Myjesz jajka? Znana lekarka wyjaśnia, co tak naprawdę trzeba robić, by się nie zatruć

Czy mycie jajek jest koniecznie i pomoże uniknąć zakażenia salmonellą? Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia na Instagramie, na co zwrócić szczególną uwagę podczas używania jajek w kuchni.

Znana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajkaZnana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: drcubala (screensht)

Czy należy myć jajka? To spory dylemat, a zdania są w społeczeństwie podzielone. Kwestię te rozjaśniła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czy należy myć jajka oraz jak można ustrzec się zatruć pokarmowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast jagodzianek piekę zakręcone bułeczki. Są proste, szybkie i pyszne

Czy powinno się myć jajka?

Dr Magdalena Cubała-Kucharska opublikowała na Instagramie krótki film dotyczący higieny związanej ze spożywaniem jajek. Jak wiadomo bowiem, jajka mogą być źródłem salmonelli, czyli bakterii, które powodują objawy ze strony układu pokarmowego. Wiele osób zastanawia się więc, czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy też bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć zakażenia salmonellą.

– Przeprowadziłam totalne śledztwo na ten temat i oto co odkryłam. Większość jajek jest myta przemysłowo – wyjaśnia dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia, że ważniejsze od mycia jajek jest mycie dłoni po kontakcie z nimi. Jak instruuje ekspertka, jeśli robisz jajecznicę, to wyjmujesz jajko, rozbijasz skorupkę, a następnie od razu myjesz dłonie wodą z mydłem. Dzięki temu unikniesz przenoszenia ewentualnych bakterii. Lekarka dodaje, by jajka zawsze przechowywać w lodówce.

Jajka
Czy należy myć jajka? © Pixabay

Inne sposoby na odkażanie jajek

Mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Myjąc jajka, uszkadzamy ich naturalną otoczkę, która dodatkowo chroni skorupkę. Przez to bakterie łatwiej mogą wniknąć do jajka i doprowadzić do jego zakażenia. Ponadto mycie jajek skraca ich świeżość.

Lekarka dodaje, że najlepszym sposobem na odkażenie jaj jest ozonowanie (zajmuje aż 10 minut) lub korzystanie z domowych lamp UV.

– Dzięki temu jesteście totalnie bezpieczni – konstatuje dr Cubała-Kucharska. – Pamiętajcie, że salmonelloza jest przyczyną 28 proc. chorób odzwierzęcych w USA, z dużym odsetkiem zgonów. W Polsce statystyki mogą być inne, ale zawsze bądźcie czujni! Salmonella jest obecna w układzie pokarmowym kury i kocha ciepło, stąd epidemie w upały – podsumowuje ekspertka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej