Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Lato w Polsce to sezon na różnego rodzaju przetwory. Przygotowujemy soki, dżemy i sałatki, kisimy też ogórki. Niektórzy testują przepisy na kiszonego arbuza lub inne mniej lub bardziej wymyślne produkty. 

ObrazekPrzetwory (ADOBE)
Paulina Hermann

Co zrobić, by nasze przetwory utrzymały smak i świeżość przez cały sezon i cieszyć się nimi jeszcze w wiosnę? GIS (Główny Inspektorat Sanitarny) przypomina:

"Nie ryzykuj zdrowia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata".

Jak robić domowe przetwory? Jest siedem ważnych zasad

Musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu oraz przygotowywaniu produktów. Dzięki temu przetwory będą smaczne, zdrowe i świeże przez dłuższy czas. Główny Inspektorat Sanitarny podał kilka wskazówek:

  • myj ręce, blat i narzędzia, zapominanie o tym to ogromny błąd,
  • używaj świeżych i nieuszkodzonych warzyw lub owoców; muszą też być dojrzałe,
  • przetwory przygotuj zgodnie z przepisem z odpowiednią ilością składników,
  • słoiki z wieczkami twist- off (lub butelki lub słoiki typu wek) wyparz,
  • pasteryzuj przez 30 minut lub trzy razy w dwudziestoczterogodzinnych odstępach,
  • mocno zakręć słoiki i poustawiaj je do góry dnem w ciemnym miejscu,
  • przyklej etykietę z datą utworzenia.
Obrazek
Przetwory (PEXELS)

Dzięki temu kiszonki i dżemy będą zdrowe

Kluczową kwestią jest czystość. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musimy posprzątać stanowisko pracy. Nie możemy zapomnieć o myciu rąk - to powinieneś robić jak najczęściej. Warto też przygotować składniki do zrobienia przetworów.

„Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa” - czytamy w komunikacie GIS.

Niezwykle istotne jest wyparzanie słoików. Możesz włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pięć minut.

Przetwory z datą ważności

Dlaczego warto przyklejać specjalną karteczkę z miesiącem i rokiem przygotowania? Będziemy dzięki temu wiedzieć, do kiedy możemy spożywać dany produkt. Na samym początku powinniśmy sięgnąć po przetwory wytworzone najszybciej. Dlatego też takie słoiki muszą być ułożone z przodu półki. GIS podkreśla:

"Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików".
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯