Pyzy mogą się przy nich schować. Świętokrzyskie pigoły smakują o niebo lepiej

Dzisiejsza podróż po kulinarnych regionach Polski zabrała nas do województwa świętokrzyskiego i tamtejszych pigoł. Te jedyne w swoim rodzaju kluski przypominają pyzy, ale ich farsz jest zupełnie inny. Całość przygotujesz w kilka chwil!

Pigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszemPigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszem
Źródło zdjęć: © Canva | Piotr Krzeslak

Jesteśmy wielkimi i nieskrywanymi fanami polskich kuchni regionalnych. Ich odmienność, wyjątkowość, tradycja i ciekawa historia sprawiają, że niekiedy wystarczy przejechać sto czy dwieście kilometrów, by poczuć się jak w zupełnie innym zakątku świata. Też tak czujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ostatnimi czasy dość dużo skupialiśmy się na kuchni śląskiej. Z niemałym zapałem opisaliśmy oberibę, czyli śląską zupę z kalarepą oraz ciaperkotlety, jedyne w swoim gatunku placuszki z kapusty kiszonej. Dzisiaj przenosimy się do województwa świętokrzyskiego, ale nie rezygnujemy z kapusty. Przyrządzimy z niej kultowe w tamtych rejonach pigoły.

Świętokrzyskie pigoły, przygotowywane w podobny sposób co kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane, nadziewa się farszem z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smacznego środka ziemniaczanych klusek prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. No, chyba że pochodzisz ze świętokrzyskiego — w takim przypadku daj nam znać, co sądzisz o poniższym przepisie!

Świętokrzyskie pigoły

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej © Canva | arfo

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Ugotuj również namoczone wcześniej grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już (i odciśniętą z nadmiaru wody) kapustą. Dodaj do nich posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, wsyp też mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Tak powstałą masę podziel na kulki. Teraz każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa