Grecy i Włosi się zajadają. Te owoce obniżają ciśnienie i wzmacniają serce
Pojawiły się na straganach i choć są niewielkie naprawdę trudno ich nie zauważyć. Wszystko przez intensywnie fioletowy kolor. Kryją mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są pyszne. Można je jeść na surowo, ale wyśmienicie smakują też zapiekane.
20.08.2024 07:41
Figi to owoce figowca, który należy do rodziny morwowatych. Mają wyjątkowy słodki smak, są przyjemnie miękkie, a w środku mają chrupiące, jadalne nasiona. Świeże figi są delikatne i nietrwałe, dlatego na straganach zawsze są w specjalnych opakowaniach. Z tego powodu też często się je suszy, by je zakonserwować. Co ciekawe, nie tracą wtedy swoich wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne i zdrowe owoce, którymi zachwycają się Grecy i Włosi
Figi to owoce ważne w kuchni śródziemnomorskiej. Grecy i Włosi zajadają się nimi na wiele sposobów - od deserów, po sałatki i dania mięsne. U nas z oczywistych względów są mniej znane. Jednak w sezonie warto się skusić i kupić choćby kilka sztuk na straganie. Świeże figi zawierają niewiele cukru, są za to bogactwem witamin m.in. B6 oraz minerałów: miedzi i potasu. Jakie jeszcze mają zalety?
Jak jedzenie fig wpływa na organizm?
- Figi to przede wszystkim kopalnia błonnika. Dlatego wspierają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i wspomagają proces trawienia.
- Wzmacniają serce i kości. To zasługa wapnia, magnezu i potasu.
- Spowalniają starzenie. Figi obfitują w naturalne związki roślinne, takie jak polifenole, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. To właśnie one pomagają neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i choroby nowotworowe.
- Obniżają ciśnienie. Figi, dzięki dużej zawartości potasu, pomagają utrzymać w organizmie równowagę potasowo-sodową, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
- Szybko dostarczają energii. To zasługa wysokiej zawartości cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. Docenią to zwłaszcza te osoby, które prowadzą aktywny tryb życia.
Do czego używać fig?
Figi łatwo wkomponować w codzienną dietę. Są pyszne na surowo lub jako dodatek do deserów, sałatek czy serów. Pomysł na najprostszą sałatkę? Plasterki figi połącz z rukolą i serem pleśniowym, posyp orzechami i skrop oliwą. Warto je dodawać także do owsianki czy jogurtu.