PrzepisDomowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Lato w Polsce to sezon na różnego rodzaju przetwory. Przygotowujemy soki, dżemy i sałatki, kisimy też ogórki. Niektórzy testują przepisy na kiszonego arbuza lub inne mniej lub bardziej wymyślne produkty. 

Przetwory (ADOBE)
Przetwory (ADOBE)

18.06.2023 | aktual.: 18.06.2023 15:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co zrobić, by nasze przetwory utrzymały smak i świeżość przez cały sezon i cieszyć się nimi jeszcze w wiosnę? GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) przypomina:

"Nie ryzykuj zdrowia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata".

Jak robić domowe przetwory? Jest siedem ważnych zasad

Musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu oraz przygotowywaniu produktów. Dzięki temu przetwory będą smaczne, zdrowe i świeże przez dłuższy czas. Główny Inspektorat Sanitarny podał kilka wskazówek:

  • myj ręce, blat i narzędzia, zapominanie o tym to ogromny błąd,
  • używaj świeżych i nieuszkodzonych warzyw lub owoców; muszą też być dojrzałe,
  • przetwory przygotuj zgodnie z przepisem z odpowiednią ilością składników,
  • słoiki z wieczkami twist- off (lub butelki lub słoiki typu wek) wyparz,
  • pasteryzuj przez 30 minut lub trzy razy w dwudziestoczterogodzinnych odstępach,
  • mocno zakręć słoiki i poustawiaj je do góry dnem w ciemnym miejscu,
  • przyklej etykietę z datą utworzenia.
Przetwory (PEXELS)
Przetwory (PEXELS)

Dzięki temu kiszonki i dżemy będą zdrowe

Kluczową kwestią jest czystość. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musimy posprzątać stanowisko pracy. Nie możemy zapomnieć o myciu rąk - to powinieneś robić jak najczęściej. Warto też przygotować składniki do zrobienia przetworów.

„Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa” - czytamy w komunikacie GIS.

Niezwykle istotne jest wyparzanie słoików. Możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pięć minut.

Przetwory z datą ważności

Dlaczego warto przyklejać specjalną karteczkę z miesiącem i rokiem przygotowania? Będziemy dzięki temu wiedzieć, do kiedy możemy spożywać dany produkt. Na samym początku powinniśmy sięgnąć po przetwory wytworzone najszybciej. Dlatego też takie słoiki muszą być ułożone z przodu półki. GIS podkreśla:

"Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików".