Tą zupą zajadali się chłopi spod Kielc w czasie wykopków. Dziś nawet nie kojarzymy nazwy
16.02.2024 12:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Parzybroda to kulinarna perełka. Prosta, ale syta, pełna smaku i typowych dla polskiej kuchni produktów. Dawniej zaspokajała głód ubogiej części społeczeństwa, dzisiaj może stanowić inspirację dla tworzenia zaskakujących smakiem zup na bazie najprostszych składników.
Często zdarza się, że parzybrodę porównuje się do tradycyjnej kwaśnicy, charakterystycznej dla kuchni góralskiej. Jednak, mimo pewnych podobieństw, te dwa dania różnią się od siebie znacząco. Parzybroda jest znacznie słodsza od kwaśnicy. Ten specyficzny, słodkawy smak zawdzięcza jednemu z głównych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Parzybroda. Zapomniany przysmak kuchni regionalnej
Parzybroda to tradycyjne danie, które obecnie nie jest powszechnie znane. Jego popularność jest największa w regionach Wielkopolski i Świętokrzyskiego, jednak nawet tam nie wszyscy są z nim zaznajomieni. Nazwa "parzybroda" może nie mówić wiele, ale kryje w sobie historię tego dania, które kiedyś było ulubionym posiłkiem lokalnej biedoty. Dzisiaj niestety nie pamięta o nim już prawie nikt.
Parzybroda przygotowywana jest na młodej kapusty i mięsa. Nazwa dania pochodzi od tego, że podczas jedzenia kawałki kapusty mogą parzyć brodę jedzącego. Można je podać w formie klasycznej zupy z mięsem lub jako gęste purée. To, w jakiej formie podasz to danie, zależy wyłącznie od twoich preferencji. Przygotowanie parzybrody nie jest skomplikowane i nie zajmie dużo czasu, co czyni je idealnym wyborem dla osób, które są ciągle w biegu.
Jak przygotować świętokrzyską parzybrodę? Przepis
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków,
- 1 kg młodej białej kapusty,
- 500 g wędzonego boczku,
- 2 duże białe cebule,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz,
- pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Ugotuj je w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- W międzyczasie przygotuj kapustę. Posiekaj ją, wrzuć do garnka i zalej wodą (płyn musi przykrywać kapustę na centymetr). Gotuj i pilnuj, by woda nie wyparowała.
- Po chwili dodaj do garnka ugotowane ziemniaki.
- Posiekaj boczek, a następnie wytop z niego tłuszcz na patelni.
- Cebulę posiekaj i dodaj do dobrze usmażonego boczku. Tłuszczu nie wylewaj, przyda ci się później.
- Kapustę i ziemniaki odcedź z nadmiaru wody i ugnieć na purée.
- Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem według uznania.
- Dodaj boczek z cebulką.
- Na sam koniec dolej omastę, czyli tłuszcz, który wytopił się ze smażonego boczku. Dzięki temu składnikowi świętokrzyska parzybroda zyska całkiem oryginalny smak.
- Możesz podać danie w takiej formie, jaką właśnie przygotowałeś, lub dodać odrobinę wody z gotowania kapusty, aby konsystencja nie była aż tak gęsta. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych.