InspiracjeCzy czerwoną kapustę można kisić? Gospodyni zwraca uwagę na ważną rzecz

Czy czerwoną kapustę można kisić? Gospodyni zwraca uwagę na ważną rzecz

Czerwoną kapustę kojarzymy zazwyczaj ze świeżymi surówkami lub podaną na ciepło jako dodatek do obiadu. Za sprawą charakterystycznego fioletowego koloru przyrządza się na jej bazie finezyjne barwione potrawy, np. makarony. Nie każdy jednak wie, że czerwona kapusta również nadaje się do kiszenia. Znajoma gospodyni z KGW opowiedziała mi, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jak ukisić czerwoną kapustę?
Jak ukisić czerwoną kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.10.2023 08:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czerwona kapusta swoje specjalne miejsce znalazła w kuchni wielkopolskiej i śląskiej. Tam znana jest jako modra kapusta, tam też podaje się ją z szeregiem różnych dodatków. Od jabłek, przez cebulę, goździki i rodzynki. Na Śląsku, obok rolady i klusek śląskich, stanowi nieodłączną część uroczystego obiadu. W pozostałej części kraju z czerwonej kapusty przyrządza się pyszne słodko-pikantne surówki. Niemniej warzywo to może być również składnikiem bogatej w smaku kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy czerwoną kapustę można kisić?

Nie tylko można, ale i trzeba kisić czerwoną kapustę. Sam proces nie różni się znacząco od kiszenia białej kapusty. Bez czerwonej kiszonki nie obędzie się bigos wrocławski (przyrządzany z dodatkiem słodkich owoców oraz aromatycznych dodatków, np. wina i przypraw korzennych), na jej bazie stworzymy też finezyjne surówki lub dodatek do obiadu na ciepło. Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna - niełatwo znaleźć ją na sklepowych półkach. Najlepiej więc samodzielnie ją przygotować.

O czym należy pamiętać? Znajoma gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich podpowiada, by czerwoną kapustę ukisić z dodatkiem marchewki - warzywo to doda smaku kiszonce - i kminku (który zapobiega gazom). Wybornie smakuje też solo - wystarczy odrobina cukru i soli. W celu przyspieszenia procesu kiszenia do słoików z czerwoną kapustą dodać można sok z ogórków kiszonych lub z białej kapusty kiszonej.

Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna
Kiszona czerwona kapusta jest trudno dostępna© Pixabay

Jak ukisić czerwoną kapustę? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta (1 kg, maksymalnie 2 kg),
  • 19 g soli,
  • 40 g cukru.

Przygotowania:

  1. Kapustę pokrój w ćwiartki, a następnie pokrój ją w bardzo cienkie paski (najlepiej użyj szatkownicy).
  2. Do pokrojonej kapusty dodaj sól i cukier. Zamieszaj całość. Po tym zacznij ubijać kapustę tłuczkiem (nawet 30 minut) do momentu, aż puści sok 3-4 cm nad powierzchnię kapusty.
  3. Jeśli mimo ugniatania kapusta nie puściła tyle soku, zależy zalać ją zimną osoloną przegotowaną wodą - 250 ml na 1 kg kapusty i 19 g soli.
  4. Czerwoną kapustę przełóż do słoików. Nakładaj ją warstwami, ubijając mocno każdą z nich. Sok (zaprawa) musi znajdować się na górze słoika.
  5. Następnie zakręć słoiki i odstaw do kiszenia.