"Substancje rakotwórcze". Nigdy nie jedz takich truskawek

Wydaje nam się, że świeże truskawki prosto z pola to samo zdrowie. Nie zawsze jest to jednak prawda. Może i smakują lub wyglądają lepiej, ale zdarzają się takie, po których zjedzeniu możemy się rozchorować. Co zrobić, by tego uniknąć?

ObrazekTruskawki (ADOBE)
Paulina Hermann

Niektórych truskawek pod żadnym pozorem nie powinniśmy jeść. Najbardziej niebezpieczne są te z pleśnią lub dziwnymi plamkami. Pojawiają się one pod wpływem wysokiej temperatury i nieodpowiedniego przechowywania. Wiele osób po prostu pozbywa się zepsutej części, a resztę zjada. Jest to ogromny błąd.

Te truskawki nie nadają się do jedzenia. Mogą wywołać choroby

Właściwie dlaczego nie powinniśmy jeść truskawek z pleśnią? Samo odkrojenie brzydkiej części nie pomoże. Pleśń wytwarza bowiem toksyny, które obejmują całą truskawkę i są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Mytotoksyny to substancje raktotwórcze, które powodują silne zatrucia, grzybice, różnego rodzaju alergie oraz zmiany hormonalne. Pozostaje pytanie, czy nadpsute truskawki nadają się na dżem lub sok. Jak myślicie? Jeśli podaliście odpowiedź twierdzącą, to jesteście w błędzie. Nawet temperatura 100 stopni Celsjusza nic nie pomoże.

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto pexels.com

Ekspertka ostrzega przed zepsutymi owocami

"Chciałam Wam przypomnieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty jest wielkim błędem. Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości"

- twierdzi Sylwia Panek, która prowadzi profil mama chemik na Instagramie.

Pleśń, z którą często zmagają się truskawki, są niebezpieczne dla owoców z wysoką zawartością wody, na przykład arbuzów, borówek, malin, wiśni lub czereśni. Jeśli zauważymy, że kilka sztuk jest spleśniałych, możemy być pewni, że wszystkie owoce z łubianki są zakażone mytotoksynami i lepiej się ich pozbyć.

Nie powinniśmy też kupować truskawek, gdy zauważymy, że sprzedawca wyrzuca wadliwe sztuki. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pozostałe owoce też są skażone. Pleśń jest po prostu jeszcze niewidoczna.

Jak więc ochronić świeże truskawki przed pleśnieniem? Przez kilka dni możemy przechowywać je w lodówce, potem trzeba będzie je zjeść.

Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać