Zalewasz ogórki wodą prosto z kranu? To błąd, który popełnia wiele osób

Ogórki kiszone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pod koniec lata rozpocznie się sezon na kiszenie, a wraz z nim w głowach wielu będzie kołatało się pytanie: czy ogórki można zalać wodą z kranu? Odpowiedź może nie być satysfakcjonująca. To, czy kranówka nadaje się do kiszenia, zależy od kilku czynników.

ObrazekZalewanie ogórków zalewą - Pyszności; foto: Adobe Stock

Najlepiej by były jędrne, chrupiące i wyraziste w smaku. Przygotowanie idealnych ogórków to niemała sztuka. Ważna jest nie tylko odpowiednia ilość soli, przypraw czy jakość ogórków. Na finalny smak kiszonki wpływa również to, z jakiej wody została przyrządzona solanka. Liczy się zarówno jej temperatura, jak i jakość. A ta, w przypadku wody z kranu, może nie być odpowiednia i zepsuć smak przetworów.

Czy ogórki do kiszenia można zalać wodą z kranu?

Powodem, przez który ogórki kiszone wychodzą miękkie i niesmaczne, może być zła jakość wody. Problem może stanowić jej niewłaściwa do kiszenia twardość lub nadmiar żelaza i innych zanieczyszczeń. Warto również dodać, że chlor obecny w wodzie kranowej zabija większość korzystnych bakterii, które odpowiadają za fermentację. Jeśli więc nie mamy pewności, co do jakości naszej kranówki, lepiej nie używać jej do kiszenia.

Można jednak temu zaradzić. Jedną z metod jest korzystanie z tzw. odstanej wody. Wystarczy pozostawić ją w naczyniu na 24 godziny przed kiszeniem. Kranówkę można też wcześniej po prostu przegotować. Podkreślić jednak trzeba, że żadna z tych metod nie zagwarantuje, że woda stanie się odpowiednia do przygotowywania przetworów, ale zniwelowane zostaną jej niesprzyjające kiszeniu właściwości.

Dobrym sposobem jest korzystanie z filtrów kuchennych, zwłaszcza z wkładami węglowymi. Dlaczego? Węgiel aktywny zatrzyma chlor zdolny do obniżenia jakości przetworów. Ponadto, woda filtrowana ma mniej zanieczyszczeń chemicznych. To z kolei sprawi, że stanie się lepszą bazą do przygotowania m.in. kiszonych ogórków. Użycie czystej wody pozwala też wydobyć smak produktów.

Obrazek
Adobe Stock

O czym pamiętać podczas kiszenia ogórków?

Mając już odpowiedniej jakości wodę, zadbajmy, by była letnia - o temperaturze  ok. 20 stopni. Takie środowisko sprzyja namnażaniu pożytecznych bakterii, odpowiadających za proces fermentacji. Ponadto, w porównaniu do gorącej wody, w letniej zachowanych zostanie znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Zaletą letniej zalewy jest również to, że wsypywane do niej przyprawy dużo szybciej się rozpuszczą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy