Często robię bigos z kapusty, o której inni nawet nie pomyślą. Ten przepis jest najlepszy
Bigos niejedno ma imię. W tej wersji zachwyca wspaniałym aromatem, a kolor zdziwi niejednego. Koniecznie wypróbuj.
15.02.2024 | aktual.: 28.06.2024 14:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czerwona kapusta rozgościła się z wielkim sukcesem w kuchni śląskiej, jednak w pozostałych regionach kraju jest warzywem niedocenianym. Nie dość, że - podobnie do białej - można ją kisić czy przyrządzać z niej surówki, to równie dobrze spisuje się w roli głównego składnika sztandarowego polskiego dania - bigosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bigos z czerwonej kapusty - potrawa sprzed ponad 100 lat
Bigos z czerwonej kapusty nie jest dzisiejszym eksperymentem, a potrawą, która we Wrocławiu ponad 100 lat temu była znana jako Breslauer Rotkraut. Przepis ten pochodzi z XIX wieku, kiedy to Wrocław leżał na ziemiach niemieckich. Obecnie wśród składników tegoż bigosu znajdziemy czerwoną kapustę, wołowinę, wieprzowinę, kiełbasę, jabłka rodzynki i odrobinę czerwonego wina. W przeciwieństwie do klasycznej wersji bigosu wrocławski jest mniej kwaśny.
Bigos z czerwonej kapusty nazywany jest też bigosem wrocławskim, śląskim oraz modrym - ta ostatnia nazwa wynikać może z pierwotnego charakteru dania. Początkowo bowiem przyrządzano go z surowej kapusty z dodatkiem cytryn, jabłek, rodzynek, cukru i octu. Natomiast po wojnie potrawa przeszła sporo modyfikacji i w jej składzie coraz częściej pojawiała się kiszona czerwona kapusta, czerwone wino lub cydr, a nawet goździki i miód zamiast cukru oraz duszona cebula z boczkiem i kiełbasą. Z czasem danie zaczęło coraz bardziej przypominać klasyczny bigos, tylko różniło się kolorem kapusty.
Bigos z czerwonej kapusty. Przepis
Składniki:
- duża główka czerwonej kapusty,
- 500 g ulubionej kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g suszonych grzybów,
- 300 ml bulionu,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 duże jabłka,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia, najlepiej na co najmniej 3 godziny.
- Kiełbasę i boczek pokrój w średnią kostkę, podobnie cebulę, marchew i jabłko.
- Boczek podsmaż w dużym garnku. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć kiełbasę i cebulę. Smaż całość przez kilka minut, aż składniki zmienią kolor na złoty.
- Czerwoną kapustę poszatkuj i dorzuć do pozostałych składników na patelni. Następnie dodaj kawałki marchewki i jabłka, a także odsączone z wody i pokrojone w paski grzyby. Całość wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika.
- Następnie dodaj bulion i ocet jabłkowy, miód, liście laurowe i ziele angielski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Duś całość na średnim ogniu ok. 1,5 godz., co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą.
- Gotowy bigos z czerwonej kapusty możesz podawać z pieczywem lub kluskami śląskimi.