Zajadaj bez obaw. Te owoce szybko pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy
Co takiego mają te soczyste owoce, że polecane są na diecie redukcyjnej? Oczywiście chodzi o błonnik. Nie mam mowy, że kilogramy zaczną lecieć w dół, gdy w diecie jest go zbyt mało. Lato to dobry moment, by wzbogacić swoje posiłki w duże ilości błonnika. I dlatego też warto sięgnąć po brzoskwinie.
09.08.2024 11:35
Brzoskwinie kupisz teraz na każdym straganie. Są idealne na szybką przekąskę, dodatek do sałatki, a także do deserów. Ta ostatnia opcja sprawdzi się oczywiście gdy mniej restrykcyjnie liczysz kalorie. Oprócz walorów smakowych, wspomnianego już błonnika, brzoskwinie mają wiele innych składników odżywczych, które wspierają zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To docenisz w brzoskwiniach
Moc witamin. Znajdziesz w nich między innymi witaminy A, C, E oraz K. Witamina A, odpowiada za zdrowie skóry i oczu. Witamina C wspomaga odporność i działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina K zaś jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, przyczyniając się do utrzymania młodego wyglądu skóry.
Sporo minerałów. Brzoskwinie zawierają potas, magnez czy żelazo. Potas jest kluczowy dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Magnez uczestniczy w przemianach energetycznych i wspiera pracę mięśni, natomiast żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu we krwi.
Pomocny błonnik. Skład tych owoców to w 90 proc. woda, dlatego świetnie przyczyniają się do oczyszczania organizmu z toksyn. To służy odchudzaniu. A gdy do tego dołoży się dużą ilość błonnika, to mamy owoc, który sprawdzi się na diecie. Mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego.
Dobry wpływ na skórę. Brzoskwinie wspierają produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność skóry. Dzięki temu wygląda ona młodziej i zdrowiej. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia też jej koloryt i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, czyli chroni przed szkodliwym wpływem promieni UV.
Czy brzoskwinie można jeść na diecie?
Bez obaw o kalorie. Brzoskwinie należą do owoców niskokalorycznych (46 kcal na 100 gramów) i mają one niski indeks glikemiczny (IG). Indeks ten pokazuje, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów.