To najlepsza pora na drągoły. Ale musisz się bardzo śpieszyć, bo sezon się kończy

Drągoły to pierogi, ale nie byle jakie i nie byle skąd. Regionalny przysmak Kielecczyzny został uratowany przed zapomnieniem, dzięki czemu dzisiaj możemy cieszyć się smakującym jako poezja farszem. Spiesz się, bo wkrótce skończy się sezon na główny składnik dania.

Pierogi z bobem, czyli drągoły to przysmak z powiatu kieleckiegoPierogi z bobem, czyli drągoły to przysmak z powiatu kieleckiego
Źródło zdjęć: © Canva | ma-k

Drągoły to potrawa wielokrotnie nagradza, a dobrych kilka lat temu przylgnęło do niej miano najlepszego dania serwowanego na Kielecczyźnie i zdaje się, że do tej pory stan ten nie uległ zmianie. Ale nie ma się czemu dziwić. Drągoły to kwintesencja polskiej sezonowej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Dragoły - przysmak kuchni świętokrzyskiej

Drągoły trzeba znać. To nic innego jak pierogi, ale z farszem o smaku niepodobnym do żadnego innego. Głównym jego składnikiem jest polski sezonowy hit, czyli bób. Do tego wystarczy dodać nieco czosnku i podsmażoną cebulę. Samo ciasto na drągoły jest klasycznym pierogowym ciastem. Gospodynie zalecają jednak, by do mąki dodać nieco otrąb pszennych.

Drągoły to danie pochodzące z kuchni świętokrzyskiej, a konkretniej z powiatu kieleckiego. W tym też regionie pierogi te szykowano niegdyś dla osób, które szły do pracy w pole. Drągoły można jeść na zimno, a przez to, że są oszczędnym i prostym daniem, mogły pojawić się w każdej diecie. Bób bowiem, co warto dodać, pamięta zamierzchłe czasy i - mimo że dzisiaj do najtańszych nie należy - dawniej był podstawą diety nawet najbardziej ubogich.

Autorką przepisu na drągoły jest Ewa Siudajewska z Bęczkowa, która odtwarza dawne smaki i kulturę terenów powiatu kieleckiego na podstawie wywiadów z najstarszymi mieszkańcami gmin Górno, Masłów i Bodzentyn. Właśnie dzięki tym rozmowom udało się jej uchronić od zapomnienia pierogi z bobem.

Drągoły
Drągoły © Canva | Atide

Przepis na drągoły, czyli pierogi z bobem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 1 kg bobu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w dużej ilości wody tak, by skórka była miękka. Jeśli masz młody bób, nie musisz zdejmować skórki z ziaren.
  2. Cebulę posiekaj i smaż, aż się zeszkli.
  3. Bób przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub dokładnie zblenduj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz podsmażoną cebulę. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj, tworząc falbankę.
  6. Drągoły gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
  7. Podawaj ze śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo