Ciaperkotlety opanowały moją kuchnię. Wyglądają jak mielone, ale nie mają ani grama mięsa

To chyba najsmaczniejsze kotlety bezmięsne, jakie przyszło mi jeść. Doskonale pożywne urozmaicą każdy obiad, a podczas przedświątecznego okresu postnego mogą być dla wielu osób prawdziwym wybawieniem. Zobacz przepis i wciel go w życie. Oto ciaperkotlety z... ciapkapusty!

Ciaperkotlety. Kotlety bez mięsa też potrafią być pyszneCiaperkotlety. Kotlety bez mięsa też potrafią być pyszne
Źródło zdjęć: © Canva | nata_vkusidey

Ciaperkotlety, ciapkapusta... W pełni rozumiem twoje zakłopotanie i już pędzę wyjaśniać oba te nietypowe pojęcia. Zacznijmy od ciapkapusty. Jest to nazwa śląskiej potrawy wigilijnej, tworzonej z ziemniaczanego purée, kiszonej kapusty, boczku i kiełbasy. Ten tani obiad stał się natomiast inspiracją do stworzenia ciaperkotletów. Przepis na nie pochodzi z portalu dietamojapasja.pl i, co muszę przyznać, jest po prostu genialny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Podobnym do ciaperkotletów daniem są jeszcze fuczki. To placki pochodzące z kuchni łemkowskiej, często podawane ze śmietaną i koperkiem. Nasze wegetariańskie kotlety nieco będą się od nich jednak różniły. Zakasaj rękawy i sam się przekonaj, jak dobre potrafią być kotlety bez mięsa. Uwierz mi, będziesz zaskoczony. Powodzenia!

Ciaperkotlety

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Ciaperkotlety - smaczne i zdrowe
Ciaperkotlety - smaczne i zdrowe © canva | Ilya_Starikov

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (możesz też użyć purée z poprzedniego dnia). Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
  2. W garnku zagotuj wodę i wsadź do niej kapustę. Dodaj płaską łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną w piórka cebulę. Gotuj do momentu, w którym kapusta będzie prawie miękka.
  3. Odsącz kapustę, a listki i ziele angielskie wyrzuć. Odstaw do ostudzenia. Kiedy kapusta będzie już zimna, połącz ją z ziemniakami. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek. Następnie dosyp obie mąki, wbij jajka. Wyrób masę, ale tylko do momentu połączenia składników.
  4. Z przygotowanego ciasta uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟