Orzeźwi w upał i uspokoi w trudny dzień. W domu wypijamy ją litrami
Smakuje bosko i znakomicie orzeźwia w upalne dni. Na dodatek wygląda tak pięknie, że aż zachęca do picia. Lewandowa lemoniada to godny zamiennik dla klasycznej odmiany tego napoju.
17.05.2024 | aktual.: 17.05.2024 16:50
Takiego napoju nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, bo w szklance prezentuje się bajecznie. Efekt "wow" nie znika po pierwszym łyku - lemoniada lawendowa jest po prostu przepyszna. Znakomicie sprawdzi się w upalne dni, gasząc suchość w gardle. Dodatek lawendy sprawia, że zwykły napój nabiera jeszcze więcej mocy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lemoniada lawendowa
Lawenda to roślina znana i ceniona od wieków nie tylko ze względu na swój uroczy zapach, ale również ze względu na szereg dobroczynnych właściwości. Już w starożytności wykorzystywano ją w celach leczniczych i kosmetycznych, ale mało osób wie, że można zrobić z niej również pyszną lemoniadę.
Lawenda znana jest ze swoich właściwości uspokajających i rozluźniających, dlatego idealnie sprawdzi się u osób zestresowanych. Działa również korzystnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wydzielanie soków trawiennych. To wszystko sprawia, że lemoniada lawendowa to świetny napój dla osób, które są zmęczone i zestresowane lub są na diecie odchudzającej.
Przygotowanie lawendowej lemoniady jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby smaki dobrze się przegryzły i można cieszyć się pięknym i zdrowym napojem.
Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub kilka gałązek świeżej,
- 1 szklanka wrzącej wody,
- 1 łyżka miodu,
- 3 szklanki zimnej wody,
- kostki lodu,
- sok z połowy cytryny,
- kilka plastrów cytryny,
- kilka liści mięty.
Sposób przygotowania:
- Zalej 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub kilka gałązek świeżej lawendy szklanką wrzącej wody. Odstaw do zaparzenia na co najmniej 15 minut.
- Po tym czasie odcedź napar i pozostaw do wystudzenia.
- Dodaj łyżkę miodu i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
- Przelej napój do dzbanka. Dodaj 2 szklanki zimnej wody, kostki lodu, plasterki cytryny i liście mięty.
Lemoniada jest już gotowa. Smacznego!