Zamiast wyrzucać, umieść w słoiku z burakami. To sekret Okrasy na udany zakwas

Ten sposób Karola Okrasy to czyste kulinarne złoto. Wykorzystuje w nim produkt, który wiele osób wyrzuca do kosza. Kucharz tworzy z jego pomocą idealnie intensywny zakwas buraczany. Nie zgaduj! Odpowiedź na tę zagadkę znajdziesz w artykule.

Karol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczanyKarol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczany
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook

Zakwas buraczany to podstawowy składnik barszczu. Co ciekawe, nie jest to jednak jedyny sposób na jego wykorzystanie. Wiele osób sięga po zakwas również ze względów zdrowotnych. Przez takich smakoszy jest on pity przede wszystkim okresem jesienno-zimowym. To właśnie wtedy właściwości prozdrowotne buraków, wzmocnione jeszcze procesem fermentacji, dają nam najwięcej.

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że przygotowanie zakwasu z buraków nie jest tak, proste, jak mogłoby się to wydawać. Co się w nim ceni? Buraczaną nutę doskonale łączącą się z kwaskowatym smakiem, ciemnoczerwoną barwę i szeroko rozumianą intensywność. Jak to osiągnąć? Ciekawym sposobem na to wykazał się jakiś czas temu Karol Okrasa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Popularny kucharz uważa, że najlepszym sposobem na nadanie zakwasowi buraczanemu intensywności, jest dodanie do niego... piętek od chleba. Co jasne, chodzi tu o pieczywo robione na zakwasie. Co z tego wyjdzie? Odpowiemy jednym słowem: cudo. Sam się przekonaj i przyznaj, że Karol Okrasa to jednak kulinarny geniusz!

Zakwas buraczany według Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 2 jabłka,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • garść ziaren kolendry,
  • 3 litry ciepłej, przegotowanej wody,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha!
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i umyj. Następnie pokrój je w plastry. To samo zrób z jabłkami i ząbkami czosnku.
  2. Teraz przełóż te składniki do czystego i wyparzonego słoika dużych rozmiarów. Ziarenka kolendry rozetrzyj w dłoniach i dodaj do składników ze słoja. Dorzuć jeszcze czarny pieprz, ziele angielskie i sól. Czas na bohatera tego odcinka — piętki chleba. Wrzuć je na sam koniec.
  3. Do słoika wlej ciepłą, przegotowaną wodę. Zakryj naczynie ściereczką i zabezpiecz sznurkiem. Trzymaj przez tydzień w zacienionym miejscu (po trzech dniach wyjmij z zakwasu chleb). Na koniec przelej do butelek i korzysta kiedy chcesz. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają