Wyglądają jak niedojrzałe, a są bardzo słodkie i zdrowe. Jedz jeśli chcesz zbić wysoki cukier

Klasyczne, czerwone maliny mają nową kuzynkę. Te owoce mają delikatny, żółty kolor i wiele godnych uwagi wartości odżywczych. Nie przegap ich na straganie!

Żółte maliny coraz częściej pojawiają się na straganach. Żółte maliny coraz częściej pojawiają się na straganach.
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Lubisz maliny? To będzie dla ciebie ciekawe urozmaicenie diety. Od dobrze znanej czerwonej maliny, żółte różnią się nie tylko kolorem. Podpowiadamy, co jeszcze wyróżnia te owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Słodkie i kwaśne

Jak smakują żółte maliny? To pierwsze pytanie, które przychodzi na myśl. Te maliny na pewno wyróżniają się na tle innych owoców. Są bowiem słodkie i kwaśne jednocześnie, ale oba smaki są zrównoważone. Maliny te mają przepiękny aromat i lekko pikantną nutę dzięki kwasom, które naturalnie są w ich składzie.

Moc zalet

Doznania smakowe troszkę się różnią, ale wartości odżywcze żółtych i czerwonych malin są bardzo podobne. To jedne z najzdrowszych owoców, za każdym razem dostarczają sporej porcji błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Maliny też mają wpływ na obniżenie cukru i są polecane w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności. Ich indeks glikemiczny jest niski. Żółte maliny owocują dwa razy, w lipcu, a potem od września do października. Dlatego często nazywane są jesiennymi malinami. Jest więc jeszcze trochę czasu, by ich spróbować.

Są trwalsze

Co je jeszcze wyróżnia? Maliny czerwone są pyszne, ale trzeba je szybko zjeść, bo są niezwykle delikatne. Nie nadają się do dłuższego przechowywania. Z tymi żółtymi jest trochę inaczej, bo mogą zachować świeżość nawet do tygodnia.

Na przekąskę i przetwory

Maliny żółte są pyszne na surowo, można je dodawać do deserów czy koktajli. Nadają się także do przetworów, na przykład dżemów, konfitur, idealnie nadają się też do zapiekania w ciastach. Spokojnie można kupić je w większej ilości, bo są trwalsze, lepiej znoszą transport i przechowywanie niż maliny czerwone. Owoce nie mają też tendencji do szybkiego gnicia.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis