Babcia zawsze kładzie plaster, zanim zakręci słoik. Jej ogórki kiszone chrupią jak żadne inne

Nie ma uniwersalnego przepisu na chrupiące ogórki kiszone - każda osoba ma swoje sprawdzone metody i sekrety. Jedni decydują się na nakłuwanie warzyw, inni zanurzają je na kilka godzin w zimnej wodzie, a jeszcze inni uważają, że kluczem do sukcesu jest dodanie do nich specjalnej kombinacji różnych dodatków i przypraw. Moja babcia stosowała jeszcze inny trik - do słoików z ogórkami wrzucała po małym kawałeczku popularnego owocu.

Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie nadszedł ten czas w roku, kiedy domowe spiżarnie zaczynają pękać w szwach od słoików z przetworami na zimę. Półki w piwnicach uginają się pod ciężarem słoików z różnego rodzaju wekami i kiszonkami. Domowe soki owocowe i dżemy, sosy warzywne i sałatki to prawdziwe skarby, które zimą, kiedy tęsknimy za świeżymi, sezonowymi plonami, smakują wyjątkowo dobrze. Na szczególną uwagę zasługują jednak ogórki kiszone, które cieszą się ogromną popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupiące? Babciny patent

Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, które będą chrupiące? Przede wszystkim, musisz pamiętać, że ogórki, które chcesz przetworzyć, muszą być świeże. Ważne są również dodatki - do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, które sprawią, że przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie mają również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.

Do kiszenia ogórków może się również przydać... cytryna. Moja babcia właśnie w ten sposób urozmaicała tradycyjny przepis na ogórki kiszone - poprzez dodanie do nich plastrów cytryny. Dodatek ten nada wekom przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Co więcej, dzięki cytrynie ogórki nie będą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące.

Chrupiące ogórki kiszone jak u babci
Chrupiące ogórki kiszone jak u babci © Pixabay

Ogórki kiszone z cytryną. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody + 2 łyżki soli,
  • 1 cytryna,
  • 2 łodygi kopru z kwiatami,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie osusz je i przełóż do słoika.
  2. W międzyczasie cytrynę przelej wrzątkiem i pokrój w grube plastry.
  3. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą i odstaw do ostygnięcia.
  4. W wyparzonych słoikach ułóż ciasno ogórki, dodaj czosnek i koper. Na wierzch połóż plaster cytryny.
  5. Zalej zawartość słoików przygotowaną mieszanką (tak, by przykryła w całości składniki). Słoiki zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 dni.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥