PoradyŻadne moczenie w zalewach, jest lepszy sposób na soczyste żeberka. Będą jeszcze bardziej delikatne

Żadne moczenie w zalewach, jest lepszy sposób na soczyste żeberka. Będą jeszcze bardziej delikatne

Pieczone żeberka - Pyszności; Foto Canva.com
Pieczone żeberka - Pyszności; Foto Canva.com

15.11.2022 15:07, aktual.: 05.08.2023 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone żeberka to prawdziwy przysmak, na który decydujemy się, gdy najdzie nas ochota na coś mięsnego i wykwintnego. Jak wszyscy dobrze wiemy, pieczenie żeberek wymaga przede wszystkim czasu. Jest jednak prosty patent, który pozwoli Ci skrócić gotowanie. Co musisz zrobić?

Pieczone żeberka - ten prosty patent skróci czas gotowania

Grillowane i pieczone żeberka to prawdziwy przysmak, na który decydujemy się o każdej porze roku. Najczęściej przygotowujemy je w specjalnej marynacie, która wpływa na smak mięsa i powoduje, że jest ono delikatne i rozpływające się w ustach. Niestety zdarzają się takie sytuacje, że nieumiejętne pieczenie żeberek powoduje, że mięso wychodzi suche, bez smaku i wyrazu. Na szczęście, jest rozwiązanie, dzięki któremu pieczone żeberka wyjdą za każdym razem. Wystarczy, że użyjesz folii aluminiowej.

Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com
Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com

Ten patent pozwoli skrócić czas gotowania, a z drugiej strony nada naszym żeberkom wyjątkowego smaku i soczystości. Wystarczy, że odpowiednio zawiniesz je w folię aluminiową. Korzyści są naprawdę spore. Marynata zatopi się w mięsie, bez jego nadmiernego przypalenia, a ciepło i wilgoć nie uciekną z owiniętych w folię żeberek, dzięki czemu skrócisz czas gotowania tego dania. Wyjdą soczyste i aromatyczne.

Jak przygotować pieczone żeberka w amerykańskim stylu?

Mówi się, że najlepiej smakują te żeberka, które zostały upieczone według amerykańskiej receptury. Specjalnie, dla miłośników tego dania, przygotowaliśmy ten najlepszy przepis.

Składniki:

            
  • kilogram chudych żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół szklanki dobrej jakości ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku.

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka przygotujesz szybko - między innymi, dzięki zaprezentowanemu wyżej patentowi. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Żeberka posypujemy solą i pieprzem, a do szklanki wlewamy ketchup i dodajemy miód, oliwę, sos sojowy, musztardę i ocet. Wsypujemy chilli, sól i pieprz oraz dodajemy 2 ząbki czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Nasze żeberka smarujemy marynatą, przy pomocy silikonowego pędzelka z obu stron i zawinięte w folię aluminiową układamy na blaszce.

Żeberka - Pyszności
Żeberka - Pyszności

Czas na pieczenie. Wkładamy je na 30 minut, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy je, ponownie smarujemy marynatą i wstawiamy na kolejne 30 minut. Końcowy etap to ponowne posmarowanie marynatą i pozostawienie na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy je na cztery części i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A co powiesz na alternatywy dla żeberek? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na boczek a'la "żeberka":

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także