PrzepisZupyNajprostsza zupa z pomidorów. Przygotuj ją jeszcze przed końcem sezonu

Najprostsza zupa z pomidorów. Przygotuj ją jeszcze przed końcem sezonu

Najprostszy krem z pomidorów
Najprostszy krem z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
02.10.2023 10:17, aktualizacja: 19.03.2024 14:50

Sezon na pomidory zbliża się ku końcowi. Zanim soczyste pomidory znikną ze straganów na najbliższe pół roku, koniecznie przygotuj tę zupę-krem z czterech składników. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś.

Sezon na pomidory kończy się w październiku. Zanim znikną ze straganów na długi czas, przygotuj tę prostą zupę z czterech składników. Zapomnij o mieszaniu czy obieraniu czegokolwiek. To jedna z tych zup, która robi się sama. Po 30 minutach danie będzie gotowe. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś. Klasyczna pomidorówka może się przy niej schować.

Bazą dania są oczywiście pomidory. Pod koniec września zbierane są ostatnie limy i odmiana śliwkowa. To aromatyczne, słodkie pomidory, które doskonale nadają się do przyrządzenia gęstej zupy krem. Zaopatrz się w 1,5 kg pomidorów, cebulę i czosnek. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostszy krem z pomidorów — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów (np. lima, śliwkowy, malinowy),
  • dwie duże cebule,
  • główka czosnku,
  • kilka liści bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: ser (np. burrata, mozzarella, parmezan).

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce wyłóż papier do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza, grzanie góra — dół.
  2. Pomidory umyj i przekrój na pół. Umieść je na blaszce. Cebulę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Obok cebuli, umieść przekrojoną główkę czosnku.
  3. Całość polej solidnym chlustem oliwy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij po 30 minutach.
  4. Pomidory i cebulę oraz wyciśnięty czosnek umieść w wysokim naczyniu. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Na końcu, udekoruj zupę kilkoma listami bazylii.

Porady:

  1. Do zupy możesz dodać przepołowioną burattę i podać ją z grzankami czosnkowymi. Smakuje wybornie i syci na długie godziny.
  2. W trakcie blendowania zupy dosyp do niej 1/3 łyżeczki cynamonu. Choć może brzmieć to dziwnie, cynamon wznosi smak pomidorów na nowy poziom.
  3. Razem z pomidorami możesz upiec też dynię i marchewkę. Dzięki nim krem stanie się jeszcze bardziej gęsty. Tak przygotowaną zupę możesz zamrozić, przelewając ją do woreczków strunowych. Zamrożoną zupę zjedz w przeciągu dwóch miesięcy.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także