Pyzy mogą się schować. Świętokrzyskie pigoły są od nich o niebo lepsze

Dzisiejsza kulinarna wyprawa po różnorodnych regionach Polski zaprowadziła nas do malowniczego województwa świętokrzyskiego. To właśnie tam odkryliśmy lokalny przysmak - pigoły. Przypominają pyzy, różnią się jednak od nich swoim unikalnym farszem. Co więcej, przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu można cieszyć się jej smakiem już po kilku chwilach.

Świętokrzyskie pigoły
Świętokrzyskie pigoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesteśmy absolutnymi miłośnikami regionalnej kuchni polskiej, której różnorodność, unikalność, bogata tradycja oraz fascynująca historia sprawiają, że nawet krótka podróż o kilkadziesiąt czy kilkaset kilometrów potrafi przenieść nas w zupełnie inny kulinarny świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Pigoły. Specjał kuchni regionalnej

Pigoły ze świętokrzyskiego przygotowuje się podobnie jak kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane. Ich farsz składa się z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smaczne nadzienie w ziemniaczanych kluskach to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować takiego połączenia smaków, koniecznie musisz to nadrobić. Chyba że jesteś rodowitym mieszkańcem województwa świętokrzyskiego - wtedy podziel się z nami swoją opinią na temat poniższego przepisu!

Świętokrzyskie pigoły. Przepis

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieść w garnku, zalej dwiema szklankami wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj wcześniej namoczone grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już kapustą (uprzednio odciśniętą z nadmiaru wody). Dodaj do nich drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, dodaj mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Uformowane w ten sposób ciasto podziel na kulki. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska