Nikt nie robi barszczu ukraińskiego lepiej niż Danuta Martyniuk. Gwiazda zdradziła jego największy sekret

Niedawno Danuta Martyniuk pokazała w Pytaniu na śniadanie jak zrobić wspaniały barszcz ukraiński. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i rozgrzewająca. W związku z tym rewelacyjnie sprawdzi się na obiad jesienią. Jeśli macie ochotę spróbować tego kultowego dania - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku.

ObrazekBarszcz ukraiński według Danuty Martyniuk - Pyszności; Foto: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/63102987/barszcz-ukrainski ; Canva.com
Agnieszka

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk to świetny pomysł na pyszny posiłek w chłodne dni. Warto zaznaczyć, że potrawa zawiera w sobie dużą dawkę warzyw takich jak buraki, ziemniaki, czy kapusta. Gotowy barszcz podajemy z dodatkiem śmietany oraz posiekanej pietruszki.

Sycąca i zdrowa kultowa potrawa

Obrazek
Barszcz ukraiński - Pyszności

Barszcz ukraiński to kultowa potrawa, której smak zna prawie każdy z nas. Dodatkowo danie to skrywa w sobie dużo pysznych warzyw. Dzięki temu dostarcza nam wielu cennych składników. Poza tym warto podkreślić również, że barszcz ukraiński jest nie tylko smaczny, ale także bardzo sycący. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie według Danuty Martyniuk.

Sekretem pysznego barszczu jest odpowiedni bulion. Ten od Danuty Martyniuk powstaje na bazie drobiu oraz wołowiny. Takie połączenie gwarantuje nam głęboki i pyszny smak zupy.

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk

Obrazek
Buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składnik:

                  
  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 białej kapusty
  • sól i pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka
  • 3 łyżki octu
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Na początku przygotuj wywar na bazie włoszczyzny, korpusu kurzego oraz szpondru. Dodaj do niego również ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach. W międzyczasie obierz marchewkę oraz buraki. Następnie pokrój warzywa w słupki.

Buraki oraz marchewkę wrzuć na rozgrzany olej na patelni. Dodaj około 3 łyżki octu i całość smaż jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz. W oddzielnym naczyniu koncentrat pomidorowy połącz z niewielką ilością wody oraz 3 łyżkami cukru.

Do gotowej zasmażki dodaj wcześniej przygotowany koncentrat pomidorowy. Całość duś jeszcze przez około 15 minut. W międzyczasie posiekaj kapustę i wrzuć ją do wywaru na 30 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru również usmażone buraki z marchewką.

Zupę gotuj jeszcze przez około 40 minut - na końcu dodaj do niej ugotowaną białą fasolę. Gotowy barszcz ukraiński podawaj z dodatkiem śmietany, ugotowanych ziemniaków oraz posiekanej natki pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystego kurczaka pieczonego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają