Wyglądają jak niedojrzałe, a są bardzo słodkie i zdrowe. Jedz jeśli chcesz zbić wysoki cukier

Klasyczne, czerwone maliny mają nową kuzynkę. Te owoce mają delikatny, żółty kolor i wiele godnych uwagi wartości odżywczych. Nie przegap ich na straganie!

Żółte maliny coraz częściej pojawiają się na straganach. Żółte maliny coraz częściej pojawiają się na straganach.
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Lubisz maliny? To będzie dla ciebie ciekawe urozmaicenie diety. Od dobrze znanej czerwonej maliny, żółte różnią się nie tylko kolorem. Podpowiadamy, co jeszcze wyróżnia te owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Słodkie i kwaśne

Jak smakują żółte maliny? To pierwsze pytanie, które przychodzi na myśl. Te maliny na pewno wyróżniają się na tle innych owoców. Są bowiem słodkie i kwaśne jednocześnie, ale oba smaki są zrównoważone. Maliny te mają przepiękny aromat i lekko pikantną nutę dzięki kwasom, które naturalnie są w ich składzie.

Moc zalet

Doznania smakowe troszkę się różnią, ale wartości odżywcze żółtych i czerwonych malin są bardzo podobne. To jedne z najzdrowszych owoców, za każdym razem dostarczają sporej porcji błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Maliny też mają wpływ na obniżenie cukru i są polecane w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności. Ich indeks glikemiczny jest niski. Żółte maliny owocują dwa razy, w lipcu, a potem od września do października. Dlatego często nazywane są jesiennymi malinami. Jest więc jeszcze trochę czasu, by ich spróbować.

Są trwalsze

Co je jeszcze wyróżnia? Maliny czerwone są pyszne, ale trzeba je szybko zjeść, bo są niezwykle delikatne. Nie nadają się do dłuższego przechowywania. Z tymi żółtymi jest trochę inaczej, bo mogą zachować świeżość nawet do tygodnia.

Na przekąskę i przetwory

Maliny żółte są pyszne na surowo, można je dodawać do deserów czy koktajli. Nadają się także do przetworów, na przykład dżemów, konfitur, idealnie nadają się też do zapiekania w ciastach. Spokojnie można kupić je w większej ilości, bo są trwalsze, lepiej znoszą transport i przechowywanie niż maliny czerwone. Owoce nie mają też tendencji do szybkiego gnicia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości