Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Jak zrobić marynatę, która zachwyca?
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są niesamowicie soczyste i pełne smaku. Ciężko im się oprzeć! A marynata do mięsa powala na kolana.
27.02.2022 07:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na udka z kurczaka miodowo-musztardowe
Nie potrzeba wiele, by nieco odmienić udka z kurczaka i stworzyć pyszne danie z aromatycznym sosem. Jakie składniki do marynaty musztardowo-miodowej? Musztarda, miód, ocet i olej odmienią całe danie. Aromatyczny sos, dzięki nacięciom w mięsie, wnika do środka i wypełnia każdy kawałek niesamowitym aromatem.
Do naszego przepisu wybraliśmy udka z kurczaka. Sprawdzą się lepiej niż piersi. Są bardziej soczyste i mniej zbite. Pałki z kurczaka w sosie możesz zgrillować lub upiec w piekarniku. Idealnie nadadzą się jako obiad lub kolacja.
Zobacz także
Przepis na udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym poniżej. Sprawdź jakie składniki są potrzebne do marynaty, a jakie do samego udka.
Składniki
Udka z kurczaka musztardowo-miodowe. Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardu dijon
- 3 łyżki białego octu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 25 ml miodu
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Jak zrobić udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym? Na początek zajmuj się udkami
Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Wykonaj 4 nacięcia w każdym podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej stronie. To one umożliwią naszej marynacie wnikanie do środka. Pamiętaj, żeby wybrać ostry nóż, bo to ułatwi Twoją pracę.
Jak zrobić marynatę musztardowo-miodową?
Czas przygotować kluczowy składnik – musztardowo-miodową marynatę.
Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.
Musztarda francuska jest umiarkowanie ostra i gruboziarnista, a musztarda dijon jest ostrzejsza i najczęściej zawiera jeszcze wino lub sok winogronowy.
Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na minimum godzinę do lodówki.
Pieczenie udek z kurczaka
Po godzinie wyciągnij udka z lodówki.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj naczynia żaroodpornego. Wyłóż udka i ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.
Kiedy wyjąć udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej? Czas pieczenia
Po 40 minutach całkowitego pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego! Udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.