Michał Wrzosek alarmuje. Tak przechowywany ryż może ci poważnie zaszkodzić

Jak przechowywać ryż? Okazuje się, że najprostszy sposób, zapewne stosowany przez wielu, może zaszkodzić. Chodzi o trzymanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej. Dr Michał Wrzosek, powołując się na badania, mówi wprost, że tak przechowywany produkt może prowadzić do poważnych zatruć.

Dr Michał Wrzosek wskazuje, jak nie przechowywać ryżu Dr Michał Wrzosek wskazuje, jak nie przechowywać ryżu
Źródło zdjęć: © Canva: Khwanchai Phanthong's Images, TikTok: michal_wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na TikToku podniósł temat ryżu, a konkretnie tego, jak szkodliwe może być nieumiejętne jego przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Tak nie powinieneś przechowywać ryżu. Michał Wrzosek alarmuje

Dr Michał Wrzosek wyjaśnił na TikToku, dlaczego nie należy trzymać ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej. To – jak się okazuje – idealne wręcz środowisko do rozwoju bakterii powodującej zatrucia pokarmowe.

– Ugotowany ryż pozostawiony w temperaturze pokojowej, czyli takiej ponad 20 stopni, to jest idealna pożywka dla rozwoju bakterii Bacillus cereus. I z badań naukowych wiemy, że zostawienie takiego ryżu już na dwie godziny może doprowadzić do wytworzenia takiej ilości toksyny, która spowoduje zatrucie pokarmowe, które będzie się objawiało biegunkami oraz wymiotami – tłumaczy dietetyk na TikToku.

Specjalista podkreślił również, że podgrzanie takiego ryżu nic nie da, ponieważ toksyna jest odporna na wysoką temperaturę. Według jego zaleceń najrozsądniej jest spożywać ryż bezpośrednio po ugotowaniu, albo włożyć go do lodówki.

Przechowywanie ugotowanego ryżu na kuchennym blacie nie jest dobrym pomysłem
Przechowywanie ugotowanego ryżu na kuchennym blacie nie jest dobrym pomysłem © Canva | Robert Moutongoh

Bacillus cereus – charakterystyka

Jak widnieje w opracowaniu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny na temat Bacillus cereus, bakterie te powszechnie kolonizują wodę oraz glebę. NIZP-PZH dodaje, że spożycie zanieczyszczonych produktów spożywczych może być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.

Zakażenie zwykle zdarza się po spożyciu potraw ryżowych, ziemniaczanych, makaronowych i serowych, które były przechowywane w cieple. Objawy zakażenia pojawiają się szybko, od pół godziny do 6 godzin po spożyciu pokarmu. Ze względu na to, że Bacillus cereus jest przenoszona przez żywność, coraz częściej stanowi czynnik powodujący zatrucia pokarmowe (6. miejsce w Polsce, jeśli chodzi o przyczynę zatruć w 2022 roku).

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść