Pyzy mogą się schować. Świętokrzyskie pigoły są od nich o niebo lepsze

Dzisiejsza kulinarna wyprawa po różnorodnych regionach Polski zaprowadziła nas do malowniczego województwa świętokrzyskiego. To właśnie tam odkryliśmy lokalny przysmak - pigoły. Przypominają pyzy, różnią się jednak od nich swoim unikalnym farszem. Co więcej, przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu można cieszyć się jej smakiem już po kilku chwilach.

Świętokrzyskie pigoły
Świętokrzyskie pigoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesteśmy absolutnymi miłośnikami regionalnej kuchni polskiej, której różnorodność, unikalność, bogata tradycja oraz fascynująca historia sprawiają, że nawet krótka podróż o kilkadziesiąt czy kilkaset kilometrów potrafi przenieść nas w zupełnie inny kulinarny świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Pigoły. Specjał kuchni regionalnej

Pigoły ze świętokrzyskiego przygotowuje się podobnie jak kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane. Ich farsz składa się z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smaczne nadzienie w ziemniaczanych kluskach to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować takiego połączenia smaków, koniecznie musisz to nadrobić. Chyba że jesteś rodowitym mieszkańcem województwa świętokrzyskiego - wtedy podziel się z nami swoją opinią na temat poniższego przepisu!

Świętokrzyskie pigoły. Przepis

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieść w garnku, zalej dwiema szklankami wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj wcześniej namoczone grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już kapustą (uprzednio odciśniętą z nadmiaru wody). Dodaj do nich drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, dodaj mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Uformowane w ten sposób ciasto podziel na kulki. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀