Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Lato w Polsce to sezon na różnego rodzaju przetwory. Przygotowujemy soki, dżemy i sałatki, kisimy też ogórki. Niektórzy testują przepisy na kiszonego arbuza lub inne mniej lub bardziej wymyślne produkty. 

ObrazekPrzetwory (ADOBE)
Paulina Hermann

Co zrobić, by nasze przetwory utrzymały smak i świeżość przez cały sezon i cieszyć się nimi jeszcze w wiosnę? GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) przypomina:

"Nie ryzykuj zdrowia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata".

Jak robić domowe przetwory? Jest siedem ważnych zasad

Musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu oraz przygotowywaniu produktów. Dzięki temu przetwory będą smaczne, zdrowe i świeże przez dłuższy czas. Główny Inspektorat Sanitarny podał kilka wskazówek:

  • myj ręce, blat i narzędzia, zapominanie o tym to ogromny błąd,
  • używaj świeżych i nieuszkodzonych warzyw lub owoców; muszą też być dojrzałe,
  • przetwory przygotuj zgodnie z przepisem z odpowiednią ilością składników,
  • słoiki z wieczkami twist- off (lub butelki lub słoiki typu wek) wyparz,
  • pasteryzuj przez 30 minut lub trzy razy w dwudziestoczterogodzinnych odstępach,
  • mocno zakręć słoiki i poustawiaj je do góry dnem w ciemnym miejscu,
  • przyklej etykietę z datą utworzenia.
Obrazek
Przetwory (PEXELS)

Dzięki temu kiszonki i dżemy będą zdrowe

Kluczową kwestią jest czystość. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musimy posprzątać stanowisko pracy. Nie możemy zapomnieć o myciu rąk - to powinieneś robić jak najczęściej. Warto też przygotować składniki do zrobienia przetworów.

„Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa” - czytamy w komunikacie GIS.

Niezwykle istotne jest wyparzanie słoików. Możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pięć minut.

Przetwory z datą ważności

Dlaczego warto przyklejać specjalną karteczkę z miesiącem i rokiem przygotowania? Będziemy dzięki temu wiedzieć, do kiedy możemy spożywać dany produkt. Na samym początku powinniśmy sięgnąć po przetwory wytworzone najszybciej. Dlatego też takie słoiki muszą być ułożone z przodu półki. GIS podkreśla:

"Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików".
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol