Pyzy mogą się przy nich schować. Świętokrzyskie pigoły smakują o niebo lepiej

Dzisiejsza podróż po kulinarnych regionach Polski zabrała nas do województwa świętokrzyskiego i tamtejszych pigoł. Te jedyne w swoim rodzaju kluski przypominają pyzy, ale ich farsz jest zupełnie inny. Całość przygotujesz w kilka chwil!

Pigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszemPigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszem
Źródło zdjęć: © Canva | Piotr Krzeslak

Jesteśmy wielkimi i nieskrywanymi fanami polskich kuchni regionalnych. Ich odmienność, wyjątkowość, tradycja i ciekawa historia sprawiają, że niekiedy wystarczy przejechać sto czy dwieście kilometrów, by poczuć się jak w zupełnie innym zakątku świata. Też tak czujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ostatnimi czasy dość dużo skupialiśmy się na kuchni śląskiej. Z niemałym zapałem opisaliśmy oberibę, czyli śląską zupę z kalarepą oraz ciaperkotlety, jedyne w swoim gatunku placuszki z kapusty kiszonej. Dzisiaj przenosimy się do województwa świętokrzyskiego, ale nie rezygnujemy z kapusty. Przyrządzimy z niej kultowe w tamtych rejonach pigoły.

Świętokrzyskie pigoły, przygotowywane w podobny sposób co kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane, nadziewa się farszem z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smacznego środka ziemniaczanych klusek prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. No, chyba że pochodzisz ze świętokrzyskiego — w takim przypadku daj nam znać, co sądzisz o poniższym przepisie!

Świętokrzyskie pigoły

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej © Canva | arfo

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Ugotuj również namoczone wcześniej grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już (i odciśniętą z nadmiaru wody) kapustą. Dodaj do nich posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, wsyp też mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Tak powstałą masę podziel na kulki. Teraz każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie