PrzepisZupyW ciepłe dni serwuję okroszkę. Orzeźwi lepiej niż lemoniada

W ciepłe dni serwuję okroszkę. Orzeźwi lepiej niż lemoniada

Okroszka -  Pyszności
Okroszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.05.2024 11:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy słupek na termometrze wędruje do góry, a słońce mocniej praży, to apetyt na gorące dania zdecydowanie maleje. Z pomocą przechodzą różnego rodzaju chłodniki. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie okroszkę, czyli rosyjski chłodnik z ogórków z dodatkiem wędzonej szynki.

Chłodniki kojarzą się raczej z wegetariańskimi zupami, jednak w rosyjskiej wersji znalazło się miejsce dla mięsnej wkładki. Jej lekko pikantny smak, za sprawą musztardy i szczypiorku, doskonale zaspokoi głód. Okroszka to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad w upalny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okroszka - rosyjski chłodnik z szynką

Początkowo była to potrawa biedaków, jednak z czasem zyskała na popularności i trafiła nawet na carskie stoły. Nic dziwnego, skoro podobno sam Casanova rozpływał się z zachwytu nad tą potrawą.

Okroszka -  Pyszności
Okroszka - Pyszności© via Getty Images | Iulia Cozlenco

Tradycyjne przepisy bazują na kefirze lub kwasie chlebowym, ale równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub maślanka. Okroszka to prawdziwa legenda rosyjskiej kuchni, a w letnie dni staje się prawdziwym ratunkiem przed upałami.

Składniki:

  • 800 g ogórków gruntowych,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • 4 jajka,
  • 200 g szynki wędzonej w kawałku,
  • 1 litr kwasu chlebowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Posiekaj na większe kawałki.
  2. Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Szynkę wędzoną pokrój w kostkę.
  4. Szczypiorek posiekaj. Odłóż łyżkę do dekoracji, a resztę zmiksuj z solą, musztardą, śmietaną i 3 łyżkami kostek ogórka. W ten sposób powstanie tak zwana "ogórkowa śmietana".
  5. W misce wymieszaj pozostałą część pokrojonego ogórka i szynki. Dorzuć posiekane jajka, szczypiorkową śmietanę i dobrze schłodzony kwas chlebowy.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posyp okroszkę pozostałym szczypiorkiem.

Zupa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Okroszkę możesz przygotować również na kefirze zamiast kwasie chlebowym. Zrezygnuj wtedy ze śmietany, a szczypiorek zmiksuj z kefirem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także