Babcia zawsze kładzie plaster, zanim zakręci słoik. Jej ogórki kiszone chrupią jak żadne inne

Nie ma uniwersalnego przepisu na chrupiące ogórki kiszone - każda osoba ma swoje sprawdzone metody i sekrety. Jedni decydują się na nakłuwanie warzyw, inni zanurzają je na kilka godzin w zimnej wodzie, a jeszcze inni uważają, że kluczem do sukcesu jest dodanie do nich specjalnej kombinacji różnych dodatków i przypraw. Moja babcia stosowała jeszcze inny trik - do słoików z ogórkami wrzucała po małym kawałeczku popularnego owocu.

Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością Dodaj do ogórków kiszonych, a zachwycą chrupkością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właśnie nadszedł ten czas w roku, kiedy domowe spiżarnie zaczynają pękać w szwach od słoików z przetworami na zimę. Półki w piwnicach uginają się pod ciężarem słoików z różnego rodzaju wekami i kiszonkami. Domowe soki owocowe i dżemy, sosy warzywne i sałatki to prawdziwe skarby, które zimą, kiedy tęsknimy za świeżymi, sezonowymi plonami, smakują wyjątkowo dobrze. Na szczególną uwagę zasługują jednak ogórki kiszone, które cieszą się ogromną popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupiące? Babciny patent

Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, które będą chrupiące? Przede wszystkim, musisz pamiętać, że ogórki, które chcesz przetworzyć, muszą być świeże. Ważne są również dodatki - do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, które sprawią, że przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie mają również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.

Do kiszenia ogórków może się również przydać... cytryna. Moja babcia właśnie w ten sposób urozmaicała tradycyjny przepis na ogórki kiszone - poprzez dodanie do nich plastrów cytryny. Dodatek ten nada wekom przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Co więcej, dzięki cytrynie ogórki nie będą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące.

Chrupiące ogórki kiszone jak u babci
Chrupiące ogórki kiszone jak u babci © Pixabay

Ogórki kiszone z cytryną. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody + 2 łyżki soli,
  • 1 cytryna,
  • 2 łodygi kopru z kwiatami,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie osusz je i przełóż do słoika.
  2. W międzyczasie cytrynę przelej wrzątkiem i pokrój w grube plastry.
  3. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą i odstaw do ostygnięcia.
  4. W wyparzonych słoikach ułóż ciasno ogórki, dodaj czosnek i koper. Na wierzch połóż plaster cytryny.
  5. Zalej zawartość słoików przygotowaną mieszanką (tak, by przykryła w całości składniki). Słoiki zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 dni.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają