Ciotka spod Opola jajka robi w słoiku. Znajomi myśleli, że to zagraniczny przysmak

To jedyny taki przysmak. Nie doszukasz się trudności w przygotowanie jajek w zalewie kminkowej, a smak jest bardziej niż genialny. Przekąska na stół, dodatek do kanapki, sałatki... musisz poznać przepis soleier.

Jajka w zalewie kminkowej Jajka w zalewie kminkowej
Źródło zdjęć: © Canva | C McClanahan

Soleier, zalcajer oraz zolajer to nic innego jak jajka w kminku. Od niedawna, bo od marca 2022 roku, jajka w zalewie kminkowej widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych jako przysmak Śląska Opolskiego. Moja ciotka spod Opola jajka z zalewy robi za każdym razem, kiedy w domu mają być goście. A kiedy podała je moim znajomym, myśleli, że przywiozła je z wakacji z zagranicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Jajka z zalewy kminkowej. Specjał dobry na uroczysty i codzienny stół

Jajka w zalewie solnej z dodatkiem kminku, które są popularne na Śląsku Opolskim, mają swoje korzenie w Niemczech. Badania terenowe przeprowadzone przez folklorystów pod kierownictwem dr hab. Teresy Smolińskiej z Uniwersytetu Opolskiego wykazały, że tradycja przygotowywania jajek w ten sposób jest obecna w trzech miejscach na Śląsku Opolskim: na pograniczu województwa opolskiego i wielkopolskiego w okolicach Byczyny, w okolicach Kędzierzyna-Koźla oraz w okolicach Prudnika.

Jajka w zalewie kminkowej są tradycyjną potrawą wielkanocną, szczególnie popularną w okresie Wielkiego Tygodnia. Serwuje się je również podczas uroczystości rodzinnych, często spożywane są też podczas śniadań i kolacji, podawane z chrzanem, majonezem czy wędlinami. Dzięki procesowi konserwacji w solance jajka te zachowują swoją świeżość i smak przez kilka dni, bez konieczności przechowywania ich w lodówce.

Soleier, to jajka w zalewie kminkowej
Soleier, to jajka w zalewie kminkowej © gov.pl | Minsterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jajka z zalewy kminkowej. Przepis na soleier

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 l wody,
  • 30-40 g kminku,
  • 2,5 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
  2. Przygotuj marynatę: wodę z solą i kminkiem gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie ostudź.
  3. Ostudzona jajka lekko obtłucz, aby skorupka popękała (ale nie odpadła).
  4. Jajka przełóż do słoika i zalej marynatą, by były w całości nią pokryte.
  5. Słoik odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej