W ciepłe dni serwuję okroszkę. Orzeźwi lepiej niż lemoniada

Kiedy słupek na termometrze wędruje do góry, a słońce mocniej praży, to apetyt na gorące dania zdecydowanie maleje. Z pomocą przechodzą różnego rodzaju chłodniki. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie okroszkę, czyli rosyjski chłodnik z ogórków z dodatkiem wędzonej szynki.

Okroszka -  PysznościOkroszka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chłodniki kojarzą się raczej z wegetariańskimi zupami, jednak w rosyjskiej wersji znalazło się miejsce dla mięsnej wkładki. Jej lekko pikantny smak, za sprawą musztardy i szczypiorku, doskonale zaspokoi głód. Okroszka to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad w upalny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Okroszka - rosyjski chłodnik z szynką

Początkowo była to potrawa biedaków, jednak z czasem zyskała na popularności i trafiła nawet na carskie stoły. Nic dziwnego, skoro podobno sam Casanova rozpływał się z zachwytu nad tą potrawą.

Okroszka -  Pyszności
Okroszka - Pyszności © via Getty Images | Iulia Cozlenco

Tradycyjne przepisy bazują na kefirze lub kwasie chlebowym, ale równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub maślanka. Okroszka to prawdziwa legenda rosyjskiej kuchni, a w letnie dni staje się prawdziwym ratunkiem przed upałami.

Składniki:

  • 800 g ogórków gruntowych,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2-3 łyżeczki musztardy,
  • 4 jajka,
  • 200 g szynki wędzonej w kawałku,
  • 1 litr kwasu chlebowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Posiekaj na większe kawałki.
  2. Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Szynkę wędzoną pokrój w kostkę.
  4. Szczypiorek posiekaj. Odłóż łyżkę do dekoracji, a resztę zmiksuj z solą, musztardą, śmietaną i 3 łyżkami kostek ogórka. W ten sposób powstanie tak zwana "ogórkowa śmietana".
  5. W misce wymieszaj pozostałą część pokrojonego ogórka i szynki. Dorzuć posiekane jajka, szczypiorkową śmietanę i dobrze schłodzony kwas chlebowy.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posyp okroszkę pozostałym szczypiorkiem.

Zupa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Okroszkę możesz przygotować również na kefirze zamiast kwasie chlebowym. Zrezygnuj wtedy ze śmietany, a szczypiorek zmiksuj z kefirem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej