Najprostsza zupa z pomidorów. Przygotuj ją jeszcze przed końcem sezonu

Sezon na pomidory zbliża się ku końcowi. Zanim soczyste pomidory znikną ze straganów na najbliższe pół roku, koniecznie przygotuj tę zupę-krem z czterech składników. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś.

Najprostszy krem z pomidorów.Najprostszy krem z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

Sezon na pomidory kończy się w październiku. Zanim znikną ze straganów na długi czas, przygotuj tę prostą zupę z czterech składników. Zapomnij o mieszaniu czy obieraniu czegokolwiek. To jedna z tych zup, która robi się sama. Po 30 minutach danie będzie gotowe. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Klasyczna pomidorówka może się przy niej schować.

Bazą dania są oczywiście pomidory. Pod koniec września zbierane są ostatnie limy i odmiana śliwkowa. To aromatyczne, słodkie pomidory, które doskonale nadają się do przyrządzenia gęstej zupy krem. Zaopatrz się w 1,5 kg pomidorów, cebulę i czosnek. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Najprostszy krem z pomidorów — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów (np. lima, śliwkowy, malinowy),
  • dwie duże cebule,
  • główka czosnku,
  • kilka liści bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: ser (np. burrata, mozzarella, parmezan).

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce wyłóż papier do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza, grzanie góra — dół.
  2. Pomidory umyj i przekrój na pół. Umieść je na blaszce. Cebulę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Obok cebuli, umieść przekrojoną główkę czosnku.
  3. Całość polej solidnym chlustem oliwy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij po 30 minutach.
  4. Pomidory i cebulę oraz wyciśnięty czosnek umieść w wysokim naczyniu. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Na końcu, udekoruj zupę kilkoma listami bazylii.

Porady:

  1. Do zupy możesz dodać przepołowioną burattę i podać ją z grzankami czosnkowymi. Smakuje wybornie i syci na długie godziny.
  2. W trakcie blendowania zupy dosyp do niej 1/3 łyżeczki cynamonu. Choć może brzmieć to dziwnie, cynamon wznosi smak pomidorów na nowy poziom.
  3. Razem z pomidorami możesz upiec też dynię i marchewkę. Dzięki nim krem stanie się jeszcze bardziej gęsty. Tak przygotowaną zupę możesz zamrozić, przelewając ją do woreczków strunowych. Zamrożoną zupę zjedz w przeciągu dwóch miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy