Wygląda jak banan, ale jest jeszcze zdrowszy. Świetnie nadaje się do grillowania

Widząc ten produkt w sklepie, mógłbyś go z pełną świadomością ominąć, myśląc, że jest to nic więcej, jak niedojrzały banan. Tymczasem plantany, o których dzisiaj będziemy rozprawiać, to coś znacznie, znacznie więcej. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i skąd pomysł na ich... grillowanie!

Plantan - prawie jak banan, ale nawet zdrowszyPlantan - prawie jak banan, ale nawet zdrowszy
Źródło zdjęć: © Canva | princessdlaf

Bananów i ich właściwości odżywczych nikomu nie trzeba przedstawiać. Polacy jedzą ich sporo, czasem nawet odrobinę zbyt ufnie wierząc w ich uniwersalną moc czynienia "spożywczego dobra". Dzisiaj te popularne owoce pozostawiamy w spokoju, chcemy za to przedstawić ci ich znacznie mniej znanego w Polsce kuzyna. Plantan — czym jest, skąd pochodzi i dlaczego warto go jeść? Na wszystkie te pytania odpowiadamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Plantan — nieznany produkt z odległych krain

Na świecie rośnie 9 gatunków platanów, dużych drzew o ozdobnych, rozłożystych i liści przypominających znane nam z Polski klony. Rośliny te obdarowują nas plantanami, które pod względem botanicznym należą do owoców, ale pod względem użytkowym uznaje się je za warzywa. "Warzywne banany" zbiera się przede wszystkim w Ameryce Północnej i Azji — głównie w Laosie i Wietnamie.

W przeciwieństwie do bananów plantany mają wyraźnie zieloną skórkę (dojrzałe stają się bardziej żółte, a nawet czerwone!) i nieco większy rozmiar. Zawierają duże ilości skrobi, przez co wiele osób porównuje je — zarówno pod względem właściwości odżywczych, jak i smaku — do ziemniaków. Warto zaznaczyć, że platan to warzywo często uznawane za jeszcze zdrowsze od bananów. Charakteryzuje się bogatym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, potasu, witaminy C, A i B. To z kolei sprawia, że spożywanie platanów może przyczynić się do takich korzystnych następstw, jak:

  • Obniżanie poziomu ciśnienia i cukru we krwi,
  • regulowanie przemiany materii,
  • zwiększanie uczucia sytości,
  • wzmocnienie kości,
  • pozytywne oddziaływanie na śluzówkę jelit,
  • wspieranie kondycji skóry, m.in. zwalczanie trądziku.
Platan, czyli "warzywny" banan
Platan, czyli "warzywny" banan © Canva | zarinmedia

Platan — pomysł na grilla

Wspominaliśmy o tym, że platany uznaje się pod względem kulinarnym za warzywa. Tak też jest, a te smakołyki z Ameryki Północnej często stają się nieodłącznym elementem... grillowania. Chociaż można oczywiście spożywać je na surowo (tak jak i banany), szczególnie ceni się jako dodatek do ciężkich, grillowanych mięs. Sposób przygotowania jest bardzo prosty: wystarczy je obrać, pokroić w mniejsze kawałki i posypać ulubionymi przyprawami. Platany trzymamy następnie na ruszcie przez około 15 minut i gotowe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać