WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Zupa krem z dyni z tego przepisu będzie hitem tej jesieni. Robi się prawie sama

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu, jak przemycić ją w swoim jesiennym menu, koniecznie przygotuj tę zupę krem. Dodatek czosnku sprawi, że to danie na stale zagości na twoim stole.

Zupa krem z dyni w białej miseczceZupa krem z dyni w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Dynia to jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych warzyw. Obfituje w magnez, potas, selen i cynk, a do tego, jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 g dyni znajdują się zaledwie 34 kalorie, dlatego też można przyrządzić z niej wiele sycących i zarazem, niskokalorycznych dań.

Niestety, dynia sama w sobie jest dosyć mdła, dlatego też potrzebuje odpowiedniego akompaniamentu. Jeśli nie przepadasz za zupą z dyni, po wypróbowaniu tego przepisu zmienisz zdanie. Dodatek jednego warzywa sprawi, że powtórzysz ten przepis jeszcze nie raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak wybrać dobrą dynię?

Jesienią stragany aż uginają się pod dyniami. Każda z nich smakuje nieco inaczej i inaczej "zachowuje się" po przygotowaniu. Jak wybrać dobrą dynię? Jeśli chcesz przeznaczyć ją na zupę, przecier, nadzienie do pierogów czy kluski, kup dynię piżmową, zwyczajną czy odmianę butternut. Ta ostatnia po upieczeniu jest niezwykle miękka, wręcz maślana. Z kolei odmiana makaronowa z powodzeniem zastąpi ci... makaron. Środek tej dyni składa się z włókien, które po ugotowaniu przypominają spaghetti.

Zupa-krem z dyni — najlepszy przepis

Składniki:

  • niewielka dynia o odmianie hokkaido lub butternut,
  • 2 duże główki czosnku,
  • 4 marchewki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 cebula,
  • gałązka rozmarynu,
  • oliwa lub olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia warzyw. Marchewki umyj i obierz ze skóry. Przygotuj dużą blachę i wyłóż na niej papier do pieczenia. Wszystkie warzywa przekrój na i polej niewielką ilością oliwy. Czosnek owiń w folię aluminiową i połoz na blaszce. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stp. C., na 30 minut.
  2. Po 30 minutach czosnek i dynia powinny być miękkie. Kiedy dynia nieco ostygnie, obierz ją ze skóry i pozbądź się resztek pestek. Wyjmij sam miąższ i przełóż go misy blendera kielichowego.
  3. Do dyni dorzuć miękką marchewkę i cebulę, a także wyciśnięty z łupin czosnek. Dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj na gładki krem.
  4. Zupę podawaj z uprażonymi pestkami dyni, gałązką rozmarynu i grzankami.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze