Żadne moczenie w zalewach, jest lepszy sposób na soczyste żeberka. Będą jeszcze bardziej delikatne
Pieczone żeberka to prawdziwy przysmak, na który decydujemy się, gdy najdzie nas ochota na coś mięsnego i wykwintnego. Jak wszyscy dobrze wiemy, pieczenie żeberek wymaga przede wszystkim czasu. Jest jednak prosty patent, który pozwoli Ci skrócić gotowanie. Co musisz zrobić?
15.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:01
Pieczone żeberka - ten prosty patent skróci czas gotowania
Grillowane i pieczone żeberka to prawdziwy przysmak, na który decydujemy się o każdej porze roku. Najczęściej przygotowujemy je w specjalnej marynacie, która wpływa na smak mięsa i powoduje, że jest ono delikatne i rozpływające się w ustach. Niestety zdarzają się takie sytuacje, że nieumiejętne pieczenie żeberek powoduje, że mięso wychodzi suche, bez smaku i wyrazu. Na szczęście, jest rozwiązanie, dzięki któremu pieczone żeberka wyjdą za każdym razem. Wystarczy, że użyjesz folii aluminiowej.
Ten patent pozwoli skrócić czas gotowania, a z drugiej strony nada naszym żeberkom wyjątkowego smaku i soczystości. Wystarczy, że odpowiednio zawiniesz je w folię aluminiową. Korzyści są naprawdę spore. Marynata zatopi się w mięsie, bez jego nadmiernego przypalenia, a ciepło i wilgoć nie uciekną z owiniętych w folię żeberek, dzięki czemu skrócisz czas gotowania tego dania. Wyjdą soczyste i aromatyczne.
Jak przygotować pieczone żeberka w amerykańskim stylu?
Mówi się, że najlepiej smakują te żeberka, które zostały upieczone według amerykańskiej receptury. Specjalnie, dla miłośników tego dania, przygotowaliśmy ten najlepszy przepis.
Składniki:
- kilogram chudych żeberek wieprzowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- pół szklanki dobrej jakości ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku.
Sposób przygotowania:
Pieczone żeberka przygotujesz szybko - między innymi, dzięki zaprezentowanemu wyżej patentowi. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Żeberka posypujemy solą i pieprzem, a do szklanki wlewamy ketchup i dodajemy miód, oliwę, sos sojowy, musztardę i ocet. Wsypujemy chilli, sól i pieprz oraz dodajemy 2 ząbki czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Nasze żeberka smarujemy marynatą, przy pomocy silikonowego pędzelka z obu stron i zawinięte w folię aluminiową układamy na blaszce.
Czas na pieczenie. Wkładamy je na 30 minut, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy je, ponownie smarujemy marynatą i wstawiamy na kolejne 30 minut. Końcowy etap to ponowne posmarowanie marynatą i pozostawienie na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy je na cztery części i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
A co powiesz na alternatywy dla żeberek? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na boczek a'la "żeberka":