Babcia dodawała do chłodnika. Dziś tego nie robimy, a mocno podbija smak
Chłodnik litewski również może zaskoczyć. Podaj go w tej wersji najbliższym, a nie obędzie się bez dokładek. To moja ulubiona wariacja na temat tej zupy, bo przypomina mi smaki dzieciństwa i czasy, kiedy babcią rządziła w kuchni.
27.05.2024 15:19
Chłodnik to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zwykle przyrządzany jest na bazie botwinki i ogórka, niektórzy decydują się na dodatek rzodkiewki. Całość dopełnia aromat i smak sporej ilości ziół oraz... kwasu chlebowego. To właśnie tym składnikiem wyróżniał się chłodnik szykowany przez moją babcię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik z botwiny, ogórka, rzodkiewki i...kwasu chlebowego. Rewelacje na talerzu
Myślisz, że o chłodniku wiesz już wszystko? Konieczne zatem sprawdź poniższy przepis, bo okazuje się, że dodatek kwasu chlebowego do tej popularnej zupy nie jest taki oczywisty. Moja babcia wiele razy zaskakiwała nas w kuchni, a pomysł na to danie być może wziął się z połączenia przepisów na chłodnik litewski i rosyjski. Sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa (w XIX wieku pisała książki kucharskie i poradniki dla gospodyń ze sfery mieszczańskiej) zalecała zakwaszanie chłodnika litewskiego zakwasem z mąki.
Nie będzie to jednak rosyjska wersja chłodnika. Okroszka również bazuje na kwasie chlebowym, a przyrządza się ją z dodatkiem ogórka i wędzonej szynki. Chłodnik w wersji poniżej jest dobrze znanym chłodnikiem - powstałym z botwinki, ogórków, z dodatkiem rzodkiewki i śmietany. Jednak zamiast kefiru czy zsiadłego mleka ląduje w nim właśnie kwas chlebowy. Produkt ten wspaniale podkręca smak zupy.
Zobacz także
Chłodnik litewski z kwasem chlebowym. Przepis
Składniki:
- pęczek botwinki,
- 3 szklanki kwasu chlebowego,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- koperek, szczypiorek, natka pietruszki,
- 1 długi ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 4 jajka na twardo,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, opcjonalnie cukier.
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyj. Liście pokrój na drobniejsze kawałki, a buraczki obierz i pokrój w kosteczkę.
- Botwinkę gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gotową odstaw, by ostygła.
- Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w kostkę. Z ogórka wydrąż wcześniej gniazda nasienne.
- Zioła posiekaj drobno.
- Składniki wymieszaj i zalej kwasem chlebowym oraz śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz oraz cukier do smaku.
- Przed podaniem zupę należy schłodzić w lodówce.
- Chłodnik podawaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.