Pyzy mogą się schować. Świętokrzyskie pigoły są od nich o niebo lepsze

Dzisiejsza kulinarna wyprawa po różnorodnych regionach Polski zaprowadziła nas do malowniczego województwa świętokrzyskiego. To właśnie tam odkryliśmy lokalny przysmak - pigoły. Przypominają pyzy, różnią się jednak od nich swoim unikalnym farszem. Co więcej, przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu można cieszyć się jej smakiem już po kilku chwilach.

Świętokrzyskie pigoły
Świętokrzyskie pigoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesteśmy absolutnymi miłośnikami regionalnej kuchni polskiej, której różnorodność, unikalność, bogata tradycja oraz fascynująca historia sprawiają, że nawet krótka podróż o kilkadziesiąt czy kilkaset kilometrów potrafi przenieść nas w zupełnie inny kulinarny świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Pigoły. Specjał kuchni regionalnej

Pigoły ze świętokrzyskiego przygotowuje się podobnie jak kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane. Ich farsz składa się z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smaczne nadzienie w ziemniaczanych kluskach to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować takiego połączenia smaków, koniecznie musisz to nadrobić. Chyba że jesteś rodowitym mieszkańcem województwa świętokrzyskiego - wtedy podziel się z nami swoją opinią na temat poniższego przepisu!

Świętokrzyskie pigoły. Przepis

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieść w garnku, zalej dwiema szklankami wody i gotuj do momentu, aż stanie się miękka. W tym samym czasie ugotuj wcześniej namoczone grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już kapustą (uprzednio odciśniętą z nadmiaru wody). Dodaj do nich drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, dodaj mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Uformowane w ten sposób ciasto podziel na kulki. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia