Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd
Lato w Polsce to sezon na różnego rodzaju przetwory. Przygotowujemy soki, dżemy i sałatki, kisimy też ogórki. Niektórzy testują przepisy na kiszonego arbuza lub inne mniej lub bardziej wymyślne produkty.
18.06.2023 | aktual.: 18.06.2023 15:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co zrobić, by nasze przetwory utrzymały smak i świeżość przez cały sezon i cieszyć się nimi jeszcze w wiosnę? GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) przypomina:
"Nie ryzykuj zdrowia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata".
Jak robić domowe przetwory? Jest siedem ważnych zasad
Musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu oraz przygotowywaniu produktów. Dzięki temu przetwory będą smaczne, zdrowe i świeże przez dłuższy czas. Główny Inspektorat Sanitarny podał kilka wskazówek:
- myj ręce, blat i narzędzia, zapominanie o tym to ogromny błąd,
- używaj świeżych i nieuszkodzonych warzyw lub owoców; muszą też być dojrzałe,
- przetwory przygotuj zgodnie z przepisem z odpowiednią ilością składników,
- słoiki z wieczkami twist- off (lub butelki lub słoiki typu wek) wyparz,
- pasteryzuj przez 30 minut lub trzy razy w dwudziestoczterogodzinnych odstępach,
- mocno zakręć słoiki i poustawiaj je do góry dnem w ciemnym miejscu,
- przyklej etykietę z datą utworzenia.
Dzięki temu kiszonki i dżemy będą zdrowe
Kluczową kwestią jest czystość. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musimy posprzątać stanowisko pracy. Nie możemy zapomnieć o myciu rąk - to powinieneś robić jak najczęściej. Warto też przygotować składniki do zrobienia przetworów.
Niezwykle istotne jest wyparzanie słoików. Możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pięć minut.
Przetwory z datą ważności
Dlaczego warto przyklejać specjalną karteczkę z miesiącem i rokiem przygotowania? Będziemy dzięki temu wiedzieć, do kiedy możemy spożywać dany produkt. Na samym początku powinniśmy sięgnąć po przetwory wytworzone najszybciej. Dlatego też takie słoiki muszą być ułożone z przodu półki. GIS podkreśla: