Zalewasz ogórki wodą prosto z kranu? To błąd, który popełnia wiele osób

Ogórki kiszone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pod koniec lata rozpocznie się sezon na kiszenie, a wraz z nim w głowach wielu będzie kołatało się pytanie: czy ogórki można zalać wodą z kranu? Odpowiedź może nie być satysfakcjonująca. To, czy kranówka nadaje się do kiszenia, zależy od kilku czynników.

ObrazekZalewanie ogórków zalewą - Pyszności; foto: Adobe Stock

Najlepiej by były jędrne, chrupiące i wyraziste w smaku. Przygotowanie idealnych ogórków to niemała sztuka. Ważna jest nie tylko odpowiednia ilość soli, przypraw czy jakość ogórków. Na finalny smak kiszonki wpływa również to, z jakiej wody została przyrządzona solanka. Liczy się zarówno jej temperatura, jak i jakość. A ta, w przypadku wody z kranu, może nie być odpowiednia i zepsuć smak przetworów.

Czy ogórki do kiszenia można zalać wodą z kranu?

Powodem, przez który ogórki kiszone wychodzą miękkie i niesmaczne, może być zła jakość wody. Problem może stanowić jej niewłaściwa do kiszenia twardość lub nadmiar żelaza i innych zanieczyszczeń. Warto również dodać, że chlor obecny w wodzie kranowej zabija większość korzystnych bakterii, które odpowiadają za fermentację. Jeśli więc nie mamy pewności, co do jakości naszej kranówki, lepiej nie używać jej do kiszenia.

Można jednak temu zaradzić. Jedną z metod jest korzystanie z tzw. odstanej wody. Wystarczy pozostawić ją w naczyniu na 24 godziny przed kiszeniem. Kranówkę można też wcześniej po prostu przegotować. Podkreślić jednak trzeba, że żadna z tych metod nie zagwarantuje, że woda stanie się odpowiednia do przygotowywania przetworów, ale zniwelowane zostaną jej niesprzyjające kiszeniu właściwości.

Dobrym sposobem jest korzystanie z filtrów kuchennych, zwłaszcza z wkładami węglowymi. Dlaczego? Węgiel aktywny zatrzyma chlor zdolny do obniżenia jakości przetworów. Ponadto, woda filtrowana ma mniej zanieczyszczeń chemicznych. To z kolei sprawi, że stanie się lepszą bazą do przygotowania m.in. kiszonych ogórków. Użycie czystej wody pozwala też wydobyć smak produktów.

Obrazek
Adobe Stock

O czym pamiętać podczas kiszenia ogórków?

Mając już odpowiedniej jakości wodę, zadbajmy, by była letnia - o temperaturze  ok. 20 stopni. Takie środowisko sprzyja namnażaniu pożytecznych bakterii, odpowiadających za proces fermentacji. Ponadto, w porównaniu do gorącej wody, w letniej zachowanych zostanie znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Zaletą letniej zalewy jest również to, że wsypywane do niej przyprawy dużo szybciej się rozpuszczą.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇