Pyzy mogą się przy nich schować. Świętokrzyskie pigoły smakują o niebo lepiej

Pigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszem
Pigoły - świętokrzyskie pyzy z zaskakującym farszem
Źródło zdjęć: © Canva | Piotr Krzeslak

12.12.2023 18:51, aktual.: 12.12.2023 19:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiejsza podróż po kulinarnych regionach Polski zabrała nas do województwa świętokrzyskiego i tamtejszych pigoł. Te jedyne w swoim rodzaju kluski przypominają pyzy, ale ich farsz jest zupełnie inny. Całość przygotujesz w kilka chwil!

Jesteśmy wielkimi i nieskrywanymi fanami polskich kuchni regionalnych. Ich odmienność, wyjątkowość, tradycja i ciekawa historia sprawiają, że niekiedy wystarczy przejechać sto czy dwieście kilometrów, by poczuć się jak w zupełnie innym zakątku świata. Też tak czujesz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostatnimi czasy dość dużo skupialiśmy się na kuchni śląskiej. Z niemałym zapałem opisaliśmy oberibę, czyli śląską zupę z kalarepą oraz ciaperkotlety, jedyne w swoim gatunku placuszki z kapusty kiszonej. Dzisiaj przenosimy się do województwa świętokrzyskiego, ale nie rezygnujemy z kapusty. Przyrządzimy z niej kultowe w tamtych rejonach pigoły.

Świętokrzyskie pigoły, przygotowywane w podobny sposób co kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane, nadziewa się farszem z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i cebuli. Tak wyjątkowo smacznego środka ziemniaczanych klusek prawdopodobnie jeszcze nie próbowałeś. No, chyba że pochodzisz ze świętokrzyskiego — w takim przypadku daj nam znać, co sądzisz o poniższym przepisie!

Świętokrzyskie pigoły

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 2 cebule,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej
Pigoły posmakują każdemu fanowi kapusty kiszonej© Canva | arfo

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Ugotuj również namoczone wcześniej grzyby oraz kaszę.
  2. Ugotowane grzyby zmiel razem z miękką już (i odciśniętą z nadmiaru wody) kapustą. Dodaj do nich posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, kaszę oraz przyprawy: sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Połącz je ze sobą, wsyp też mąkę i pieprz. Wyrób jednolite ciasto.
  4. Tak powstałą masę podziel na kulki. Teraz każdą z nich spłaszcz w dłoniach i na środek wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi i uformuj pigoły.
  5. Świętokrzyskie kluski gotuj około kwadransa w osolonej wodzie. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
świętokrzyskiekuchnia regionalnaprzepis