PrzepisKarol Okrasa ma swój niezwykły sposób na polędwiczki. Takiego sosu nikt inny nie robi

Karol Okrasa ma swój niezwykły sposób na polędwiczki. Takiego sosu nikt inny nie robi

Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej marynaty. Mowa tu o daniu Karola Okrasy, który przygotował to pyszne mięso z dodatkiem pistacji i niezwykłym sosie. Dziś zdradzamy jego przepis na polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym.

Polędwiczki - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WKC8C-DeWDo
Polędwiczki - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WKC8C-DeWDo
Paulina

06.11.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:21

Skoro królem tego dania jest właśnie idealna marynata, to zacznijmy od niej. Oto lista potrzebnych składników i dokładny sposób przygotowania.

Składniki na sos miodowo-musztardowy:

          
  • 1 cebula
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 40 g orzechów pistacjowych
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu kremowego
  • 2 łyżeczki musztardy
Obraz

Sos miodowo-musztardowy

Przygotowanie tej marynaty zaczynamy, od podprażenia orzechów pistacjowych, a kolejno umieszczenia ich w misce. Następnie wlewamy oliwę do lekko nagrzanego garnka i przesmażamy połowę posiekanej cebuli, aż do jej zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy wcześniej pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje. Mieszamy, chwilę dusimy. Kolejny krok to dodanie śmietany. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu i 2 małe łyżeczki musztardy oraz sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy, chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Tak ugotowany, gesty sos posłuży nam do polania polędwiczki.

Obraz

Składniki na przygotowanie polędwiczki:

       
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 70 g pistacji
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • niewielka ilość oliwy

Sposób przygotowania polędwiczek:

Mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy i kroimy. Najlepiej na początek przekroić je na pół, doprawiać solą i pieprzem. Pistacje siekamy, tak by moc obtoczyć w nich przygotowane mięso. Najlepiej ułożyć pistacje na deskę i obtoczyć w orzechach mięso, dokładnie je do nich przyciskając. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Po przesmażeniu umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane mięso pieczemy ok. 5-6 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

Całość możemy podawać w różnych kombinacjach, Karol Okrasa proponuje kiszona kapustę z miodem. Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym sprawdzą się w towarzystwie młodych ziemniaków i buraczków.

Oto nasz sposób na wykorzystanie polędwiczki w kuchni na naszym kanale YouTube: 

poradypomysł na obiadkarol okrasa
Wybrane dla Ciebie