Zamiast wyrzucać, umieść w słoiku z burakami. To sekret Okrasy na udany zakwas

Ten sposób Karola Okrasy to czyste kulinarne złoto. Wykorzystuje w nim produkt, który wiele osób wyrzuca do kosza. Kucharz tworzy z jego pomocą idealnie intensywny zakwas buraczany. Nie zgaduj! Odpowiedź na tę zagadkę znajdziesz w artykule.

Karol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczanyKarol Okrasa przyrządza niezwykły zakwas buraczany
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook

Zakwas buraczany to podstawowy składnik barszczu. Co ciekawe, nie jest to jednak jedyny sposób na jego wykorzystanie. Wiele osób sięga po zakwas również ze względów zdrowotnych. Przez takich smakoszy jest on pity przede wszystkim okresem jesienno-zimowym. To właśnie wtedy właściwości prozdrowotne buraków, wzmocnione jeszcze procesem fermentacji, dają nam najwięcej.

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że przygotowanie zakwasu z buraków nie jest tak, proste, jak mogłoby się to wydawać. Co się w nim ceni? Buraczaną nutę doskonale łączącą się z kwaskowatym smakiem, ciemnoczerwoną barwę i szeroko rozumianą intensywność. Jak to osiągnąć? Ciekawym sposobem na to wykazał się jakiś czas temu Karol Okrasa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Popularny kucharz uważa, że najlepszym sposobem na nadanie zakwasowi buraczanemu intensywności, jest dodanie do niego... piętek od chleba. Co jasne, chodzi tu o pieczywo robione na zakwasie. Co z tego wyjdzie? Odpowiemy jednym słowem: cudo. Sam się przekonaj i przyznaj, że Karol Okrasa to jednak kulinarny geniusz!

Zakwas buraczany według Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 2 jabłka,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • garść ziaren kolendry,
  • 3 litry ciepłej, przegotowanej wody,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha!
Zakwas buraczany z piętkami chleba? Pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i umyj. Następnie pokrój je w plastry. To samo zrób z jabłkami i ząbkami czosnku.
  2. Teraz przełóż te składniki do czystego i wyparzonego słoika dużych rozmiarów. Ziarenka kolendry rozetrzyj w dłoniach i dodaj do składników ze słoja. Dorzuć jeszcze czarny pieprz, ziele angielskie i sól. Czas na bohatera tego odcinka — piętki chleba. Wrzuć je na sam koniec.
  3. Do słoika wlej ciepłą, przegotowaną wodę. Zakryj naczynie ściereczką i zabezpiecz sznurkiem. Trzymaj przez tydzień w zacienionym miejscu (po trzech dniach wyjmij z zakwasu chleb). Na koniec przelej do butelek i korzysta kiedy chcesz. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie