PoradyBabcia zawsze kładzie plaster, zanim zakręci słoik. Jej ogórki kiszone chrupią jak żadne inne

Babcia zawsze kładzie plaster, zanim zakręci słoik. Jej ogórki kiszone chrupią jak żadne inne

Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością
Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.06.2024 18:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma uniwersalnego przepisu na chrupiące ogórki kiszone - każda osoba ma swoje sprawdzone metody i sekrety. Jedni decydują się na nakłuwanie warzyw, inni zanurzają je na kilka godzin w zimnej wodzie, a jeszcze inni uważają, że kluczem do sukcesu jest dodanie do nich specjalnej kombinacji różnych dodatków i przypraw. Moja babcia stosowała jeszcze inny trik - do słoików z ogórkami wrzucała po małym kawałeczku popularnego owocu.

Właśnie nadszedł ten czas w roku, kiedy domowe spiżarnie zaczynają pękać w szwach od słoików z przetworami na zimę. Półki w piwnicach uginają się pod ciężarem słoików z różnego rodzaju wekami i kiszonkami. Domowe soki owocowe i dżemy, sosy warzywne i sałatki to prawdziwe skarby, które zimą, kiedy tęsknimy za świeżymi, sezonowymi plonami, smakują wyjątkowo dobrze. Na szczególną uwagę zasługują jednak ogórki kiszone, które cieszą się ogromną popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupiące? Babciny patent

Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, które będą chrupiące? Przede wszystkim, musisz pamiętać, że ogórki, które chcesz przetworzyć, muszą być świeże. Ważne są również dodatki - do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, które sprawią, że przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie mają również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.

Do kiszenia ogórków może się również przydać... cytryna. Moja babcia właśnie w ten sposób urozmaicała tradycyjny przepis na ogórki kiszone - poprzez dodanie do nich plastrów cytryny. Dodatek ten nada wekom przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Co więcej, dzięki cytrynie ogórki nie będą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące.

Chrupiące ogórki kiszone jak u babci
Chrupiące ogórki kiszone jak u babci © Pixabay

Ogórki kiszone z cytryną. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody + 2 łyżki soli,
  • 1 cytryna,
  • 2 łodygi kopru z kwiatami,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie osusz je i przełóż do słoika.
  2. W międzyczasie cytrynę przelej wrzątkiem i pokrój w grube plastry.
  3. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą i odstaw do ostygnięcia.
  4. W wyparzonych słoikach ułóż ciasno ogórki, dodaj czosnek i koper. Na wierzch połóż plaster cytryny.
  5. Zalej zawartość słoików przygotowaną mieszanką (tak, by przykryła w całości składniki). Słoiki zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 dni.