Pyzy mogą się przy nich schować. Świętokrzyskie pigoły smakują o niebo lepiej

Dzisiejsza podróż po kulinarnych regionach Polski zabrała nas do województwa świętokrzyskiego i tamtejszych pigoł. Te jedyne w swoim rodzaju kluski przypominają pyzy, ale ich farsz jest zupełnie inny. Całość przygotujesz w kilka chwil!

Pigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszemPigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszem
Źródło zdjęć: © Canva | Piotr Krzeslak

Jesteśmy wielkimi i nieskrywanymi fanami polskich kuchni regionalnych. Ich odmienność, wyjątkowość, tradycja i ciekawa historia sprawiają, że niekiedy wystarczy przejechać sto czy dwieście kilometrów, by poczuć się jak w zupełnie innym zakątku świata. Też tak czujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ostatnimi czasy dość dużo skupialiśmy się na kuchni śląskiej. Z niemałym zapałem opisaliśmy oberibę, czyli śląską zupę z kalarepą oraz ciaperkotlety, jedyne w swoim gatunku placuszki z kapusty kiszonej. Dzisiaj przenosimy się do województwa świętokrzyskiego, ale nie rezygnujemy z kapusty. Przyrządzimy z niej kultowe w tamtych rejonach pigoły.

Świętokrzyskie pigoły, przygotowywane w podobny sposób co kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane, nadziewa się farszem z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smacznego środka ziemniaczanych klusek prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. No, chyba że pochodzisz ze świętokrzyskiego — w takim przypadku daj nam znać, co sądzisz o poniższym przepisie!

Świętokrzyskie pigoły

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej © Canva | arfo

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Ugotuj również namoczone wcześniej grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już (i odciśniętą z nadmiaru wody) kapustą. Dodaj do nich posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, wsyp też mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Tak powstałą masę podziel na kulki. Teraz każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀