PrzepisDania mięsneCiaperkotlety opanowały moją kuchnię. Wyglądają jak mielone, ale nie mają ani grama mięsa

Ciaperkotlety opanowały moją kuchnię. Wyglądają jak mielone, ale nie mają ani grama mięsa

To chyba najsmaczniejsze kotlety bezmięsne, jakie przyszło mi jeść. Doskonale pożywne urozmaicą każdy obiad, a podczas przedświątecznego okresu postnego mogą być dla wielu osób prawdziwym wybawieniem. Zobacz przepis i wciel go w życie. Oto ciaperkotlety z... ciapkapusty!

Ciaperkotlety. Kotlety bez mięsa też potrafią być pyszne
Ciaperkotlety. Kotlety bez mięsa też potrafią być pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | nata_vkusidey

29.11.2023 09:07

Ciaperkotlety, ciapkapusta... W pełni rozumiem twoje zakłopotanie i już pędzę wyjaśniać oba te nietypowe pojęcia. Zacznijmy od ciapkapusty. Jest to nazwa śląskiej potrawy wigilijnej, tworzonej z ziemniaczanego purée, kiszonej kapusty, boczku i kiełbasy. Ten tani obiad stał się natomiast inspiracją do stworzenia ciaperkotletów. Przepis na nie pochodzi z portalu dietamojapasja.pl i, co muszę przyznać, jest po prostu genialny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podobnym do ciaperkotletów daniem są jeszcze fuczki. To placki pochodzące z kuchni łemkowskiej, często podawane ze śmietaną i koperkiem. Nasze wegetariańskie kotlety nieco będą się od nich jednak różniły. Zakasaj rękawy i sam się przekonaj, jak dobre potrafią być kotlety bez mięsa. Uwierz mi, będziesz zaskoczony. Powodzenia!

Ciaperkotlety

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Ciaperkotlety - smaczne i zdrowe
Ciaperkotlety - smaczne i zdrowe© canva | Ilya_Starikov

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (możesz też użyć purée z poprzedniego dnia). Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
  2. W garnku zagotuj wodę i wsadź do niej kapustę. Dodaj płaską łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną w piórka cebulę. Gotuj do momentu, w którym kapusta będzie prawie miękka.
  3. Odsącz kapustę, a listki i ziele angielskie wyrzuć. Odstaw do ostudzenia. Kiedy kapusta będzie już zimna, połącz ją z ziemniakami. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek. Następnie dosyp obie mąki, wbij jajka. Wyrób masę, ale tylko do momentu połączenia składników.
  4. Z przygotowanego ciasta uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia śląskakotletydania bezmięsne
Wybrane dla Ciebie