Babcia zawsze kładzie plaster, zanim zakręci słoik. Jej ogórki kiszone chrupią jak żadne inne

Nie ma uniwersalnego przepisu na chrupiące ogórki kiszone - każda osoba ma swoje sprawdzone metody i sekrety. Jedni decydują się na nakłuwanie warzyw, inni zanurzają je na kilka godzin w zimnej wodzie, a jeszcze inni uważają, że kluczem do sukcesu jest dodanie do nich specjalnej kombinacji różnych dodatków i przypraw. Moja babcia stosowała jeszcze inny trik - do słoików z ogórkami wrzucała po małym kawałeczku popularnego owocu.

Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie nadszedł ten czas w roku, kiedy domowe spiżarnie zaczynają pękać w szwach od słoików z przetworami na zimę. Półki w piwnicach uginają się pod ciężarem słoików z różnego rodzaju wekami i kiszonkami. Domowe soki owocowe i dżemy, sosy warzywne i sałatki to prawdziwe skarby, które zimą, kiedy tęsknimy za świeżymi, sezonowymi plonami, smakują wyjątkowo dobrze. Na szczególną uwagę zasługują jednak ogórki kiszone, które cieszą się ogromną popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupiące? Babciny patent

Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, które będą chrupiące? Przede wszystkim, musisz pamiętać, że ogórki, które chcesz przetworzyć, muszą być świeże. Ważne są również dodatki - do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, które sprawią, że przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie mają również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.

Do kiszenia ogórków może się również przydać... cytryna. Moja babcia właśnie w ten sposób urozmaicała tradycyjny przepis na ogórki kiszone - poprzez dodanie do nich plastrów cytryny. Dodatek ten nada wekom przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Co więcej, dzięki cytrynie ogórki nie będą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące.

Chrupiące ogórki kiszone jak u babci
Chrupiące ogórki kiszone jak u babci © Pixabay

Ogórki kiszone z cytryną. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody + 2 łyżki soli,
  • 1 cytryna,
  • 2 łodygi kopru z kwiatami,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie osusz je i przełóż do słoika.
  2. W międzyczasie cytrynę przelej wrzątkiem i pokrój w grube plastry.
  3. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą i odstaw do ostygnięcia.
  4. W wyparzonych słoikach ułóż ciasno ogórki, dodaj czosnek i koper. Na wierzch połóż plaster cytryny.
  5. Zalej zawartość słoików przygotowaną mieszanką (tak, by przykryła w całości składniki). Słoiki zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy