Ogórki kiszone według przepisu z 1889 roku. Takich jeszcze nie jadłeś

Ogórki kiszone należą do klasyków polskiej kuchni. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale też skarbnicą zdrowia. Najlepsze są te chrupiące i jędrne o przyjemnie kwaśnym smaku. Patentów na idealne ogórki kiszone jest mnóstwo. My zerknęliśmy do książki kucharskiej sprzed ponad 130 lat. Dzisiaj już mało kto dodaje te składniki do kiszonek. A szkoda!

ObrazekTak przyrządzano ogórki kiszone ponad 130 lat temu - Pyszności; Fot. Adobe Stock/domena publiczna

Chrzan, koper, czosnek, gorczyca, pieprz najczęściej lądują w słojach z ogórkami. Dodatki te nadają nie tylko aromatu i smaku kiszonce, ale też wpływają na strukturę ogórków i ich trwałość. Receptura na kiszone ogórki nie zmieniła się diametralnie na przestrzeni lat, ale warto wskazać na dodatki, które pomału odchodzą w zapomnienie. Zobacz przepis z 1889 roku. 

Kiszonki według starej tradycyjnej receptury

Przepis pochodzi z książki "Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych", wydanej w 1889 roku. Receptura ta wymienia klasyczne dodatki do ogórków kiszonych, takie jak koper, czosnek czy pieprz, ale też podpowiada, by wzbogacić kiszonkę liśćmi: dębowym, winnym i wiśniowym.

Przeznaczone na kwaszenie ogórki trzeba wymoczyć parę godzin w zimnej wodzie, wyłożyć dno baryłki liśćmi winnemi, dębowymi, wiśniowemi i koprem, układać warstwami ogórki przesypując koprem suchym, liśćmi i kładąc gdzieniegdzie ząbek czosnku i strączek pieprzu tureckiego Gdy się baryłka napełni nakłaść na wierzch liści, zakryć denkiem i otworem lać wodę wrzącą soloną - czytamy w "Kucharzu Warszawskim".

Warto wiedzieć, że dodatek tychże liści może znacząco wpłynąć nie tylko na smak ukiszonych ogórków, ale również na ich trwałość oraz strukturę. Liście dębu zabarwiają ogórki na brązowo. Charakteryzują się właściwościami konserwującymi, które sprawią, że kiszonka przetrwa o wiele dłużej. Ponadto, dębowe liście nadadzą większej twardości i chrupkości ogórkom. Liście wiśni również zwiększą trwałość kiszonki oraz sprawią, że ta będzie mniej gorzka. Natomiast liście winogron zapobiegają wiotczeniu ogórków.

Obrazek
Treść przepisu na ogórki kiszone z 1889 r. - Pyszności; Fot. domena publiczna

Do kiszenia ogórków wykorzystać można również liście porzeczek lub malin - nadadzą kiszonce przyjemnego, lekko słodkiego aromatu oraz sprawią, że górki będą bardziej jędrne. Dodatek liści chrzanu zaś ułatwi fermentacje i nada kiszonce ostrzejszego smaku. Do ogórków kiszonych można też dorzucić kilka ziaren gorczycy - przyprawa ta ma właściwości konserwujące oraz zapobiega rozwojowi pleśni.

Ogórki kiszone według przepisu z 1889 roku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście: winogronowy, dębowy i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldach kopru
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie: 

  1. Ogórki wymyj dokładnie, by pozbyć się zabrudzeń i delikatnych kolców.
  2. Zagotuj wodę z dwoma płaskimi łyżeczkami soli.
  3. Wyparz słoik i nakrętkę. Na dnie naczynia połóż liść winogrona i liść wiśni.
  4. Następnie układaj ciasno ogórki w słoiku, gdzieniegdzie dokładając chrzan i czosnek.
  5. Dodaj kilka ziaren pieprzu, koper, a wierzch przykryj liściem dębowym.
  6. Zalej całość wrzątkiem z solą.
  7. Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji