Zupa krem z dyni z tego przepisu będzie hitem tej jesieni. Robi się prawie sama

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu, jak przemycić ją w swoim jesiennym menu, koniecznie przygotuj tę zupę krem. Dodatek czosnku sprawi, że to danie na stale zagości na twoim stole.

Zupa krem z dyni w białej miseczce
Zupa krem z dyni w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.09.2023 | aktual.: 26.09.2023 16:20

Dynia to jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych warzyw. Obfituje w magnez, potas, selen i cynk, a do tego, jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 g dyni znajdują się zaledwie 34 kalorie, dlatego też można przyrządzić z niej wiele sycących i zarazem, niskokalorycznych dań.

Niestety, dynia sama w sobie jest dosyć mdła, dlatego też potrzebuje odpowiedniego akompaniamentu. Jeśli nie przepadasz za zupą z dyni, po wypróbowaniu tego przepisu zmienisz zdanie. Dodatek jednego warzywa sprawi, że powtórzysz ten przepis jeszcze nie raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać dobrą dynię?

Jesienią stragany aż uginają się pod dyniami. Każda z nich smakuje nieco inaczej i inaczej "zachowuje się" po przygotowaniu. Jak wybrać dobrą dynię? Jeśli chcesz przeznaczyć ją na zupę, przecier, nadzienie do pierogów czy kluski, kup dynię piżmową, zwyczajną czy odmianę butternut. Ta ostatnia po upieczeniu jest niezwykle miękka, wręcz maślana. Z kolei odmiana makaronowa z powodzeniem zastąpi ci... makaron. Środek tej dyni składa się z włókien, które po ugotowaniu przypominają spaghetti.

Zupa-krem z dyni — najlepszy przepis

Składniki:

  • niewielka dynia o odmianie hokkaido lub butternut,
  • 2 duże główki czosnku,
  • 4 marchewki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 cebula,
  • gałązka rozmarynu,
  • oliwa lub olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia warzyw. Marchewki umyj i obierz ze skóry. Przygotuj dużą blachę i wyłóż na niej papier do pieczenia. Wszystkie warzywa przekrój na i polej niewielką ilością oliwy. Czosnek owiń w folię aluminiową i połoz na blaszce. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stp. C., na 30 minut.
  2. Po 30 minutach czosnek i dynia powinny być miękkie. Kiedy dynia nieco ostygnie, obierz ją ze skóry i pozbądź się resztek pestek. Wyjmij sam miąższ i przełóż go misy blendera kielichowego.
  3. Do dyni dorzuć miękką marchewkę i cebulę, a także wyciśnięty z łupin czosnek. Dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni, gałązką rozmarynu i grzankami.
Wybrane dla Ciebie