Orzeźwi w upał i uspokoi w trudny dzień. W domu wypijamy ją litrami

Smakuje bosko i znakomicie orzeźwia w upalne dni. Na dodatek wygląda tak pięknie, że aż zachęca do picia. Lewandowa lemoniada to godny zamiennik dla klasycznej odmiany tego napoju.

Lemoniada lawedowa -  PysznościLemoniada lawedowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Takiego napoju nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, bo w szklance prezentuje się bajecznie. Efekt "wow" nie znika po pierwszym łyku - lemoniada lawendowa jest po prostu przepyszna. Znakomicie sprawdzi się w upalne dni, gasząc suchość w gardle. Dodatek lawendy sprawia, że zwykły napój nabiera jeszcze więcej mocy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Lemoniada lawendowa

Lawenda to roślina znana i ceniona od wieków nie tylko ze względu na swój uroczy zapach, ale również ze względu na szereg dobroczynnych właściwości. Już w starożytności wykorzystywano ją w celach leczniczych i kosmetycznych, ale mało osób wie, że można zrobić z niej również pyszną lemoniadę.

Lawenda znana jest ze swoich właściwości uspokajających i rozluźniających, dlatego idealnie sprawdzi się u osób zestresowanych. Działa również korzystnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wydzielanie soków trawiennych. To wszystko sprawia, że lemoniada lawendowa to świetny napój dla osób, które są zmęczone i zestresowane lub są na diecie odchudzającej.

Lawenda w doniczkach.
Lawenda w doniczkach. © Adobe Stock | adisa

Przygotowanie lawendowej lemoniady jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby smaki dobrze się przegryzły i można cieszyć się pięknym i zdrowym napojem.

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub kilka gałązek świeżej,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 szklanki zimnej wody,
  • kostki lodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka plastrów cytryny,
  • kilka liści mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub kilka gałązek świeżej lawendy szklanką wrzącej wody. Odstaw do zaparzenia na co najmniej 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedź napar i pozostaw do wystudzenia.
  3. Dodaj łyżkę miodu i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
  4. Przelej napój do dzbanka. Dodaj 2 szklanki zimnej wody, kostki lodu, plasterki cytryny i liście mięty.

Lemoniada jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇