosi zajadają się nimi na wiele sposobów - od deserów, po sałatki i dania mięsne. U nas z oczywistych względów są mniej znane. Jednak w sezonie warto się skusić i kupić choćby kilka sztuk na straganie. Świeże figi zawierają niewiele cukru, są za to bogactwem witamin m.in. B6 oraz minerałów: miedzi i potasu. Jakie jeszcze mają zalety?

Jak jedzenie fig wpływa na organizm?

  • Figi to przede wszystkim kopalnia błonnika. Dlatego wspierają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i wspomagają proces trawienia.
  • Wzmacniają serce i kości. To zasługa wapnia, magnezu i potasu.
  • Spowalniają starzenie. Figi obfitują w naturalne związki roślinne, takie jak polifenole, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. To właśnie one pomagają neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe.
  • Obniżają ciśnienie. Figi, dzięki dużej zawartości potasu, pomagają utrzymać w organizmie równowagę potasowo-sodową, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
  • Szybko dostarczają energii. To zasługa wysokiej zawartości cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. Docenią to zwłaszcza te osoby, które prowadzą aktywny tryb życia.

Do czego używać fig?

Figi łatwo wkomponować w codzienną dietę. Są pyszne na surowo lub jako dodatek do deserów, sałatek czy serów. Pomysł na najprostszą sałatkę? Plasterki figi połącz z rukolą i serem pleśniowym, posyp orzechami i skrop oliwą. Warto je dodawać także do owsianki czy jogurtu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej