W ciepłe dni serwuję okroszkę. Orzeźwi lepiej niż lemoniada
Kiedy słupek na termometrze wędruje do góry, a słońce mocniej praży, to apetyt na gorące dania zdecydowanie maleje. Z pomocą przechodzą różnego rodzaju chłodniki. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie okroszkę, czyli rosyjski chłodnik z ogórków z dodatkiem wędzonej szynki.
22.05.2024 11:38
Chłodniki kojarzą się raczej z wegetariańskimi zupami, jednak w rosyjskiej wersji znalazło się miejsce dla mięsnej wkładki. Jej lekko pikantny smak, za sprawą musztardy i szczypiorku, doskonale zaspokoi głód. Okroszka to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad w upalny dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okroszka - rosyjski chłodnik z szynką
Początkowo była to potrawa biedaków, jednak z czasem zyskała na popularności i trafiła nawet na carskie stoły. Nic dziwnego, skoro podobno sam Casanova rozpływał się z zachwytu nad tą potrawą.
Tradycyjne przepisy bazują na kefirze lub kwasie chlebowym, ale równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub maślanka. Okroszka to prawdziwa legenda rosyjskiej kuchni, a w letnie dni staje się prawdziwym ratunkiem przed upałami.
Zobacz także
Składniki:
- 800 g ogórków gruntowych,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżeczki musztardy,
- 4 jajka,
- 200 g szynki wędzonej w kawałku,
- 1 litr kwasu chlebowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Posiekaj na większe kawałki.
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
- Szynkę wędzoną pokrój w kostkę.
- Szczypiorek posiekaj. Odłóż łyżkę do dekoracji, a resztę zmiksuj z solą, musztardą, śmietaną i 3 łyżkami kostek ogórka. W ten sposób powstanie tak zwana "ogórkowa śmietana".
- W misce wymieszaj pozostałą część pokrojonego ogórka i szynki. Dorzuć posiekane jajka, szczypiorkową śmietanę i dobrze schłodzony kwas chlebowy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp okroszkę pozostałym szczypiorkiem.
Zupa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Okroszkę możesz przygotować również na kefirze zamiast kwasie chlebowym. Zrezygnuj wtedy ze śmietany, a szczypiorek zmiksuj z kefirem. Smacznego!