Myjesz jajka? Znana lekarka wyjaśnia, co tak naprawdę trzeba robić, by się nie zatruć

Czy mycie jajek jest koniecznie i pomoże uniknąć zakażenia salmonellą? Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia na Instagramie, na co zwrócić szczególną uwagę podczas używania jajek w kuchni.

Znana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajkaZnana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: drcubala (screensht)

Czy należy myć jajka? To spory dylemat, a zdania są w społeczeństwie podzielone. Kwestię te rozjaśniła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czy należy myć jajka oraz jak można ustrzec się zatruć pokarmowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne

Czy powinno się myć jajka?

Dr Magdalena Cubała-Kucharska opublikowała na Instagramie krótki film dotyczący higieny związanej ze spożywaniem jajek. Jak wiadomo bowiem, jajka mogą być źródłem salmonelli, czyli bakterii, które powodują objawy ze strony układu pokarmowego. Wiele osób zastanawia się więc, czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy też bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć zakażenia salmonellą.

– Przeprowadziłam totalne śledztwo na ten temat i oto co odkryłam. Większość jajek jest myta przemysłowo – wyjaśnia dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia, że ważniejsze od mycia jajek jest mycie dłoni po kontakcie z nimi. Jak instruuje ekspertka, jeśli robisz jajecznicę, to wyjmujesz jajko, rozbijasz skorupkę, a następnie od razu myjesz dłonie wodą z mydłem. Dzięki temu unikniesz przenoszenia ewentualnych bakterii. Lekarka dodaje, by jajka zawsze przechowywać w lodówce.

Jajka
Czy należy myć jajka? © Pixabay

Inne sposoby na odkażanie jajek

Mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Myjąc jajka, uszkadzamy ich naturalną otoczkę, która dodatkowo chroni skorupkę. Przez to bakterie łatwiej mogą wniknąć do jajka i doprowadzić do jego zakażenia. Ponadto mycie jajek skraca ich świeżość.

Lekarka dodaje, że najlepszym sposobem na odkażenie jaj jest ozonowanie (zajmuje aż 10 minut) lub korzystanie z domowych lamp UV.

– Dzięki temu jesteście totalnie bezpieczni – konstatuje dr Cubała-Kucharska. – Pamiętajcie, że salmonelloza jest przyczyną 28 proc. chorób odzwierzęcych w USA, z dużym odsetkiem zgonów. W Polsce statystyki mogą być inne, ale zawsze bądźcie czujni! Salmonella jest obecna w układzie pokarmowym kury i kocha ciepło, stąd epidemie w upały – podsumowuje ekspertka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟