Kulinarna Stolica PolskiCiotka spod Opola jajka robi w słoiku. Znajomi myśleli, że to zagraniczny przysmak

Ciotka spod Opola jajka robi w słoiku. Znajomi myśleli, że to zagraniczny przysmak

Jajka w zalewie kminkowej
Jajka w zalewie kminkowej
Źródło zdjęć: © Canva | C McClanahan

14.06.2024 13:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To jedyny taki przysmak. Nie doszukasz się trudności w przygotowanie jajek w zalewie kminkowej, a smak jest bardziej niż genialny. Przekąska na stół, dodatek do kanapki, sałatki... musisz poznać przepis soleier.

Soleier, zalcajer oraz zolajer to nic innego jak jajka w kminku. Od niedawna, bo od marca 2022 roku, jajka w zalewie kminkowej widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych jako przysmak Śląska Opolskiego. Moja ciotka spod Opola jajka z zalewy robi za każdym razem, kiedy w domu mają być goście. A kiedy podała je moim znajomym, myśleli, że przywiozła je z wakacji z zagranicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka z zalewy kminkowej. Specjał dobry na uroczysty i codzienny stół

Jajka w zalewie solnej z dodatkiem kminku, które są popularne na Śląsku Opolskim, mają swoje korzenie w Niemczech. Badania terenowe przeprowadzone przez folklorystów pod kierownictwem dr hab. Teresy Smolińskiej z Uniwersytetu Opolskiego wykazały, że tradycja przygotowywania jajek w ten sposób jest obecna w trzech miejscach na Śląsku Opolskim: na pograniczu województwa opolskiego i wielkopolskiego w okolicach Byczyny, w okolicach Kędzierzyna-Koźla oraz w okolicach Prudnika.

Jajka w zalewie kminkowej są tradycyjną potrawą wielkanocną, szczególnie popularną w okresie Wielkiego Tygodnia. Serwuje się je również podczas uroczystości rodzinnych, często spożywane są też podczas śniadań i kolacji, podawane z chrzanem, majonezem czy wędlinami. Dzięki procesowi konserwacji w solance jajka te zachowują swoją świeżość i smak przez kilka dni, bez konieczności przechowywania ich w lodówce.

Soleier, to jajka w zalewie kminkowej
Soleier, to jajka w zalewie kminkowej© gov.pl | Minsterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jajka z zalewy kminkowej. Przepis na soleier

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 l wody,
  • 30-40 g kminku,
  • 2,5 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
  2. Przygotuj marynatę: wodę z solą i kminkiem gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie ostudź.
  3. Ostudzona jajka lekko obtłucz, aby skorupka popękała (ale nie odpadła).
  4. Jajka przełóż do słoika i zalej marynatą, by były w całości nią pokryte.
  5. Słoik odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajkaprzepiskuchnia opolska