Czy czerwoną kapustę można kisić? Gospodyni zwraca uwagę na ważną rzecz

Czerwoną kapustę kojarzymy zazwyczaj ze świeżymi surówkami lub podaną na ciepło jako dodatek do obiadu. Za sprawą charakterystycznego fioletowego koloru przyrządza się na jej bazie finezyjne barwione potrawy, np. makarony. Nie każdy jednak wie, że czerwona kapusta również nadaje się do kiszenia. Znajoma gospodyni z KGW opowiedziała mi, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jak ukisić czerwoną kapustę?Jak ukisić czerwoną kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czerwona kapusta swoje specjalne miejsce znalazła w kuchni wielkopolskiej i śląskiej. Tam znana jest jako modra kapusta, tam też podaje się ją z szeregiem różnych dodatków. Od jabłek, przez cebulę, goździki i rodzynki. Na Śląsku, obok rolady i klusek śląskich, stanowi nieodłączną część uroczystego obiadu. W pozostałej części kraju z czerwonej kapusty przyrządza się pyszne słodko-pikantne surówki. Niemniej warzywo to może być również składnikiem bogatej w smaku kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Czy czerwoną kapustę można kisić?

Nie tylko można, ale i trzeba kisić czerwoną kapustę. Sam proces nie różni się znacząco od kiszenia białej kapusty. Bez czerwonej kiszonki nie obędzie się bigos wrocławski (przyrządzany z dodatkiem słodkich owoców oraz aromatycznych dodatków, np. wina i przypraw korzennych), na jej bazie stworzymy też finezyjne surówki lub dodatek do obiadu na ciepło. Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna - niełatwo znaleźć ją na sklepowych półkach. Najlepiej więc samodzielnie ją przygotować.

O czym należy pamiętać? Znajoma gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich podpowiada, by czerwoną kapustę ukisić z dodatkiem marchewki - warzywo to doda smaku kiszonce - i kminku (który zapobiega gazom). Wybornie smakuje też solo - wystarczy odrobina cukru i soli. W celu przyspieszenia procesu kiszenia do słoików z czerwoną kapustą dodać można sok z ogórków kiszonych lub z białej kapusty kiszonej.

Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna
Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna © Pixabay

Jak ukisić czerwoną kapustę? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta (1 kg, maksymalnie 2 kg),
  • 19 g soli,
  • 40 g cukru.

Przygotowania:

  1. Kapustę pokrój w ćwiartki, a następnie pokrój ją w bardzo cienkie paski (najlepiej użyj szatkownicy).
  2. Do pokrojonej kapusty dodaj sól i cukier. Zamieszaj całość. Po tym zacznij ubijać kapustę tłuczkiem (nawet 30 minut) do momentu, aż puści sok 3-4 cm nad powierzchnię kapusty.
  3. Jeśli mimo ugniatania kapusta nie puściła tyle soku, zależy zalać ją zimną osoloną przegotowaną wodą - 250 ml na 1 kg kapusty i 19 g soli.
  4. Czerwoną kapustę przełóż do słoików. Nakładaj ją warstwami, ubijając mocno każdą z nich. Sok (zaprawa) musi znajdować się na górze słoika.
  5. Następnie zakręć słoiki i odstaw do kiszenia.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇