Pyzy mogą się schować. Świętokrzyskie pigoły są od nich o niebo lepsze
Dzisiejsza kulinarna wyprawa po różnorodnych regionach Polski zaprowadziła nas do malowniczego województwa świętokrzyskiego. To właśnie tam odkryliśmy lokalny przysmak - pigoły. Przypominają pyzy, różnią się jednak od nich swoim unikalnym farszem. Co więcej, przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu można cieszyć się jej smakiem już po kilku chwilach.
16.02.2024 13:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesteśmy absolutnymi miłośnikami regionalnej kuchni polskiej, której różnorodność, unikalność, bogata tradycja oraz fascynująca historia sprawiają, że nawet krótka podróż o kilkadziesiąt czy kilkaset kilometrów potrafi przenieść nas w zupełnie inny kulinarny świat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pigoły. Specjał kuchni regionalnej
Pigoły ze świętokrzyskiego przygotowuje się podobnie jak kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane. Ich farsz składa się z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smaczne nadzienie w ziemniaczanych kluskach to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować takiego połączenia smaków, koniecznie musisz to nadrobić. Chyba że jesteś rodowitym mieszkańcem województwa świętokrzyskiego - wtedy podziel się z nami swoją opinią na temat poniższego przepisu!
Świętokrzyskie pigoły. Przepis
Składniki:
- 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki pieprzu.
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 2 cebule,
- 1 garść suszonych grzybów,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kapustę umieść w garnku, zalej dwiema szklankami wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj wcześniej namoczone grzyby oraz kaszę.
- Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już kapustą (uprzednio odciśniętą z nadmiaru wody). Dodaj do nich drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, dodaj mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
- Uformowane w ten sposób ciasto podziel na kulki. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
- Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie.