Często robię bigos z kapusty, o której inni nawet nie pomyślą. Ten przepis jest najlepszy

Bigos niejedno ma imię. W tej wersji zachwyca wspaniałym aromatem, a kolor zdziwi niejednego. Koniecznie wypróbuj.

Bigos Bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czerwona kapusta rozgościła się z wielkim sukcesem w kuchni śląskiej, jednak w pozostałych regionach kraju jest warzywem niedocenianym. Nie dość, że - podobnie do białej - można ją kisić czy przyrządzać z niej surówki, to równie dobrze spisuje się w roli głównego składnika sztandarowego polskiego dania - bigosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Bigos z czerwonej kapusty - potrawa sprzed ponad 100 lat

Bigos z czerwonej kapusty nie jest dzisiejszym eksperymentem, a potrawą, która we Wrocławiu ponad 100 lat temu była znana jako Breslauer Rotkraut. Przepis ten pochodzi z XIX wieku, kiedy to Wrocław leżał na ziemiach niemieckich. Obecnie wśród składników tegoż bigosu znajdziemy czerwoną kapustę, wołowinę, wieprzowinę, kiełbasę, jabłka rodzynki i odrobinę czerwonego wina. W przeciwieństwie do klasycznej wersji bigosu wrocławski jest mniej kwaśny.

Bigos z czerwonej kapusty nazywany jest też bigosem wrocławskim, śląskim oraz modrym - ta ostatnia nazwa wynikać może z pierwotnego charakteru dania. Początkowo bowiem przyrządzano go z surowej kapusty z dodatkiem cytryn, jabłek, rodzynek, cukru i octu. Natomiast po wojnie potrawa przeszła sporo modyfikacji i w jej składzie coraz częściej pojawiała się kiszona czerwona kapusta, czerwone wino lub cydr, a nawet goździki i miód zamiast cukru oraz duszona cebula z boczkiem i kiełbasą. Z czasem danie zaczęło coraz bardziej przypominać klasyczny bigos, tylko różniło się kolorem kapusty.

Z czerwonej kapisty można przygotować przepyszny bigos
Z czerwonej kapisty można przygotować przepyszny bigos © Pixabay

Bigos z czerwonej kapusty. Przepis

Składniki:

  • duża główka czerwonej kapusty,
  • 500 g ulubionej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 300 ml bulionu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia, najlepiej na co najmniej 3 godziny.
  2. Kiełbasę i boczek pokrój w średnią kostkę, podobnie cebulę, marchew i jabłko.
  3. Boczek podsmaż w dużym garnku. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć kiełbasę i cebulę. Smaż całość przez kilka minut, aż składniki zmienią kolor na złoty.
  4. Czerwoną kapustę poszatkuj i dorzuć do pozostałych składników na patelni. Następnie dodaj kawałki marchewki i jabłka, a także odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Całość wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika.
  5. Następnie dodaj bulion i ocet jabłkowy, miód, liście laurowe i ziele angielski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Duś całość na średnim ogniu ok. 1,5 godz., co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą.
  7. Gotowy bigos z czerwonej kapusty możesz podawać z pieczywem lub kluskami śląskimi.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"