Nazywają go wiejską lemoniadą. Gasi pragnienie i ułatwia trawienie
Przed laty znacznie częściej pojawiał się w kubkach i szklankach, jednak odszedł nieco w zapomnienie. Szereg cennych właściwości sprawia jednak, że warto odkurzyć szufladkę ze wspomnieniami i włączyć go do swojej diety. Idealnie sprawdzi się na upalne, letnie dni.
Kwas chlebowy znany jest w Polsce już od X wieku. Początkowo kojarzony z kuchnią ubogich, ze względu na swoje cenne właściwości trafił na stoły szlachty.
Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuch - brzmi fragment wiejskiej przyśpiewki.
Dawniej na polskiej wsi, gdy chłop ruszał w pole, jego żona do torby pakowała pajdę chleba ze smalcem na wzmocnienie i kwas chlebowy na ugaszenie pragnienia. Sporą popularnością cieszył się również w czasach PRL, jednak gdy na półkach pojawił się oranżady i inne gazowane napoje, odszedł nieco w zapomnienie. Kwas chlebowy to ważny sprzymierzeniec zdrowej diety, więc warto sięgać po niego znacznie częściej niż dotychczas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie
Pij kwas chlebowy na zdrowie
Kwas chlebowy to skarbnica witamin z grupy B, witaminy C i E, a także selenu i cynku. To połączenie składników czyni go doskonałym sprzymierzeńcem w walce o odporność nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Szklanka kwasu chlebowego doskonale nawodni organizm i ugasi pragnienie, dzięki czemu Dodatkowo, napój ten doskonale nawadnia organizm i gasi pragnienie, co szczególnie docenimy w upalne dni.
Kwas chlebowy jest również naturalnym probiotykiem, korzystnie wpływającym na pracę jelit. Wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe, a także może być pomocny w walce z SIBO. Napój ten sprawdzi się u osób na diecie lekkostrawnej, ułatwiając trawienie ciężkostrawnych posiłków. W 250 ml znajduje się zaledwie 35 kcal i to bez cukru, więc to smaczny sprzymierzeniec diet odchudzających.
Jak smakuje kwas chlebowy?
Kwas chlebowy przypomina ciemne piwo z nutą razowego chleba. Jest słodko-kwaśno z delikatną butą goryczki w tle. Charakterystyka smaku zależy oczywiście od rodzaju użytego chleba – żytniego razowego, mieszanki z różnych gatunków, a nawet pszennego. Do wzbogacenia smaku często dodaje się rodzynki, skórkę cytryny, surowy ryż, a czasem, dla orzeźwienia miętę.
Kwas chlebowy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy napój, który warto włączyć do codziennego menu. Stanowi on naturalne wsparcie dla organizmu i bardzo dobry zamiennik dla napojów gazowanych i lemoniad.