Ciaperkotlety opanowały moją kuchnię. Wyglądają jak mielone, ale nie mają ani grama mięsa
To chyba najsmaczniejsze kotlety bezmięsne, jakie przyszło mi jeść. Doskonale pożywne urozmaicą każdy obiad, a podczas przedświątecznego okresu postnego mogą być dla wielu osób prawdziwym wybawieniem. Zobacz przepis i wciel go w życie. Oto ciaperkotlety z... ciapkapusty!
29.11.2023 09:07
Ciaperkotlety, ciapkapusta... W pełni rozumiem twoje zakłopotanie i już pędzę wyjaśniać oba te nietypowe pojęcia. Zacznijmy od ciapkapusty. Jest to nazwa śląskiej potrawy wigilijnej, tworzonej z ziemniaczanego purée, kiszonej kapusty, boczku i kiełbasy. Ten tani obiad stał się natomiast inspiracją do stworzenia ciaperkotletów. Przepis na nie pochodzi z portalu dietamojapasja.pl i, co muszę przyznać, jest po prostu genialny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobnym do ciaperkotletów daniem są jeszcze fuczki. To placki pochodzące z kuchni łemkowskiej, często podawane ze śmietaną i koperkiem. Nasze wegetariańskie kotlety nieco będą się od nich jednak różniły. Zakasaj rękawy i sam się przekonaj, jak dobre potrafią być kotlety bez mięsa. Uwierz mi, będziesz zaskoczony. Powodzenia!
Ciaperkotlety
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- bułka tarta,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (możesz też użyć purée z poprzedniego dnia). Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
- W garnku zagotuj wodę i wsadź do niej kapustę. Dodaj płaską łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną w piórka cebulę. Gotuj do momentu, w którym kapusta będzie prawie miękka.
- Odsącz kapustę, a listki i ziele angielskie wyrzuć. Odstaw do ostudzenia. Kiedy kapusta będzie już zimna, połącz ją z ziemniakami. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek. Następnie dosyp obie mąki, wbij jajka. Wyrób masę, ale tylko do momentu połączenia składników.
- Z przygotowanego ciasta uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto. Smacznego!