Zalewasz ogórki wodą prosto z kranu? To błąd, który popełnia wiele osób

Ogórki kiszone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pod koniec lata rozpocznie się sezon na kiszenie, a wraz z nim w głowach wielu będzie kołatało się pytanie: czy ogórki można zalać wodą z kranu? Odpowiedź może nie być satysfakcjonująca. To, czy kranówka nadaje się do kiszenia, zależy od kilku czynników.

ObrazekZalewanie ogórków zalewą - Pyszności; foto: Adobe Stock

Najlepiej by były jędrne, chrupiące i wyraziste w smaku. Przygotowanie idealnych ogórków to niemała sztuka. Ważna jest nie tylko odpowiednia ilość soli, przypraw czy jakość ogórków. Na finalny smak kiszonki wpływa również to, z jakiej wody została przyrządzona solanka. Liczy się zarówno jej temperatura, jak i jakość. A ta, w przypadku wody z kranu, może nie być odpowiednia i zepsuć smak przetworów.

Czy ogórki do kiszenia można zalać wodą z kranu?

Powodem, przez który ogórki kiszone wychodzą miękkie i niesmaczne, może być zła jakość wody. Problem może stanowić jej niewłaściwa do kiszenia twardość lub nadmiar żelaza i innych zanieczyszczeń. Warto również dodać, że chlor obecny w wodzie kranowej zabija większość korzystnych bakterii, które odpowiadają za fermentację. Jeśli więc nie mamy pewności, co do jakości naszej kranówki, lepiej nie używać jej do kiszenia.

Można jednak temu zaradzić. Jedną z metod jest korzystanie z tzw. odstanej wody. Wystarczy pozostawić ją w naczyniu na 24 godziny przed kiszeniem. Kranówkę można też wcześniej po prostu przegotować. Podkreślić jednak trzeba, że żadna z tych metod nie zagwarantuje, że woda stanie się odpowiednia do przygotowywania przetworów, ale zniwelowane zostaną jej niesprzyjające kiszeniu właściwości.

Dobrym sposobem jest korzystanie z filtrów kuchennych, zwłaszcza z wkładami węglowymi. Dlaczego? Węgiel aktywny zatrzyma chlor zdolny do obniżenia jakości przetworów. Ponadto, woda filtrowana ma mniej zanieczyszczeń chemicznych. To z kolei sprawi, że stanie się lepszą bazą do przygotowania m.in. kiszonych ogórków. Użycie czystej wody pozwala też wydobyć smak produktów.

Obrazek
Adobe Stock

O czym pamiętać podczas kiszenia ogórków?

Mając już odpowiedniej jakości wodę, zadbajmy, by była letnia - o temperaturze  ok. 20 stopni. Takie środowisko sprzyja namnażaniu pożytecznych bakterii, odpowiadających za proces fermentacji. Ponadto, w porównaniu do gorącej wody, w letniej zachowanych zostanie znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Zaletą letniej zalewy jest również to, że wsypywane do niej przyprawy dużo szybciej się rozpuszczą.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką