Zajadaj bez obaw. Te owoce szybko pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy

Co takiego mają te soczyste owoce, że polecane są na diecie redukcyjnej? Oczywiście chodzi o błonnik. Nie mam mowy, że kilogramy zaczną lecieć w dół, gdy w diecie jest go zbyt mało. Lato to dobry moment, by wzbogacić swoje posiłki w duże ilości błonnika. I dlatego też warto sięgnąć po brzoskwinie.

Brzoskwinie rosnące na drzewkuBrzoskwinie rosnące na drzewku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 50photography
Dorota Gepert

Brzoskwinie kupisz teraz na każdym straganie. Są idealne na szybką przekąskę, dodatek do sałatki, a także do deserów. Ta ostatnia opcja sprawdzi się oczywiście gdy mniej restrykcyjnie liczysz kalorie. Oprócz walorów smakowych, wspomnianego już błonnika, brzoskwinie mają wiele innych składników odżywczych, które wspierają zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

To docenisz w brzoskwiniach

Moc witamin. Znajdziesz w nich między innymi witaminy A, C, E oraz K. Witamina A, odpowiada za zdrowie skóry i oczu. Witamina C wspomaga odporność i działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina K zaś jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, przyczyniając się do utrzymania młodego wyglądu skóry.

Sporo minerałów. Brzoskwinie zawierają potas, magnez czy żelazo. Potas jest kluczowy dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Magnez uczestniczy w przemianach energetycznych i wspiera pracę mięśni, natomiast żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu we krwi.

Pomocny błonnik. Skład tych owoców to w 90 proc. woda, dlatego świetnie przyczyniają się do oczyszczania organizmu z toksyn. To służy odchudzaniu. A gdy do tego dołoży się dużą ilość błonnika, to mamy owoc, który sprawdzi się na diecie. Mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego.

Dobry wpływ na skórę. Brzoskwinie wspierają produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność skóry. Dzięki temu wygląda ona młodziej i zdrowiej. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia też jej koloryt i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, czyli chroni przed szkodliwym wpływem promieni UV.

Czy brzoskwinie można jeść na diecie?

Bez obaw o kalorie. Brzoskwinie należą do owoców niskokalorycznych (46 kcal na 100 gramów) i mają one niski indeks glikemiczny (IG). Indeks ten pokazuje, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę