PrzepisZupyKiedyś w każdym domu. Dziś kręcimy nosem, a pomaga schudnąć

Kiedyś w każdym domu. Dziś kręcimy nosem, a pomaga schudnąć

Kapuśniak - Pyszności
Kapuśniak - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | gbh007
28.11.2023 07:46

Rozgrzewający kapuśniak na kiszonej kapuście to zupa, która zdecydowanie częściej powinna gościć w naszych domach. Jest pożywna, smaczna i zdrowa, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Kapuśniak z kiszonej kapusty, zwany również na południu Polski kwaśnicą, to danie, które udowadnia, że zupą można się najeść. Pożywna i gęsta zupa świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, gdy po powrocie do domu szukamy szybkiego rozgrzania. Jest smaczna, a dzięki dużej ilości kapusty kiszone niesie za sobą również szereg korzyści dla zdrowia.

Zupa z kapustą kiszoną

Kiedyś kapusta była uważana za potrawę dla ubogich. Dziś jest powszechnie dostępna i spożywana w wielu różnych odsłonach, także tych wyrafinowanych. Coraz częściej docenia się jej właściwości zdrowotne, a dzięki odpowiednim przyprawom, takim jak czosnek, kminek, koperek i liście laurowe, jest lżejsza dla żołądka. Kapusta jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez, witamina C, białko i błonnik.

Kapusta kiszona - Pyszności
Kapusta kiszona - Pyszności© Canva | Oleksandr Todorov

Kapusta kiszona to doskonały sposób na odchudzanie. Zawiera dużo błonnika, który sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas. Dodatkowo probiotyki zawarte w kapuście kiszonej poprawiają trawienie i obniżają apetyt. Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć dzienną podaż kalorii i schudnąć.

Kapuśniak na kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.
Kapuśniak - Pyszności
Kapuśniak - Pyszności© Canva | phbcz

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka opłucz i ugotuj do miękkości w 2 litrach wody.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku.
  3. Ziemniaki oraz marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Cebulę i czosnek również obierz i drobno posiekaj.
  5. Do wywaru z żeberek dodaj kapustę kiszoną, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę podawaj samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyrazista w smaku, możesz dodać do niej trochę majeranku lub chrzanu. Kapuśniak możesz też przyrządzić na wędzonych żeberkach. Wówczas zupa będzie miała bardziej dymny aromat.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także