Zenek nie może się od nich oderwać. Danuta Martyniuk zdradziła sekretny patent na idealne zrazy
Żona Zenka Martyniuka zdradziła przepis na zrazy, które uwielbia jej mąż. Zobacz ulubiony przepis gwiazdy disco polo i zrób zrazy w swoim domu.
03.10.2022 | aktual.: 18.09.2023 08:30
Ulubione danie Zenka Martyniuka
Zenon Martyniuk to niekwestionowana gwiazda disco polo. Od lat plasuje się w czołówce najpopularniejszych artystów z najwyższą gażą koncertową. Nic więc dziwnego, że światła skierowane są również na jego rodzinę. Żona Zenka Martyniuka, Danuta, była gościem w jednym z programów śniadaniowych. Prezentując zgrabną sylwetkę, zdradziła uwielbiany przez gwiazdora przepis na tradycyjne zrazy z czerwoną kapustą. Przygotuj je w swoim domu i poczuj się jak gwiazda ;)
Najlepsze mięso na zrazy to udziec, rostbef lub karkówka. W dobrym sklepie mięsnym z pewnością sprzedawca doradzi Ci dobre i chude mięso na zrazy.
Zobacz także
Zrazy Zenka Martyniuka
Składniki:
- 700 g chudej wołowiny na zrazy
- 200 g chudego boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 małe ogórki kiszone
- 4 łyżeczki musztardy
- 8 świeżych podgrzybków
- odrobina mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Surówka:
- 1/4 czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- jedno jabłko
- 1 marchewka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię- dzięki temu nie będzie się rozpryskiwało. Posól i popierz wołowinę i posmaruj musztardą. Zawiń do środka kawałek boczku, umyte i osuszone grzyby oraz kawałek kiszonego ogórka. Zawinięte kawałki mięsa oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i następnie ułóż na patelni kawałki mięsa. Smaż je z każdej strony, aż apetycznie się zarumienią. Podlej wodą i duś przez pół godziny pod przykrywką.
Czerwoną kapustę posiekaj, dodaj do niej pokrojoną w pióra cebulę, startą marchewkę i jabłko. Dopraw całość cukrem, solą i octem i odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Przygotowaną w ten sposób surówkę podaj w towarzystwie zrazów. Smacznego!