Karol Okrasa ma swój niezwykły sposób na polędwiczki. Takiego sosu nikt inny nie robi

Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej marynaty. Mowa tu o daniu Karola Okrasy, który przygotował to pyszne mięso z dodatkiem pistacji i niezwykłym sosie. Dziś zdradzamy jego przepis na polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym.

Karol Okrasa ma swój niezwykły sposób na polędwiczki. Takiego sosu nikt inny nie robiPolędwiczki - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=WKC8C-DeWDo
Paulina
SKOMENTUJ

Skoro królem tego dania jest właśnie idealna marynata, to zacznijmy od niej. Oto lista potrzebnych składników i dokładny sposób przygotowania.

Składniki na sos miodowo-musztardowy:

          
  • 1 cebula
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 40 g orzechów pistacjowych
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu kremowego
  • 2 łyżeczki musztardy
Obraz

Sos miodowo-musztardowy

Przygotowanie tej marynaty zaczynamy, od podprażenia orzechów pistacjowych, a kolejno umieszczenia ich w misce. Następnie wlewamy oliwę do lekko nagrzanego garnka i przesmażamy połowę posiekanej cebuli, aż do jej zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy wcześniej pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje. Mieszamy, chwilę dusimy. Kolejny krok to dodanie śmietany. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu i 2 małe łyżeczki musztardy oraz sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy, chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Tak ugotowany, gesty sos posłuży nam do polania polędwiczki.

Obraz

Składniki na przygotowanie polędwiczki:

       
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 70 g pistacji
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • niewielka ilość oliwy

Sposób przygotowania polędwiczek:

Mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy i kroimy. Najlepiej na początek przekroić je na pół, doprawiać solą i pieprzem. Pistacje siekamy, tak by moc obtoczyć w nich przygotowane mięso. Najlepiej ułożyć pistacje na deskę i obtoczyć w orzechach mięso, dokładnie je do nich przyciskając. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Po przesmażeniu umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane mięso pieczemy ok. 5-6 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

Całość możemy podawać w różnych kombinacjach, Karol Okrasa proponuje kiszona kapustę z miodem. Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym sprawdzą się w towarzystwie młodych ziemniaków i buraczków.

Oto nasz sposób na wykorzystanie polędwiczki w kuchni na naszym kanale YouTube: 

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę