Michał Wrzosek alarmuje. Tak przechowywany ryż może ci poważnie zaszkodzić

Jak przechowywać ryż? Okazuje się, że najprostszy sposób, zapewne stosowany przez wielu, może zaszkodzić. Chodzi o trzymanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej. Dr Michał Wrzosek, powołując się na badania, mówi wprost, że tak przechowywany produkt może prowadzić do poważnych zatruć.

Dr Michał Wrzosek wskazuje, jak nie przechowywać ryżu Dr Michał Wrzosek wskazuje, jak nie przechowywać ryżu
Źródło zdjęć: © Canva: Khwanchai Phanthong's Images, TikTok: michal_wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na TikToku podniósł temat ryżu, a konkretnie tego, jak szkodliwe może być nieumiejętne jego przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Tak nie powinieneś przechowywać ryżu. Michał Wrzosek alarmuje

Dr Michał Wrzosek wyjaśnił na TikToku, dlaczego nie należy trzymać ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej. To – jak się okazuje – idealne wręcz środowisko do rozwoju bakterii powodującej zatrucia pokarmowe.

– Ugotowany ryż pozostawiony w temperaturze pokojowej, czyli takiej ponad 20 stopni, to jest idealna pożywka dla rozwoju bakterii Bacillus cereus. I z badań naukowych wiemy, że zostawienie takiego ryżu już na dwie godziny może doprowadzić do wytworzenia takiej ilości toksyny, która spowoduje zatrucie pokarmowe, które będzie się objawiało biegunkami oraz wymiotami – tłumaczy dietetyk na TikToku.

Specjalista podkreślił również, że podgrzanie takiego ryżu nic nie da, ponieważ toksyna jest odporna na wysoką temperaturę. Według jego zaleceń najrozsądniej jest spożywać ryż bezpośrednio po ugotowaniu, albo włożyć go do lodówki.

Przechowywanie ugotowanego ryżu na kuchennym blacie nie jest dobrym pomysłem
Przechowywanie ugotowanego ryżu na kuchennym blacie nie jest dobrym pomysłem © Canva | Robert Moutongoh

Bacillus cereus – charakterystyka

Jak widnieje w opracowaniu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny na temat Bacillus cereus, bakterie te powszechnie kolonizują wodę oraz glebę. NIZP-PZH dodaje, że spożycie zanieczyszczonych produktów spożywczych może być szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.

Zakażenie zwykle zdarza się po spożyciu potraw ryżowych, ziemniaczanych, makaronowych i serowych, które były przechowywane w cieple. Objawy zakażenia pojawiają się szybko, od pół godziny do 6 godzin po spożyciu pokarmu. Ze względu na to, że Bacillus cereus jest przenoszona przez żywność, coraz częściej stanowi czynnik powodujący zatrucia pokarmowe (6. miejsce w Polsce, jeśli chodzi o przyczynę zatruć w 2022 roku).

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯