Wygląda jak banan, ale jest jeszcze zdrowszy. Świetnie nadaje się do grillowania

Widząc ten produkt w sklepie, mógłbyś go z pełną świadomością ominąć, myśląc, że jest to nic więcej, jak niedojrzały banan. Tymczasem plantany, o których dzisiaj będziemy rozprawiać, to coś znacznie, znacznie więcej. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i skąd pomysł na ich... grillowanie!

Plantan - prawie jak banan, ale nawet zdrowszyPlantan - prawie jak banan, ale nawet zdrowszy
Źródło zdjęć: © Canva | princessdlaf

Bananów i ich właściwości odżywczych nikomu nie trzeba przedstawiać. Polacy jedzą ich sporo, czasem nawet odrobinę zbyt ufnie wierząc w ich uniwersalną moc czynienia "spożywczego dobra". Dzisiaj te popularne owoce pozostawiamy w spokoju, chcemy za to przedstawić ci ich znacznie mniej znanego w Polsce kuzyna. Plantan — czym jest, skąd pochodzi i dlaczego warto go jeść? Na wszystkie te pytania odpowiadamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Plantan — nieznany produkt z odległych krain

Na świecie rośnie 9 gatunków platanów, dużych drzew o ozdobnych, rozłożystych i liści przypominających znane nam z Polski klony. Rośliny te obdarowują nas plantanami, które pod względem botanicznym należą do owoców, ale pod względem użytkowym uznaje się je za warzywa. "Warzywne banany" zbiera się przede wszystkim w Ameryce Północnej i Azji — głównie w Laosie i Wietnamie.

W przeciwieństwie do bananów plantany mają wyraźnie zieloną skórkę (dojrzałe stają się bardziej żółte, a nawet czerwone!) i nieco większy rozmiar. Zawierają duże ilości skrobi, przez co wiele osób porównuje je — zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak i smaku — do ziemniaków. Warto zaznaczyć, że platan to warzywo często uznawane za jeszcze zdrowsze od bananów. Charakteryzuje się bogatym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, potasu, witaminy C, A i B. To z kolei sprawia, że spożywanie platanów może przyczynić się do takich korzystnych następstw, jak:

  • Obniżanie poziomu ciśnienia i cukru we krwi,
  • regulowanie przemiany materii,
  • zwiększanie uczucia sytości,
  • wzmocnienie kości,
  • pozytywne oddziaływanie na śluzówkę jelit,
  • wspieranie kondycji skóry, m.in. zwalczanie trądziku.
Platan, czyli "warzywny" banan
Platan, czyli "warzywny" banan © Canva | zarinmedia

Platan — pomysł na grilla

Wspominaliśmy o tym, że platany uznaje się pod względem kulinarnym za warzywa. Tak też jest, a te smakołyki z Ameryki Północnej często stają się nieodłącznym elementem... grillowania. Chociaż można oczywiście spożywać je na surowo (tak jak i banany), szczególnie ceni się jako dodatek do ciężkich, grillowanych mięs. Sposób przygotowania jest bardzo prosty: wystarczy je obrać, pokroić w mniejsze kawałki i posypać ulubionymi przyprawami. Platany trzymamy następnie na ruszcie przez około 15 minut i gotowe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości