Babcia dodawała do chłodnika. Dziś tego nie robimy, a mocno podbija smak

Chłodnik litewski również może zaskoczyć. Podaj go w tej wersji najbliższym, a nie obędzie się bez dokładek. To moja ulubiona wariacja na temat tej zupy, bo przypomina mi smaki dzieciństwa i czasy, kiedy babcią rządziła w kuchni.

Moja babcia chłodnik litewski gotowała inaczej Moja babcia chłodnik litewski gotowała inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chłodnik to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zwykle przyrządzany jest na bazie botwinki i ogórka, niektórzy decydują się na dodatek rzodkiewki. Całość dopełnia aromat i smak sporej ilości ziół oraz... kwasu chlebowego. To właśnie tym składnikiem wyróżniał się chłodnik szykowany przez moją babcię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Chłodnik z botwiny, ogórka, rzodkiewki i...kwasu chlebowego. Rewelacje na talerzu

Myślisz, że o chłodniku wiesz już wszystko? Konieczne zatem sprawdź poniższy przepis, bo okazuje się, że dodatek kwasu chlebowego do tej popularnej zupy nie jest taki oczywisty. Moja babcia wiele razy zaskakiwała nas w kuchni, a pomysł na to danie być może wziął się z połączenia przepisów na chłodnik litewski i rosyjski. Sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa (w XIX wieku pisała książki kucharskie i poradniki dla gospodyń ze sfery mieszczańskiej) zalecała zakwaszanie chłodnika litewskiego zakwasem z mąki.

Nie będzie to jednak rosyjska wersja chłodnika. Okroszka również bazuje na kwasie chlebowym, a przyrządza się ją z dodatkiem ogórka i wędzonej szynki. Chłodnik w wersji poniżej jest dobrze znanym chłodnikiem - powstałym z botwinki, ogórków, z dodatkiem rzodkiewki i śmietany. Jednak zamiast kefiru czy zsiadłego mleka ląduje w nim właśnie kwas chlebowy. Produkt ten wspaniale podkręca smak zupy.

Chłodnik litewski z kwasem chlebowym. Przepis

Składniki:

  • pęczek botwinki,
  • 3 szklanki kwasu chlebowego,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • koperek, szczypiorek, natka pietruszki,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 4 jajka na twardo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, opcjonalnie cukier.

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyj. Liście pokrój na drobniejsze kawałki, a buraczki obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Botwinkę gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gotową odstaw, by ostygła.
  3. Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w kostkę. Z ogórka wydrąż wcześniej gniazda nasienne.
  4. Zioła posiekaj drobno.
  5. Składniki wymieszaj i zalej kwasem chlebowym oraz śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz oraz cukier do smaku.
  6. Przed podaniem zupę należy schłodzić w lodówce.
  7. Chłodnik podawaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy