To najlepsza pora na drągoły. Ale musisz się bardzo śpieszyć, bo sezon się kończy

Drągoły to pierogi, ale nie byle jakie i nie byle skąd. Regionalny przysmak Kielecczyzny został uratowany przed zapomnieniem, dzięki czemu dzisiaj możemy cieszyć się smakującym jako poezja farszem. Spiesz się, bo wkrótce skończy się sezon na główny składnik dania.

Pierogi z bobem, czyli drągoły to przysmak z powiatu kieleckiegoPierogi z bobem, czyli drągoły to przysmak z powiatu kieleckiego
Źródło zdjęć: © Canva | ma-k

Drągoły to potrawa wielokrotnie nagradza, a dobrych kilka lat temu przylgnęło do niej miano najlepszego dania serwowanego na Kielecczyźnie i zdaje się, że do tej pory stan ten nie uległ zmianie. Ale nie ma się czemu dziwić. Drągoły to kwintesencja polskiej sezonowej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Dragoły - przysmak kuchni świętokrzyskiej

Drągoły trzeba znać. To nic innego jak pierogi, ale z farszem o smaku niepodobnym do żadnego innego. Głównym jego składnikiem jest polski sezonowy hit, czyli bób. Do tego wystarczy dodać nieco czosnku i podsmażoną cebulę. Samo ciasto na drągoły jest klasycznym pierogowym ciastem. Gospodynie zalecają jednak, by do mąki dodać nieco otrąb pszennych.

Drągoły to danie pochodzące z kuchni świętokrzyskiej, a konkretniej z powiatu kieleckiego. W tym też regionie pierogi te szykowano niegdyś dla osób, które szły do pracy w pole. Drągoły można jeść na zimno, a przez to, że są oszczędnym i prostym daniem, mogły pojawić się w każdej diecie. Bób bowiem, co warto dodać, pamięta zamierzchłe czasy i - mimo że dzisiaj do najtańszych nie należy - dawniej był podstawą diety nawet najbardziej ubogich.

Autorką przepisu na drągoły jest Ewa Siudajewska z Bęczkowa, która odtwarza dawne smaki i kulturę terenów powiatu kieleckiego na podstawie wywiadów z najstarszymi mieszkańcami gmin Górno, Masłów i Bodzentyn. Właśnie dzięki tym rozmowom udało się jej uchronić od zapomnienia pierogi z bobem.

Drągoły
Drągoły © Canva | Atide

Przepis na drągoły, czyli pierogi z bobem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 1 kg bobu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w dużej ilości wody tak, by skórka była miękka. Jeśli masz młody bób, nie musisz zdejmować skórki z ziaren.
  2. Cebulę posiekaj i smaż, aż się zeszkli.
  3. Bób przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub dokładnie zblenduj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz podsmażoną cebulę. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj, tworząc falbankę.
  6. Drągoły gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane