WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Zamiast wyrzucać, umieść w słoiku z burakami. To sekret Okrasy na udany zakwas

Ten sposób Karola Okrasy to czyste kulinarne złoto. Wykorzystuje w nim produkt, który wiele osób wyrzuca do kosza. Kucharz tworzy z jego pomocą idealnie intensywny zakwas buraczany. Nie zgaduj! Odpowiedź na tę zagadkę znajdziesz w artykule.

Karol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczanyKarol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczany
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook

Zakwas buraczany to podstawowy składnik barszczu. Co ciekawe, nie jest to jednak jedyny sposób na jego wykorzystanie. Wiele osób sięga po zakwas również ze względów zdrowotnych. Przez takich smakoszy jest on pity przede wszystkim okresem jesienno-zimowym. To właśnie wtedy właściwości prozdrowotne buraków, wzmocnione jeszcze procesem fermentacji, dają nam najwięcej.

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że przygotowanie zakwasu z buraków nie jest tak, proste, jak mogłoby się to wydawać. Co się w nim ceni? Buraczaną nutę doskonale łączącą się z kwaskowatym smakiem, ciemnoczerwoną barwę i szeroko rozumianą intensywność. Jak to osiągnąć? Ciekawym sposobem na to wykazał się jakiś czas temu Karol Okrasa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Popularny kucharz uważa, że najlepszym sposobem na nadanie zakwasowi buraczanemu intensywności, jest dodanie do niego... piętek od chleba. Co jasne, chodzi tu o pieczywo robione na zakwasie. Co z tego wyjdzie? Odpowiemy jednym słowem: cudo. Sam się przekonaj i przyznaj, że Karol Okrasa to jednak kulinarny geniusz!

Zakwas buraczany według Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 2 jabłka,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • garść ziaren kolendry,
  • 3 litry ciepłej, przegotowanej wody,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha!
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i umyj. Następnie pokrój je w plastry. To samo zrób z jabłkami i ząbkami czosnku.
  2. Teraz przełóż te składniki do czystego i wyparzonego słoika dużych rozmiarów. Ziarenka kolendry rozetrzyj w dłoniach i dodaj do składników ze słoja. Dorzuć jeszcze czarny pieprz, ziele angielskie i sól. Czas na bohatera tego odcinka — piętki chleba. Wrzuć je na sam koniec.
  3. Do słoika wlej ciepłą, przegotowaną wodę. Zakryj naczynie ściereczką i zabezpiecz sznurkiem. Trzymaj przez tydzień w zacienionym miejscu (po trzech dniach wyjmij z zakwasu chleb). Na koniec przelej do butelek i korzysta kiedy chcesz. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀