"Substancje rakotwórcze". Nigdy nie jedz takich truskawek
Wydaje nam się, że świeże truskawki prosto z pola to samo zdrowie. Nie zawsze jest to jednak prawda. Może i smakują lub wyglądają lepiej, ale zdarzają się takie, po których zjedzeniu możemy się rozchorować. Co zrobić, by tego uniknąć?
18.06.2023 | aktual.: 15.01.2024 13:06
Niektórych truskawek pod żadnym pozorem nie powinniśmy jeść. Najbardziej niebezpieczne są te z pleśnią lub dziwnymi plamkami. Pojawiają się one pod wpływem wysokiej temperatury i nieodpowiedniego przechowywania. Wiele osób po prostu pozbywa się zepsutej części, a resztę zjada. Jest to ogromny błąd.
Te truskawki nie nadają się do jedzenia. Mogą wywołać choroby
Właściwie dlaczego nie powinniśmy jeść truskawek z pleśnią? Samo odkrojenie brzydkiej części nie pomoże. Pleśń wytwarza bowiem toksyny, które obejmują całą truskawkę i są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Mytotoksyny to substancje raktotwórcze, które powodują silne zatrucia, grzybice, różnego rodzaju alergie oraz zmiany hormonalne. Pozostaje pytanie, czy nadpsute truskawki nadają się na dżem lub sok. Jak myślicie? Jeśli podaliście odpowiedź twierdzącą, to jesteście w błędzie. Nawet temperatura 100 stopni Celsjusza nic nie pomoże.
Ekspertka ostrzega przed zepsutymi owocami
- twierdzi Sylwia Panek, która prowadzi profil mama chemik na Instagramie.
Pleśń, z którą często zmagają się truskawki, są niebezpieczne dla owoców z wysoką zawartością wody, na przykład arbuzów, borówek, malin, wiśni lub czereśni. Jeśli zauważymy, że kilka sztuk jest spleśniałych, możemy być pewni, że wszystkie owoce z łubianki są zakażone mytotoksynami i lepiej się ich pozbyć.
Nie powinniśmy też kupować truskawek, gdy zauważymy, że sprzedawca wyrzuca wadliwe sztuki. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pozostałe owoce też są skażone. Pleśń jest po prostu jeszcze niewidoczna.
Jak więc ochronić świeże truskawki przed pleśnieniem? Przez kilka dni możemy przechowywać je w lodówce, potem trzeba będzie je zjeść.