Babcia dodawała do chłodnika. Dziś tego nie robimy, a mocno podbija smak

Chłodnik litewski również może zaskoczyć. Podaj go w tej wersji najbliższym, a nie obędzie się bez dokładek. To moja ulubiona wariacja na temat tej zupy, bo przypomina mi smaki dzieciństwa i czasy, kiedy babcią rządziła w kuchni.

Moja babcia chłodnik litewski gotowała inaczej Moja babcia chłodnik litewski gotowała inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chłodnik to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zwykle przyrządzany jest na bazie botwinki i ogórka, niektórzy decydują się na dodatek rzodkiewki. Całość dopełnia aromat i smak sporej ilości ziół oraz... kwasu chlebowego. To właśnie tym składnikiem wyróżniał się chłodnik szykowany przez moją babcię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Chłodnik z botwiny, ogórka, rzodkiewki i...kwasu chlebowego. Rewelacje na talerzu

Myślisz, że o chłodniku wiesz już wszystko? Konieczne zatem sprawdź poniższy przepis, bo okazuje się, że dodatek kwasu chlebowego do tej popularnej zupy nie jest taki oczywisty. Moja babcia wiele razy zaskakiwała nas w kuchni, a pomysł na to danie być może wziął się z połączenia przepisów na chłodnik litewski i rosyjski. Sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa (w XIX wieku pisała książki kucharskie i poradniki dla gospodyń ze sfery mieszczańskiej) zalecała zakwaszanie chłodnika litewskiego zakwasem z mąki.

Nie będzie to jednak rosyjska wersja chłodnika. Okroszka również bazuje na kwasie chlebowym, a przyrządza się ją z dodatkiem ogórka i wędzonej szynki. Chłodnik w wersji poniżej jest dobrze znanym chłodnikiem - powstałym z botwinki, ogórków, z dodatkiem rzodkiewki i śmietany. Jednak zamiast kefiru czy zsiadłego mleka ląduje w nim właśnie kwas chlebowy. Produkt ten wspaniale podkręca smak zupy.

Chłodnik litewski z kwasem chlebowym. Przepis

Składniki:

  • pęczek botwinki,
  • 3 szklanki kwasu chlebowego,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • koperek, szczypiorek, natka pietruszki,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 4 jajka na twardo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, opcjonalnie cukier.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyj. Liście pokrój na drobniejsze kawałki, a buraczki obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Botwinkę gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gotową odstaw, by ostygła.
  3. Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w kostkę. Z ogórka wydrąż wcześniej gniazda nasienne.
  4. Zioła posiekaj drobno.
  5. Składniki wymieszaj i zalej kwasem chlebowym oraz śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz oraz cukier do smaku.
  6. Przed podaniem zupę należy schłodzić w lodówce.
  7. Chłodnik podawaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟