PoradyMyjesz jajka? Znana lekarka wyjaśnia, co tak naprawdę trzeba robić, by się nie zatruć

Myjesz jajka? Znana lekarka wyjaśnia, co tak naprawdę trzeba robić, by się nie zatruć

Czy mycie jajek jest koniecznie i pomoże uniknąć zakażenia salmonellą? Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia na Instagramie, na co zwrócić szczególną uwagę podczas używania jajek w kuchni.

Znana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajka
Znana lekarka odpowiada na pytanie, czy powinno się myć jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: drcubala (screensht)

08.07.2024 | aktual.: 08.07.2024 18:30

Czy należy myć jajka? To spory dylemat, a zdania są w społeczeństwie podzielone. Kwestię te rozjaśniła dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czy należy myć jajka oraz jak można ustrzec się zatruć pokarmowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy powinno się myć jajka?

Dr Magdalena Cubała-Kucharska opublikowała na Instagramie krótki film dotyczący higieny związanej ze spożywaniem jajek. Jak wiadomo bowiem, jajka mogą być źródłem salmonelli, czyli bakterii, które powodują objawy ze strony układu pokarmowego. Wiele osób zastanawia się więc, czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy też bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć zakażenia salmonellą.

– Przeprowadziłam totalne śledztwo na ten temat i oto co odkryłam. Większość jajek jest myta przemysłowo – wyjaśnia dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Dr Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia, że ważniejsze od mycia jajek jest mycie dłoni po kontakcie z nimi. Jak instruuje ekspertka, jeśli robisz jajecznicę, to wyjmujesz jajko, rozbijasz skorupkę, a następnie od razu myjesz dłonie wodą z mydłem. Dzięki temu unikniesz przenoszenia ewentualnych bakterii. Lekarka dodaje, by jajka zawsze przechowywać w lodówce.

Czy należy myć jajka?
Czy należy myć jajka?© Pixabay

Inne sposoby na odkażanie jajek

Mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Myjąc jajka, uszkadzamy ich naturalną otoczkę, która dodatkowo chroni skorupkę. Przez to bakterie łatwiej mogą wniknąć do jajka i doprowadzić do jego zakażenia. Ponadto mycie jajek skraca ich świeżość.

Lekarka dodaje, że najlepszym sposobem na odkażenie jaj jest ozonowanie (zajmuje aż 10 minut) lub korzystanie z domowych lamp UV.

– Dzięki temu jesteście totalnie bezpieczni – konstatuje dr Cubała-Kucharska. – Pamiętajcie, że salmonelloza jest przyczyną 28 proc. chorób odzwierzęcych w USA, z dużym odsetkiem zgonów. W Polsce statystyki mogą być inne, ale zawsze bądźcie czujni! Salmonella jest obecna w układzie pokarmowym kury i kocha ciepło, stąd epidemie w upały – podsumowuje ekspertka.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajkasalmonellaporady
Wybrane dla Ciebie