Latem robię kilkanaście słoików, a jesienią sobie za to dziękuję. Hit wśród domowych przetworów

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. To jednak nie jest pełna paleta smaków, jakie oferuje nam ta metoda konserwacji owoców. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i sięgnąć po inne owoce, które mogą być równie smaczne, a nawet lepsze po zastosowaniu tej techniki.

Agrest w occieMarynowany agrest
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta

Winogrona, agrest, brzoskwinie, czereśnie z imbirem, wiśnie, morele - to tylko niektóre z owoców, które możemy wykorzystać do marynowania. Mają unikalny smak, który może zaskoczyć nas swoją intensywnością i bogactwem.

Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi owocami, do odkrywania nowych smaków i do cieszenia się nimi. Może się okazać, że marynowane owoce stają się nieodłącznym elementem naszej kuchni, bez którego nie potrafimy się już obejść. Wypróbuj przepis Joanny Krzewińskiej, autorki bloga "Królestwo garów" na marynowany w occie agrest.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Marynowany agrest - przepis

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • 1,1 l wody,
  • 250 ml octu 10 proc.,
  • 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu,
  • 12 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest (twardy, mało dojrzały) umyć, osuszyć, "ogolić" - odciąć pozostałości dna kwiatowego i szypułki. Ułożyć w wyparzonych słoikach.
  2. Do słoików z agrestem włożyć goździki. Zagotować wodę z cukrem, pieprzem i octem. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami.
  3. Zamknąć i wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
  4. Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml.
  5. Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu. Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej