Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Lato w Polsce to sezon na różnego rodzaju przetwory. Przygotowujemy soki, dżemy i sałatki, kisimy też ogórki. Niektórzy testują przepisy na kiszonego arbuza lub inne mniej lub bardziej wymyślne produkty. 

ObrazekPrzetwory (ADOBE)
Paulina Hermann

Co zrobić, by nasze przetwory utrzymały smak i świeżość przez cały sezon i cieszyć się nimi jeszcze w wiosnę? GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) przypomina:

"Nie ryzykuj zdrowia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata".

Jak robić domowe przetwory? Jest siedem ważnych zasad

Musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu oraz przygotowywaniu produktów. Dzięki temu przetwory będą smaczne, zdrowe i świeże przez dłuższy czas. Główny Inspektorat Sanitarny podał kilka wskazówek:

  • myj ręce, blat i narzędzia, zapominanie o tym to ogromny błąd,
  • używaj świeżych i nieuszkodzonych warzyw lub owoców; muszą też być dojrzałe,
  • przetwory przygotuj zgodnie z przepisem z odpowiednią ilością składników,
  • słoiki z wieczkami twist- off (lub butelki lub słoiki typu wek) wyparz,
  • pasteryzuj przez 30 minut lub trzy razy w dwudziestoczterogodzinnych odstępach,
  • mocno zakręć słoiki i poustawiaj je do góry dnem w ciemnym miejscu,
  • przyklej etykietę z datą utworzenia.
Obrazek
Przetwory (PEXELS)

Dzięki temu kiszonki i dżemy będą zdrowe

Kluczową kwestią jest czystość. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musimy posprzątać stanowisko pracy. Nie możemy zapomnieć o myciu rąk - to powinieneś robić jak najczęściej. Warto też przygotować składniki do zrobienia przetworów.

„Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa” - czytamy w komunikacie GIS.

Niezwykle istotne jest wyparzanie słoików. Możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pięć minut.

Przetwory z datą ważności

Dlaczego warto przyklejać specjalną karteczkę z miesiącem i rokiem przygotowania? Będziemy dzięki temu wiedzieć, do kiedy możemy spożywać dany produkt. Na samym początku powinniśmy sięgnąć po przetwory wytworzone najszybciej. Dlatego też takie słoiki muszą być ułożone z przodu półki. GIS podkreśla:

"Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików".

Wybrane dla Ciebie

Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu