Najprostsza zupa z pomidorów. Przygotuj ją jeszcze przed końcem sezonu

Sezon na pomidory zbliża się ku końcowi. Zanim soczyste pomidory znikną ze straganów na najbliższe pół roku, koniecznie przygotuj tę zupę-krem z czterech składników. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś.

Najprostszy krem z pomidorów.Najprostszy krem z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

Sezon na pomidory kończy się w październiku. Zanim znikną ze straganów na długi czas, przygotuj tę prostą zupę z czterech składników. Zapomnij o mieszaniu czy obieraniu czegokolwiek. To jedna z tych zup, która robi się sama. Po 30 minutach danie będzie gotowe. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Klasyczna pomidorówka może się przy niej schować.

Bazą dania są oczywiście pomidory. Pod koniec września zbierane są ostatnie limy i odmiana śliwkowa. To aromatyczne, słodkie pomidory, które doskonale nadają się do przyrządzenia gęstej zupy krem. Zaopatrz się w 1,5 kg pomidorów, cebulę i czosnek. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Najprostszy krem z pomidorów — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów (np. lima, śliwkowy, malinowy),
  • dwie duże cebule,
  • główka czosnku,
  • kilka liści bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: ser (np. burrata, mozzarella, parmezan).

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce wyłóż papier do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza, grzanie góra — dół.
  2. Pomidory umyj i przekrój na pół. Umieść je na blaszce. Cebulę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Obok cebuli, umieść przekrojoną główkę czosnku.
  3. Całość polej solidnym chlustem oliwy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij po 30 minutach.
  4. Pomidory i cebulę oraz wyciśnięty czosnek umieść w wysokim naczyniu. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Na końcu, udekoruj zupę kilkoma listami bazylii.

Porady:

  1. Do zupy możesz dodać przepołowioną burattę i podać ją z grzankami czosnkowymi. Smakuje wybornie i syci na długie godziny.
  2. W trakcie blendowania zupy dosyp do niej 1/3 łyżeczki cynamonu. Choć może brzmieć to dziwnie, cynamon wznosi smak pomidorów na nowy poziom.
  3. Razem z pomidorami możesz upiec też dynię i marchewkę. Dzięki nim krem stanie się jeszcze bardziej gęsty. Tak przygotowaną zupę możesz zamrozić, przelewając ją do woreczków strunowych. Zamrożoną zupę zjedz w przeciągu dwóch miesięcy.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo