Nikt nie robi barszczu ukraińskiego lepiej niż Danuta Martyniuk. Gwiazda zdradziła jego największy sekret

Niedawno Danuta Martyniuk pokazała w Pytaniu na śniadanie jak zrobić wspaniały barszcz ukraiński. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i rozgrzewająca. W związku z tym rewelacyjnie sprawdzi się na obiad jesienią. Jeśli macie ochotę spróbować tego kultowego dania - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku.

ObrazekBarszcz ukraiński według Danuty Martyniuk - Pyszności; Foto: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/63102987/barszcz-ukrainski ; Canva.com
Agnieszka

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk to świetny pomysł na pyszny posiłek w chłodne dni. Warto zaznaczyć, że potrawa zawiera w sobie dużą dawkę warzyw takich jak buraki, ziemniaki, czy kapusta. Gotowy barszcz podajemy z dodatkiem śmietany oraz posiekanej pietruszki.

Sycąca i zdrowa kultowa potrawa

Obrazek
Barszcz ukraiński - Pyszności

Barszcz ukraiński to kultowa potrawa, której smak zna prawie każdy z nas. Dodatkowo danie to skrywa w sobie dużo pysznych warzyw. Dzięki temu dostarcza nam wielu cennych składników. Poza tym warto podkreślić również, że barszcz ukraiński jest nie tylko smaczny, ale także bardzo sycący. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie według Danuty Martyniuk.

Sekretem pysznego barszczu jest odpowiedni bulion. Ten od Danuty Martyniuk powstaje na bazie drobiu oraz wołowiny. Takie połączenie gwarantuje nam głęboki i pyszny smak zupy.

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk

Obrazek
Buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składnik:

                  
  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 białej kapusty
  • sól i pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka
  • 3 łyżki octu
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Na początku przygotuj wywar na bazie włoszczyzny, korpusu kurzego oraz szpondru. Dodaj do niego również ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. W międzyczasie obierz marchewkę oraz buraki. Następnie pokrój warzywa w słupki.

Buraki oraz marchewkę wrzuć na rozgrzany olej na patelni. Dodaj około 3 łyżki octu i całość smaż jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz. W oddzielnym naczyniu koncentrat pomidorowy połącz z niewielką ilością wody oraz 3 łyżkami cukru.

Do gotowej zasmażki dodaj wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy. Całość duś jeszcze przez około 15 minut. W międzyczasie posiekaj kapustę i wrzuć ją do wywaru na 30 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru również usmażone buraki z marchewką.

Zupę gotuj jeszcze przez około 40 minut - na końcu dodaj do niej ugotowaną białą fasolę. Gotowy barszcz ukraiński podawaj z dodatkiem śmietany, ugotowanych ziemniaków oraz posiekanej natki pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystego kurczaka pieczonego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości