Nikt nie robi barszczu ukraińskiego lepiej niż Danuta Martyniuk. Gwiazda zdradziła jego największy sekret

Niedawno Danuta Martyniuk pokazała w Pytaniu na śniadanie jak zrobić wspaniały barszcz ukraiński. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i rozgrzewająca. W związku z tym rewelacyjnie sprawdzi się na obiad jesienią. Jeśli macie ochotę spróbować tego kultowego dania - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku.

ObrazekBarszcz ukraiński według Danuty Martyniuk - Pyszności; Foto: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/63102987/barszcz-ukrainski ; Canva.com
Agnieszka

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk to świetny pomysł na pyszny posiłek w chłodne dni. Warto zaznaczyć, że potrawa zawiera w sobie dużą dawkę warzyw takich jak buraki, ziemniaki, czy kapusta. Gotowy barszcz podajemy z dodatkiem śmietany oraz posiekanej pietruszki.

Sycąca i zdrowa kultowa potrawa

Obrazek
Barszcz ukraiński - Pyszności

Barszcz ukraiński to kultowa potrawa, której smak zna prawie każdy z nas. Dodatkowo danie to skrywa w sobie dużo pysznych warzyw. Dzięki temu dostarcza nam wielu cennych składników. Poza tym warto podkreślić również, że barszcz ukraiński jest nie tylko smaczny, ale także bardzo sycący. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie według Danuty Martyniuk.

Sekretem pysznego barszczu jest odpowiedni bulion. Ten od Danuty Martyniuk powstaje na bazie drobiu oraz wołowiny. Takie połączenie gwarantuje nam głęboki i pyszny smak zupy.

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk

Obrazek
Buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składnik:

                  
  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 białej kapusty
  • sól i pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka
  • 3 łyżki octu
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Na początku przygotuj wywar na bazie włoszczyzny, korpusu kurzego oraz szpondru. Dodaj do niego również ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. W międzyczasie obierz marchewkę oraz buraki. Następnie pokrój warzywa w słupki.

Buraki oraz marchewkę wrzuć na rozgrzany olej na patelni. Dodaj około 3 łyżki octu i całość smaż jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz. W oddzielnym naczyniu koncentrat pomidorowy połącz z niewielką ilością wody oraz 3 łyżkami cukru.

Do gotowej zasmażki dodaj wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy. Całość duś jeszcze przez około 15 minut. W międzyczasie posiekaj kapustę i wrzuć ją do wywaru na 30 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru również usmażone buraki z marchewką.

Zupę gotuj jeszcze przez około 40 minut - na końcu dodaj do niej ugotowaną białą fasolę. Gotowy barszcz ukraiński podawaj z dodatkiem śmietany, ugotowanych ziemniaków oraz posiekanej natki pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystego kurczaka pieczonego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀